Economist призовава Кристалина Георгиева да подаде оставка

Бивши служители на Световната банка я защитават
24 сеп 2021 10:03, Нели Христова
37
Economist призовава Кристалина Георгиева да подаде оставка
Снимка: БГНЕС

През 2003 г. Световната банка започна публикуването на класация, която оценява добрите условия за правене на бизнес в различни страни по света. До 2017 г. премиерът на Китай, се оплакваше, че страната му изостава. По негово настояване предприемачите започнаха да се освобождават от бюрокрацията. Те намалиха таксите, оптимизираха разрешителните и започнаха да използват електронни печати вместо традиционните с мастило върху много документи.

Напредъкът на Китай илюстрира силата на класацията „Doing Business” на банката. Лидери са я използвали за мотивиране и наблюдение на реформите и са се хвалели с напредъка на страната си в „Doing Business”. МВФ цитира класацията миналата година, аргументирайки отпускането на кредити на Йордания. Данните помагат най-вече на инвеститорите.

Бивш служител на Световната банка, който е участвал в изготвянето на докладите защити настоящият ръководител на МВФ Кристалина Георгиева, след като списание Economist я призова да подаде оставка заради скандални обвинения, че е упражнила натиск за подобряване на позицията на Китай в „Doing Business”.

Шанта Девараджан, сътрудник при изготвянето на бизнес класацията на Световната банка през 2017 г., заяви, че външното разследване, което твърди, че Георгиева, докато е била изпълнителен директор на Световната банка, е прилагала „ненужен натиск“ върху персонала, за да повиши рейтингите на Китай, „не заслужава доверие”.

Девараджан, сега професор по политика на развитието в университета в Джорджтаун, заяви в поредица от туитове, че никога не е изпитвал натиск да промени резултатите за Китай и каза, че адвокатите на WilmerHale /автори на обвиненията срещу Георгиева/, са използвали само половината от негово изявление в едночасово интервю.

„Целта на Георгиева беше да провери цифрите за Китай, като се увери, че Китай получава кредит на доверие за предприетите реформи, без да се нарушава почтеността на „Doing Business”. Адвокатите на банката са пропуснали последната фраза “, каза той и добави, че прибързаната оценка за предишната работа на Георгиева като главен изпълнителен директор на Световната банка „е погрешна“.

„Някои от промените /в доклада/ коригираха грешки в кодирането“, казва Девараджан, който беше директор на отдела за развиващи се икономика на Световната банка до 2019 г.

Той публикува коментарите си в Туитър след остър материал на Economist - влиятелно списание в политическите среди, в който се казва, че Георгиева трябва да подаде оставка, тъй като скандалът е подкопал доверието в МВФ като гарант за коректността на макроикономическите данни в света и посредник между икономическите сили.

„Ръководителят на МВФ трябва да пази баланса, докато двама от най -големите му акционери, Америка и Китай, се изправят един срещу друг в нова ера на геополитическо съперничество“, се казва в материала на Economist и добавя, че критиците на мултилатерализма вече цитират изводите на адвокатите от WilmerHale като доказателство, че международните организации не могат да се противопоставят на Китай.

„Следващият път, когато МВФ се опита да оцени валутен спор или да помогне за разсрочване на дълга на държава, която е взела заеми от Китай, критиците на фонда със сигурност ще цитират това разследване, за да подкопаят доверието в институцията. Ето защо г -жа Георгиева, уважаван служител на няколко международни институции, трябва да подаде оставка“, се казва в редакционния материал на изданието.

Докладите на Световната банка „Doing Business”, които вече са отменени, класират страните въз основа на тяхната регулаторна и правна среда, облекченията при стартиране на бизнес, финансирането, инфраструктурата и други условия, гарантиращи добър бизнес климат.

Георгиева, българка, която е бивш икономист на Световната банка и служител на Европейската комисия, отрече обвиненията в доклада на WilmerHale, като заяви миналата седмица, че те „не са верни“ и никога не е притискала персонала да манипулира данните в „Doing Business”.

Георгиева нае фирма за връзки с обществеността, за да отхвърли обвиненията.

Джоузеф Стиглиц, бивш главен икономист на Световната банка, също опроверга твърденията срещу Георгиева в доклада на WilmerHale.

