САЩ се разположи във водите край Южна Корея заради заплаха от Севера

Опасенията са, че Северна Корея може да извърши подземен ядрен опит
12 апр 2022 22:08, Йоана Цонева
66
САЩ се разположи във водите край Южна Корея заради заплаха от Севера
Снимка: БГНЕС

Ударната група USS Abraham Lincoln действа във водите край Корейския полуостров, съобщиха от Военноморските сили на САЩ във вторник, на фона на напрежението, свързано с изстрелването на ракети от Северна Корея и опасенията, че тя скоро може да поднови изпитанията на ядрени оръжия.

"Ударната група на самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" провежда двустранни операции с японските сили за морска самоотбрана в Японско море", се казва в изявление на командир Хейли Симс, говорител на базирания в Япония Седми флот на САЩ.

Това е първият път от 2017 г. насам, когато авионосна група се разполага във водите между Южна Корея и Япония, и се случва в момент, когато американските официални лица са все по-загрижени, че Северна Корея може да извърши подземен ядрен опит през следващите дни.

Още по темата
Симс заяви, че самолетоносачът провежда "рутинни двустранни операции", за да увери нашите съюзници и партньори в ангажимента на САЩ да поддържат свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион, предава "Ройтерс".

"Нашето обучение повишава надеждността на конвенционалното възпиране, като демонстрира силата на нашите двустранни партньорства", добави тя.

На 15 март американският кораб USS Abraham Lincoln проведе военни учения в Жълто море, изстрелвайки своите изтребители F-35 стелт и други самолети, което според американските военни е демонстрация в отговор на засиленото темпо и мащаб на изстрелването на балистични ракети от Северна Корея.

Миналия месец Северна Корея проведе пълно изпитание на междуконтинентална балистична ракета (МБР) за първи път от 2017 г. насам.

По време на последната голяма вълна от изпитания на МБР и ядрени изпитания през 2017 г. американските кораби "Роналд Рейгън", "Теодор Рузвелт" и "Нимиц" и техните многокорабни ударни групи се разположиха в Японско море, известно в Корея и като Източно море, за демонстрация на сила.

Съветниците на новоизбрания президент на Южна Корея поискаха пренасочване на стратегически активи на САЩ, като самолетоносачи, ядрени бомбардировачи и подводници, към Корейския полуостров по време на разговорите, проведени при посещението му във Вашингтон миналата седмица.

Министерството на отбраната на Южна Корея заяви, че знае, че групата самолетоносачи се намира в международни води, но отказа да коментира повече.

Северна Корея и преди е критикувала американските военни учения като репетиция за война и е казвала, че те увеличават напрежението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
7
 
! Отговори
неинформиран преди 2 години
йоана,платена журналистко,какво стана с американската подводница ,,Кънектикът.Същата тази,която претърпя инцидент и се удари в неиндифициран обект,октомври 2021.Това ако беше руска атомна подводница,щяхте да си надуете главите,,,но нали е американска...мълчание..Все пак това е резил за америка,за американските подводничари,атомна подводница за милиарди и да заседнеш в скалите
49
3
 
6
 
! Отговори
Кой съм аз преди 2 години
Трябва голямо сърце за да нападне открито САЩ но ще си намерят майстора при нахлуване където и да около Китай там вече силите не са като от преди Виетнам
48
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ким Чен Ун има планове да освободи Южна Корея от нацистите като Путин. Американците проверяват информацията.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ким ще праща ракети на Путин.
46
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Любопитен--------Така е, американците със затлъстелите си мозъци и многото грешни пари строят ковчези по за 4-4.500 хиляди души, за 60-90 самолета, струващи по 11-13 млрд долара! Руснаците ще ги потопяват с малки ракетни катери, с подводници, корвети, фрегати! И с Кинжали, изстрелвани от МиГ-31! И китайците добре са се подготвили!
45
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До До ПросТо То...ПСИХ,сега ще си лягам,но ти си ръси злобата тук колко ти е кеф../или за колкото ти плащат../..
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПростоТто пак се прави на умен. С Боби двамата са пълни лалугери и освен ще незмаят история.... не разбират и от военщина. До тук нищо от прогнозите им не се сбъдват :))) миихлюзи некви
43
10
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Най-гнусните мутации са зорлем бежанците от Украйна,сред които има неизвестен брой нацисти.Останат ли в България,тя ще се превърне в развъдник на кафявата чума.
42
4
 
