Цената на тока за бизнеса у нас 408 лева, в Румъния - 180 лева

Работодателите искат 217 лева компенсация за мегаватчас
89
Цената на тока за бизнеса у нас 408 лева, в Румъния - 180 лева
Снимка: Pixabay

Бизнесът предлага 217 лева компенсация за мегаватчас за небитовите потребители за месец декември.
Предложението е адресирано в писмо до премиера и министрите на финансите, икономиката и енергетиката с копие до КЕВР и е подкрепено от над 140 браншови организации, съобщи пред БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

Според него подобна компенсаторна мярка трябва да продължи "докато има такъв пазар, който е счупен, който не работи, такива свръхекстремно високи цени".

Велев определи овладяването на енергийната криза като най-неотложната и най-спешната задача пред новия кабинет.

Още по темата
"408 лева за мегаватчас е средната цена за ноември. Декември прогнозираме да стигне до 450“, изтъкна Васил Велев.

"В съседна Сърбия цената за небитовите потребители е 130 лева, а в Румъния цената е от порядъка на 180 лева, а в Турция – по-ниска", допълни той.

Това е голям риск за икономиката и за обществения сектор, категоричен е Велев.

"Борсовите цени са приблизително еднакви, но в във всички страни има индивидуални решения, които да компенсират тези свръхцени за съответните потребители".

Цените за бита и сега са субсидирани. Ако продължат да бъдат потискани и субсидирани, това ще доведе или до фалити на дружествата, които снабдяват с електроенергия, топлоенергия и вода, или до кръстосано субсидиране и фалити в индустрията, коментира Васил Велев.

"Когато се субсидират едни цени, тази субсидия някой я плаща. И става така, че който потребява повече, той получава по-голяма субсидия. По-заможните граждани, които потребяват повече, получават по-голяма субсидия, която я плащат всъщност по-бедните. Това задържане на цените не е социална политика. Социалната политика е компенсиране на най-нискодоходните с енергийни помощи, с други средства, а не субсидиране за всички, включително и за тези, които могат да си плащат реалните сметки и тези, които не могат", каза Велев.

Растящите цени на тока ще подклаждат инфлацията, но този процес може да се овладее чрез несимволично и своевременно компенсиране на тези високи цени, посочи той.

"Парите са тук, в България. Ние имаме само 7% електропроизводство на основата на поскъпналия природен газ. Другите 93%, суровините, не са поскъпнали – въглищата са на същите цени, вода, вятър, атом – всичко това със същата себестойност", обясни Велев.

Обхватът на антикризисните мерки у нас е над два пъти по-малък от средния за ЕС, изтъкна още Васил Велев.

"Те и сега не са в оптимален дизайн. Това, което у нас отсъства като мярка, е подкрепа на фиксираните разходи на предприятията в пострадали сектори", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: токбизнесВасил Велев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е богата на многознайковци. Те ще си правят, каквото се сетят - все отбор експерти
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румъния сърои нови два канадски атомни реактора в Черна вода а Бойко отиде с ръце в джобовете у Беленр и каза че е гьол
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова и пука на държавата и за бизнеса и за хората.
71
0
 
0
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 2 години
Да,ама там пък си няма пълно с пачки и кюлчета нощни шкафчета. Нямат си и Каскет .
70
0
 
0
 
! Отговори
експерт преди 2 години
По-голяма цена = повече ДДС = повече пенсии.
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Токът го произвеждаме ние, но го плащаме по европейски цени. Газът е руски и го провеждаме ние, но го плащаме по европейски борсови цени. Ние даваме газ на Западна Европа, тя ни кара да купуваме газа от Западна Европа.......................Това са вредите от диверсификацията и либерализацията на тока и газа, с които се хвалеше Боко Чекмеджанов.
68
3
 
3
 
! Отговори
Да преди 2 години
Ами румънците си нямат фигурант, който мятка юмруци.
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Румъния осъдиха Чаушеску на мсърт, у нас издигнаха паметник на правешкия цървуl!
66
3
 
5
 
! Отговори
Аман бе преди 2 години
Тука пак някой обвиняват ГЕРБ, че били разтурили икономиката и АЕЦ-а, ама да припомня, че спирането на блокове от АЕЦ стана при юпитата, Кунева и тройната коалиция, а законите и наредбите за "зелените" енергии ги прие пак тройната коалиция 2007, а ГЕРБ спря напъните за още зелени производства разчитащи да получават дотации за производството си, а после да ни продават скъп ток.
65
1
 
