Инфлацията ще продължи да расте, но докога?

Икономист: По-голяма част е "вносна", но има и локални фактори
21
Инфлацията ще продължи да расте, но докога?
Снимка: БГНЕС

Вероятно до края на годината инфлацията ще продължи да се качва, като е възможно да стигне до 6%, заяви
икономистът Румен Гълъбинов. пред БНР.

По думите му очакванията са тя да продължи да се увеличава поне до първото тримесечие на 2022 година.

По-голяма част от инфлацията в България е вносна. Заради възстановяване на глобалната икономика продължаваме да имаме активни търговски връзки и то предимно със страни от еврозоната. Има обаче и локални фактори, коментира още той.

Гълъбинов допълни, че очаква още през следващата седмица служебният кабинет да обяви конкретни мерки относно повишаващите се цени на тока.

"Те могат да бъдат както административни - по затягане на контрола, регулациите и надзора на търговията с електроенергия, така и икономически и социални мерки, свързани с компенсаторни механизми. Трябва да се направи хубав анализ на енергийния микс в България - по източници на електроенергия, за да се види откъде идва най-голямото оскъпяване и как да бъде балансирано то през следващите месеци", каза икономистът.

 
 


21
Още по темата: инфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
9
 
! Отговори
Ууууу преди 1 месец
Да, вярно е, че Радев и неговото правителство са тотално бедствие за България, съгласен съм с всички тук във форума, но кажете ми тогава, всички тук сме срещу него(и заслужено), А на изборите отново ще спечели категорично, е какъв народ сме тогава?
17
2
 
5
 
! Отговори
Строител преди 1 месец
Мен инфлация не ме лови . Просто отивам и казвам на шефа, цените скачат , трябва да ми вдигнеш заплатата. И понеже има недостиг на качестевна работна ръка - той я вдига, иска или не.
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато зеления фашистки чорап е на власт и ни тласка към нови и нови кризи и катастрофи! Долу зеления чорап и на съд!
15
8
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Докато комунисти управляват ,бедни ще сме винаги.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, че то е ясно до кога, в момента в който ФЕД И ЕЦБ спрат да изкупуват обезценени облигации и вдигнат лихвеният процент веселбата ще приключи. Следват масови фалити на фирми, домакинства и дори държави. Няма нищо без пари, отрицателни лихви са пълна измама и накрая някой ще плати и това няма да са банките.
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мен инфлацион не ме лови. Имам си всичко което съм произвел в градината лятото. Картофи чушки моркови зеле тиквички краставици домати. Сложил съм туршии всякакви видове. Кравата ми дава мляко от него съм направил сирене и кашкавал. Прасето ще му тегля ножа другият месец и месото съм осигурил. Брашно имам един чувал и хляба съм осигурил. Купил съм 10 кубика дърва и 5 тона въглища. И топлото съм осигурил. Тока го ползвам само за осветление и компа. В това време трябва да сте независими от мутрите.
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Инфлацията ще продължи да расте, докато не натъпчем гушите на фармафията. Някой да не е разбрал, че ваксините НЕ СА безплатни?
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
теслИте носят много пари, койните също ако се направи добър бот
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Печатат се трилиони и се пускат в обръщение за борба с кризата която предизвикаха. Е предсказа я, не си представяхме да е заради вирус. Зеленията е на мода заради това.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
заради цените и инфлацията не се протестира обаче, протестира се срещу закъснели мерки против ковид, неадекватници
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи инфлацията е двойна
7
3
 
10
 
! Отговори
№ 3, зависи какви преди 1 месец
възможности за инвестиция има. Някои тук съветват да се възползваме от хедж фондове в чужбина, без да съобразят, че който има толкова пари, че да ги инвестира зад граница по-скоро ще купи акции от няколко фирми-гиганти, които държат монопол на световния пазар. Някои българи вече практикуват това и реализират прилични доходи. Средностатистическият българин обаче има спестени от 5-6 до 50-60 хиляди лева и няма кой знае какъв опит в инвестиране зад граница, дори и да знае добре английски език.
6
1
 
3
 
! Отговори
статистик преди 1 месец
Май е 4% защо лъжете
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има пряка връзка с коремното и лицевите опори, а също с предизборните плащания и следизборните грабежи.
4
1
 
24
 
! Отговори
младен преди 1 месец
Инфлацията е по скоро 16% а не 6% ама айде, свикнали сме да ни лъжат.
3
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Инфлацията е строго индивидуална за всеки поотделно, който си държи парите в дюшека или по-лошо - в банка инфлацията ще продължи дълго, който обръща парите в инвестиция - инфлация няма и няма да има. Ето на, от вчера биткойна поскъпна с 3% а от началото на седмицата - с 15%. Колко е инфлацията - 3%, 4%?
2
1
 
16
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 месец
КАКТО ВЕЧЕ ВИ КАЗАХ СПОРЕД БЪЛГАРСКИЯ КЛЕНДАР ИДВА ГОДИНАТА НА ГОЛИТЕ И ГЛАДНИ МИШКИ.
1
8
 
5
 
! Отговори
РУМЕН РАДЕВ преди 1 месец
До когато кажем ние!