Ръст на цените и през 2022 г., но шоково поскъпване нямало да има

Ще плащаме повече за плодовете и зеленчуците
31
Ръст на цените и през 2022 г., но шоково поскъпване нямало да има
Снимка: Pixabay

Няма да има шоково поскъпване, увери председателят на Държавната комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов пред БНТ.

Още по темата

Според експерта трябва да очакваме по-високи цени при плодовете и зеленчуците през новата 2022 година.

От началото на декември до средата на месеца имаше напрежение. В момента, покрай празниците, е спокойно на пазара, което е много интересно, защото въпреки че това е момент на засилено търсене, ние наблюдаваме успокояване, но това е следствие на свърхнатоварването, коментира той.

Само за последния месец е отбелязан доста сериозен темп и ръст, като най-засегнати са стоките, пряко свързани с цената на тока - това е преработвателният сектор, главно месопреработването и млекопреработването, поясни Иванов.

"При кашкавала вече имаме 21-22 % разлика спрямо миналата година, при сиренето е 25 %. Захарта поскъпна с 20 %, което е следствие от поскъпването ѝ на световния пазар", обясни Иванов и добави, че поскъпване има и при сухите и меки колбаси, но не и при месото.

По думите му цената на олиото се е покачила едва с 10 стотинки в номинал в следствие на енергийната криза.

"Основната причина за този темп, който наблюдаваме, е кризата в енергийния пазар - най-вече пазара на ток и неговата нестабилност и непредвидимост. Към момента ние се радваме на една устойчива, постоянна тенденция. Тенденцията към покачване е доста слаба като темп, което се дължи на висококонкурентния пазар - трудно ще видим шоково изменения в цени, даже няма да ги видим", подчерта Владимир Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: ценахраниборсапазар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
До пиянатамастия преди 2 години
Тук приятели и другари няма, внимавай с тона и обръщенията, да не те срещне някой "другар" в тъмното.
21
0
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Що не вземете да напишете нещо и за зъбите на Етническите Българи?Колко сънародника днес имат въобще зъби,за да се нахранят. Не е изгодно да се говори на тази тема,нали? Аз във Франция може да съм беден,но Френският Трудов Народ ми прави за трети път безплатна зъбна протеза,каквато в Родината ни,поради стоматологическата мафия, една такава би струвала стойността на общият сбор от пенсии за две години. ДА живее Народна Република ...Живковистка Народна Република България! Долу фашистки Кремъл!
20
0
 
0
 
! Отговори
you преди 2 години
До МазенгербавтролБок лук стига с тая тиква.Тя не е на власт от 1г вече.Новото ви правителство какво прави,освен да краде.Цените летят само нагоре,заплатките същите ,че и надолу.ПП(продължаваме поскъпването)само на анализи и справки ли ще кара.Някаква работа да свърши?НЕ!Те даже не знаели,че газта щяла да попскъпне толкова.Изненадали се били.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРЕДИ ШОКА ЗА 20 ЛЕВА ВЕЧЕРЯХМЕ 4 ЧОВЕКА А СЕГА ЗА 50 ЛЕВА. Поскъпването е минимално само около 110 процента.
18
0
 