„Няма доказателства и следи. Докладът не отразява точно случилото се“, заяви Стиглиц, който попита защо не се споменава настоящия президент на банката Дейвид Малпас, след като е допуснал неточности в публикуваните данни за рейтинга на Саудитска Арабия.

Бордът на МВФ провежда собствено разследване след скандала с Георгиева.

Говорител на МВФ отказа коментар по повод редакционната статия на Economist. Говорителката на министерството на финансите на САЩ също отказа такъв коментар.


37
Още от Избори 2021
Изборите 2 в 1 - прецедент в историята, кой кого на 14 ноември?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Веско преди 2 седмици
Тази птица-кариеристка какво е споменавате въобще? Какво е направила, та България да не е пак на последно място в Европа? Явно си заработва парите някъде другаде.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кристалина Георгиева е сложена там и пратена там да обслужва Западна Европа и САЩ.............Тя гледала Китай.
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Западна Европа и САЩ сега казват на Кристалина Георгиева: Ти на нас ли ще вярваш, или на очите си? Видяла растеж и бизнес в Китай? Как ги видя? Ами Кристалина Георгиева ще каже и че Китай е пратил марсоход на Марс........
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Освен оставката ,да каже и за далаверите си Бойко Борисов!
28
0
 
2
 
! Отговори
Даа преди 3 седмици
Сменя се нещо хавата. САЩ вече не са такива приятели с Китай и гледат да ги натискат по един или друг начин. Наша Сталинка падна косвена жертва на тази промяна, а покрай нея за кашмер стана и Баца. Хубаво е евроатлантическите хора из форума също да се съобразят - Китай е новият голям враг, не е вече Жужака. Напред, камаради!
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интересно - наш Боко още не се е изходил по въпроса. Голямо мълчание. Или аз не съм чула?!? Странна работа.
26
1
 
6
 
! Отговори
ЗАТВОРА Е ЗА ХОРА... преди 3 седмици
До НЕ ОСТАВКА ЗАТВОРфакт!
25
1
 
7
 
! Отговори
пачавра с леке! преди 3 седмици
не хваща!
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
не може. шиши не дава
23
1
 
7
 
! Отговори
И ВЕДНАГА преди 3 седмици
НА МОМЕНТА ДА ВЗЕМЕ БНБ ИДА ОПРАВИ И БЪЛГАРИТЕ.ПОЗОР. КАДЪР НА БИБИТКО.КО ЩЕШ ОТ ТЯХ КРАЖБИ ИМАНИПУЛАЦИИ. ЧУДЯ СЕ. КОЛКО ЛИ Е ГУШНАЛА ОТ ДАЛАВЕРАТА?!??
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
а така лесно се пуска кокаляка. чекайте бе. че ние си фалирахме държавата да може тая да я дават по тауавизията. как така оставка. че ние от нейния пост само, от едната чест, дет се вика живеем. щото манжата и бензиня много скъпи. давай сталинке, пусни им малко топъл въздух на тея хейтъри.
21
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Той Толупа на тази дърпа конците и делят комисионните !?
20
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако я изгонят, ще я направим Президент! Герб ще я издигне....Наш човек е....
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Според Борисов е идеална за Президент...............
18
7
 
10
 
! Отговори
Леша преди 3 седмици
Ужас, сега кой ще даде обещаните 5 милиарда подкуп за насилствено инжектиране на българите? Пак ли кризи в средите на пландемиците тц тц тц
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много неприятна селска тетка е тая!
16
6
 
16
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 седмици
При нас, в ТКЗС-то, има свободно председателско място !
15
7
 
11
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
За какво става дума?Това,което е направила Сталинка е било в пълно съзвучие с управлението на демократите-да се толерира Китай.Дори самият Байдън е дългогодишен китайски лобист.После нещата се преобърнаха и вече Байдън е против Китай.Естествено някой трябва да изгори и това ще е тъмния балкански субект,промъкнал се по върховете.Естествено,ако Сталинка нямаше нужните за кариера качества-подходяща за слуга,нямаше да стигне дотам.
14
0
 
16
 
! Отговори
Ууууу преди 3 седмици
Айде комунистите да си ходят вече, стига цял век лапане.
13
1
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 3 седмици
Много ти е крив мерника.