9
 
! Отговори
До ПросТо То преди 2 години
Не се напъвай с психоанализата! Малък си! Наблегни на злобата. Тя и без това сама ще ви довърши! "Русофил" отдавна е диагноза! Това значи навеждане на "Самодержавеца", и оплюване на всичко ..."българско и родно"! Родени предатели!
41
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До До ПросТо То...Нема да права анализ на психичното ти състояние,все пак трябва да си платиш за диагнозата,нали?...Само ще се опитам да те "светна",което знам е "кауза пердута"..Но все пак:..-Впрочем,не си струва,извинявай!..-Битувай си в злобата и простотията !..И не сваляй "маската",щото може и да поемеш некой вирус без да са усетиш..Което ще е фатално за единствената ти мозъчна...ако изобщо може да се нарече "мозъчна", клетка.
40
6
 
5
 
! Отговори
Любопитен преди 2 години
Наясно съм, че покрай самолетоносача си върви група от кораби и подводници, които да го защитават, но никак не разбирам концепцията му в днешни времена. Твърде голяма, твърде тромава цел. И ужасяващо скъпа за производство и експлоатация.
39
8
 
8
 
! Отговори
До ПросТо То преди 2 години
Тъй наречените "русофили" , са от най-гнусните мутации на човешката природа! Тях основното което ги води е ..омразата! Добре че са американците там, защото ако разчитаха само на Севернокорейското Жуже, отдавна двете Корени да са карали само на фотосинтеза и радиация! А на Кремълското Жуже, всички видяхме колко му е акъла!
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне Брус Уилис да беше наред,ама той завалията взе че оглупя и няма вече кой да им спретне някой филм за това колко са "велики"
37
5
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Знаете ли какво ИСТИНСКИ би ме зарадвало?..-Да видя поне едно такова сатанинско чудовище като това на снимката,взривено ...Има начини...
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До49.Да бе да,само си чувал,но нищо не знаеш.Ако не бяха атомните бомби Японския Император никога нямаше да подпише капитулацията.Даже още щяха да са във война,в каквато между впрочем са все още двете Кореи.А спомена от Виетнам още им държи влага.Сега отново се забъркват в голяма каша,но отново ще я духат гореща.На тях им е нужна голяма война,само да не е близо до тях.Но този път може и да няма,къде да се приберат.От ден на ден Светът става все по опасно място за живеене на всичко живо.
35
1
 
1
 
! Отговори
До48 преди 2 години
Най ми е кеф да прочета геополитически коментар от неграмотен текстописец!Браво на учителите ти по Български!
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А НАТО-офцете само се събират да ядат и пият и се курназят пред Света,ама като приключат пиршествата се прибират и се заключват по домовете си с по 10 ключалки.Иначе са корназ,ама така ги е истрах,че само самолет да избръмчи и бягат в мазето.Дано им издържат нервите,защото всяка тяхна слабос ще е заплаха и за другите офце.
33
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Япония е разбита преди атомните бомби. Сащ спечели една от най трудните войни в историята водила се по море, суша и небе. Япония е била в практически нокаут. Бомбите се пускат, като предупреждение към останалия свят, че почна нов световен ред . Който до днес работи за всички нас. Но рашистан и други не им харесва идеята да нвма големи войни и окупации.
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
7-ми флот на САЩ са в неотрални водиТова говори многозначно за тяхната цел.Явно други ще разчитат на логистика и въздушна поддръжка от тяхната армия.Но се съмнявам,че ще предприемат някакви воени действия срещу която ида е армия в този регионТе не са спечелили нито една война вАзия освен през ВСВ срещу Япония и то след Атомните бомби надХирошима и НагасакиА японците от две десетилетия кротко си седят на облъчените *** след ядрената катастрофа в ядрената им централа.Така,че конфликт едва ли
31
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ги напъне малкият дебелак,тия сигурно ще зарежат коритата и ще драснат към хамериката пеш,то няма да им е сефте де,наскоро едни брадати по джапанки ги направиха луди па и зарязаха въоръжение за милиарди по чукарите!