4
 
! Отговори
а преди 2 години
Е, то за крадците в милата ни държавица няма как да бъде шоково, каквото и да е. Само че за бедният изтерзан пенсионер и 10 стотинки да му увеличиш хляба и млякото е шоково!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обиколих цяла западна Европа, такива цени като нашите никъде няма!
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и сега няма шоково поскъпване, ама хич.... то едни 3% на солта и 2% на кибритите, това поскъпване ли е... Истината е че вече сме пред хипер инфлация... Направих си справка от електронното банкиране какво ми е салдото за една година назад и като махнем някакви покупки като пералня и прахусмукачка разходите за година назад са около 150 200 нагоре и надолу, не не разтат. Като погледнем обаче от Май до януари спрямо предишният период разходите са със 600 лева нагоре на месец.Е нема инфлация нали
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плащаме двойно за нискокачествен хляб, но нямало шок. През тази година ще плащаме повече за плодовете и зеленчуците, но за компенсация, те ще са с ниско качество.
14
0
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Мазенгербавтрол === Ааааа, другарю, не така! Не съди по себе си. На вас Кутев като ви плаща жълти стотинки, на нас герберите Бойко идва с чувала, онзи, дето такива като теб разправят че имало вътре 30 милиарда долара и ни раздава колко хване в шепата :))) Всяка вечер обикаля като дядо Коледа и раздава ли раздава :))))))))
13
1
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Шоково поскъпване няма да има. Ще влиза бавно, полека да не боли и с вазелин :))) Тази седмицата яйцата 0,20, следващата 0,22, по-следващата 0,25 и така свикваш и си казваш: "Е то 2 'стинки 'кво са" и не усещаш никакво шоково увеличение :)))))))))))
12
2
 
2
 
! Отговори
Това е добре преди 2 години
Само два трола засега.
11
6
 
3
 
! Отговори
Мазенгербавтрол преди 2 години
Още ли ви плашат да тролите за тикватв и през новата година? Как ви стигат жълтите стотинки в тази скъпотия?
10
1
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
Давам ви съвет, защотоискам българите да си запазим спестяванията, колкото и малки да са, защото идва хиперинфлация и то в продължение на 5-10 години. Издърпайте си парите от банките, защото се обезценяват, а и таксите ще растат. Ако нчмате финансова компетенция сложете ги в ЕТФ-и, на комодитиис, т.е стоки и метали и петрол и газ. Изчакайте Битк. да падне до 30000 и купувайте, може и в индекси - S end P - 500.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГРОБОКОПАЧЪТ НА СОЦИАЛИЗЪМА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ДИНОЗАВЪР ДРУГАРЯТ ИВАН ЙОРДАНОВ КОСТОВ ОТНОВО ИЗПЪЛЗЯ НА СЛЪНЦЕ ПО БНР ДА НИ СМАЙВА С ДИФЕРЕНЦИАЛНИТЕ УРАВНЕНИЯ НА РАЗШИРЯВЯЩАТА СЕ СПИРАЛА НА КРИЗАТА. И ПОНЕЖЕ Е ОСТАНАЛ НА НИВОТО НА КАПИТАЛИЗЪМА ОТПРЕДИ 160 ГОДИНИ, ИЗОСТАНАЛ БЕЗВЪЗВРАТНО ОТ ДИАЛЕКТИКАТА НА МОДЕРНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ, ВЪВЕДЕ УРОДЛИВОТО МУ КОПИЕ В БЪЛГАРИЯ, А СЕГА ОБВИНЯВА БЪДЕЩЕТО ЗА ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА, КОЯТО СЪЗДАДЕ С ПРЕСТЪПНАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНОТО БОГАТСТВО!!! ПОЗОР!!!
8
0
 
13
 
! Отговори
Промяната преди 2 години
Няма да е целият. Само главата. Това не се брои за ......
7
0
 
12
 
! Отговори
Кирчо преди 2 години
Продължаваме разрухата. Няма да е шоково. Като газта казахме макс 17 % а всъщност е 30 % !
6
0
 
14
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
Няма да е шоково, т.е 10-15 пъти, а само 100 - 200%.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Византийците не успяха, османците не успяха, руснаците не успяха НО жалкия фигурант и шaйкaта му ще затpият България!!!
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко, непрекъснато равномерно повишение ще е, нищо шоково. Ето, според ЕКСПЕРТИТЕ 25% за година не е шоково. Успокояващо е.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много тъпо е това с израза плавно повишаване. Плавно или шоково все тая . Всеки ден по малко или плавно хляба стана 5 лв. , а олиото 10 лв. Така плавно харвардците ти го слагат ценово, че се чудеш накъде да хванеш.