Чакат ни още години на скъпа енергия

Електроенергийният сектор трябва да се промени бързо
14 яну 2022 17:00, Нели Христова
57
Чакат ни още години на скъпа енергия
Снимка: Pixabay

Светът е изправен пред още години на високи цени на енергията и високи нива на емисиите, ако електроенергийният сектор не се промени по-бързо, след като миналата година търсенето достигна рекордни стойности, заяви Международната агенция по енергетика.

Икономическото възстановяване от пандемията, съчетано с необичайните метеорологични условия, е довело до скок на търсенето на електроенергия с повече от 6% през 2021 г. - най-голямото увеличение от 2010 г. насам, заяви МАЕ.

В абсолютно изражение увеличението от над 1500 тераватчаса е най-голямото досега, заяви базираната в Париж агенция в своя шестмесечен доклад за пазара на електроенергия. Това е довело до повишаване на цените до безпрецедентни нива, като емисиите от електроенергийния сектор са се увеличили със 7% през 2021 г. - исторически максимум, след като през предходните две години бяха намалели.

Въпреки че енергията от възобновяеми източници отбелязва "впечатляващ ръст", производството на електроенергия от въглища и природен газ достига рекордни нива, се посочва в доклада.

"При липса на по-бърза структурна промяна в сектора, нарастващото търсене през следващите три години може да доведе до допълнителна нестабилност на пазара и до запазване на високите нива на емисиите", заяви МАЕ.

Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол заяви, че емисиите от електроенергия трябва да намалеят с 55% до 2030 г., ако светът иска да постигне целта за нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г.

"Но при липса на сериозни политически действия от страна на правителствата, тези емисии ще останат на приблизително на същото ниво през следващите три години", каза Бирол в изявление. "Това не само показва колко далеч сме от пътя към нулеви нетни емисии до 2050 г., но и подчертава мащабните промени, необходими на електроенергийния сектор, за да изпълни критичната си роля в декарбонизацията на по-широката енергийна система."

Бирол също така предупреди, че високите цени на електроенергията "причиняват затруднения за много домакинства и предприятия по света и рискуват да се превърнат в двигател на социално и политическо напрежение".

На Китай се пада около половината от световния ръст на търсенето на електроенергия през миналата година. Страната се сблъска с прекъсвания на електрозахранването поради недостиг на въглища - проблем, с който се сблъсква и Индия.


57
Още от Ако щете - вярвайте
Кои камъни ще ви донесат късмет през 2022 г. според зодията?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Акциз на тока ще има за електрокарите. Производството на ток замърсява природата. Зареждането от битовата мрежа на електромобили ще бъде забранено. Ще се сложат специални щепсели с електромери и контрабандистите на битов ток за електромобилите ще бъдат съдени за ограбване на държавната хазна.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НОРМАЛНО Е ДА СЕ ВДИГА ТОКА.ПОДГОТВЯТ НИ ЗА ЕЛЕКТРО МОБОЛИТЕ,КВО ИСКАТЕ С 2 ЛЕВА ТОК ДА МИНАВАТЕ 500 КМ ЛИ??
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен # 43. Нищо не ви пречи ти и още няколко хиляди защитници на Украйна и Грузия да нарамите калашниците и да отидете да се биете за Украйна. Мисля, че няма да имаш много поддръжници - Готиното едно време Наде, Соломон Паси, Р.Плевнелиев и т.н. Останалите са на принципа Другари, дайте да дадем, но други да се бият. Само че баламите коронавирусът вече ги покоси. Останахте тарикатите.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Струва ми се, че по начина, по който процедират ЕК, ЕП и партиите в него, Председателството на ЕС, този ЕС няма да просъществува дълго. Главна роля играят Германия, Франция, някои скандинавски държави и ЕНП под попечителството на германци. Още отсега има центробежни натроения, особено от източноевропейските държави, а сериозните гафове с природния газ и форсираната замяна на тока от АЕЦ-овете с ВЕИ принесъгласието на САЩ, Китай и Русия с това ни срива икономиката.Вижте отражението им в България
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нинова да внесе еФтин ток от СъвеЦкия Съюз. Стика се е омилквала на Путин, време е и той да и влезе в положение и да я свърши някаква.
50
6
 
4
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 седмица
ПРИ ГЕРБ, НЕЩАТА ВЪРВЯХА ЧУДЕСНО! ТИЯ.... *** ХА ДЪРЖАВАТА, ОТ ВСЕКЪДЕ..... ХАХА ХАХАХААА.....
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз не мога да разбера,как токът произведен от българската АЕЦ,от български работници които получават български заплати трябва да е толкова скъп...то все едно го внасят от Нова Зеландия на батерии,такава му е цената...
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всичко се развива както в сюжета на 1984. Прасетата са в стихията си
47
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Подмяната пак ви излъга!!!! В испания има 4% увеличение на тока, тука 300%-500%. Боко бил такъв, бил инакъв... сега добре ли живеете тъ.паци? Скоро ще дигнат и данъците тея некадърници.
46
1
 
15
 
! Отговори
В. преди 1 седмица
Забележете "Светът е изправен". Все едно идва астероид, а няма последици от безумната политика на Германия, от безкрайните саботажи на САЩ.
45
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Големи мошенци се оказаха Кокорчо и Кирчо. Гепиха пачките и сега се оправдават с международното положение
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Десетки милиони жители на страните от ЕС вече не могат да плащат за основната услуга на съвременната цивилизация - електричеството. Огромните сметки за ток предизвикаха масови протести и европейските правителства започнаха спешно да ги заливат с пари. Ще стигнат ли тези пари и какво ще се случи след като свършат?
43
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЕС и Украйна - две сестри по енергонищение! Ние Българите като пълноправни членове не ЕС трябва да подкрепим Украйна и да не позволяваме на комунистическият диктатор Путин да задуши крехката украинска демокрация. Трябва да защитим Украйна от руската агресия!
42
1
 
16
 
! Отговори
Жоро преди 1 седмица
6% увеличение на търсеното,като половината са от Китай. Но 30% увеличение на цената в Европа! Математика брат! Продължавайте да закривате ядрени ценрали и ще цъфнем та вържем.
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Електроенергийният сектор трябва да се промени бързо" - енергийния сектор не е като да продаваш семки. Енергийния сектор иска много пари, иска милиарди. А пари няма! Действайте!
40
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В продължение на 40 години китайците живеят по-добре почти всеки ден, отколкото вчера, и са свикнали твърдо да вярват, че утре ще живеят още по-добре. От 10 години в ЕС живеят по-зле всеки ден, и в бъдеще ще всеки ден ще живят много по-зле от вчера.
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Владимир Путин потвърди, че цената на газта за Белорусия ще се запази и за 2022 година на същите нива от 128.5$.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
2021 година в ЕС завърши с перфектна буря на енергийния пазар. Цените на електроенергията на едро са се увеличили средно с 400-500% спрямо миналата година. Тази година ЕС е в ада на цените на електроенергията. Ситуацията е сложна, но през 2022 ще стане дори 100 пъти по-лоша.
37
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
70% от оранжериите спряха работа заради високите цени на енергията. Предстои уволнение на 10 хил персонал които са събирали реколтата и са работели в оранжериите. България е членка на ЕС и НАТО и се радва на европейски ценности!
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Тhe drumbeat of war is sounding louder"! - Майкъл Карпентър, посланик на САЩ в OSCE.