11
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Ако Киро ведната не прекрати износа на евтин ток от България - значи и Той се облажва от това чрез продавачите и е категорично проруско прокси! ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ.
64
0
 
8
 
! Отговори
До 61 преди 2 години
РЕВЕ И ПЛАЧЕ НАРОДЪТ, КОЙТО ПЛАЩА. НЕ ГЕРБ, НЕ ДПС, НЕ БКП ВЪВ ВСИЧКИТЕ Й ФОРМИ!
63
1
 
9
 
! Отговори
До 67 преди 2 години
Н Я М А ТАКАВА ДЪРЖАВА! ПРОРУСКА ГУБЕРНИЯ! ПРОДАВА ВЪТРЕ - СКЪПО И ПРЕСКЪПО. НАВЪН - ЕВТИНО. И ПЕЧАЛБИТЕ ОТЛИТАТ С БЪРЗИ ТЕМПОВЕ ЗА ПОДКРЕПА НА РУСКИЯ БРАТ!
62
0
 
5
 
! Отговори
До 63 преди 2 години
"Когато Русия беше решаващ фактор за тока..."...АМИ ЧЕ ТЯ И СЕГА Е РЕШАВАЩ ФАКТОР ЗА ТОКА, ГОСПОДИНЧО! С КОЗЛОДУЙДКИЯ ТОК ОПЕРИРАТ И ПРОДАВАТ НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР ТОЧНО РУСКИ ФИРМАДЖИИ! ОЩЕ ПОМНЯ КАК ТОКЪТ БЕШЕ НА ДВА ЧАСА ЗИМАТА ПО ВРЕМЕТО НА БАЙ ТОШО - ДВА ЧАСА ИМА, ДВА ЧАСА - НЯМА! КОГО ЛЪЖЕШ ОСВЕН СЕБЕ СИ, НЕ ЗНАМ!
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако може някой да каже:в коя държава в ЕВРОПА ТОКЪТ,КОЙТО СЕ ИЗНАСЯ Е ПО-ЕВТИН ОТ ТОЗИ,КОЙТО ПРОДАВАТ НА НАСЕЛЕНИЕТО?! Аз имам един отговор:БЪЛГАРИЯ!!! Ако има друга държава,кажете коя е!
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
<html><body>>Цените за бита и сега са субсидирани. Ако продължат да бъдат потискани и субсидирани, това ще доведе или до фалити на дружествата, които снабдяват с електроенергия, топлоенергия и вода, или до кръстосано субсидиране и фалити в индустрията<.....Г-н Велев,и сега в момента ни е много трудно да си плащаме тока!Отопляваме се на ток,защото на газ вече е невъзможно! За съжаление можахме да ползваме газ само една зима!Спряхме го!Да подчертая,че РАБОТЯ! А хората с мин.заплата?
59
0
 
10
 
! Отговори
лаик преди 2 години
за два месеца с тази паника за тока,така и не видях един от правителството или от разните комисии да излезе и да каже;така и така,такъв е проблема,този печели,и никой не казва каво да се направи,че да се премахне тази спекула.Като чи ли е напаст божия,и няма начин да се спре.Само за компенсации се говори,демек нека крадат,а държавата ще компенсира,тоест два пъти изчезват парите.Кажете бе джанъм,американците,руснаците,евроспекулантите,или нашите тарикати ни докараха това дередже?
58
2
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
У нас стандарта на живот е по-голям ......може би ...предполагам ....дано .
57
2
 
6
 
! Отговори
До 999 преди 2 години
"Не можем да се откъснем сами от мъртвата енергийна хватка на Русия! Предстои дране на български кожи!" --- Обърнал си си цифрите в името, брато! Само ще те светна, че когато у нас Русия бе решаващ фактор, токът, който плащахме, беше стотинки. Сега повечето домакинства зимата не могат да си го позволят въобще. Това никога не е било в България, господинчо!
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, така! Да си дойдем на думата и да видим ясно къде е истинкият нашенски проблем - той е в крадливите и продажни политици, които десетилетия наред продават държавния интерес и яздят народа! А не в това имало ли било инжекции и правени ли били експерименти с хората достатъчно, че да се хили нациурсулата и ге й билс.
55
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РЕВЕТЕ ГЕРБЕРИ ДОЛНИ. ТАКИВА КАТО ВАС РАЗПРОДАДОХА И РАЗРУШИХА ДЪРЖАВАТА. РАЗСИПАХТЕ И АЕЦ А СЕГА СЕ ВЪРТЕТЕ НА НЯКОМУ НА ПЕРКАТА. КРОКОДИЛИ.