САЩ се разположи във водите край Южна Корея заради заплаха от Севера

Опасенията са, че Северна Корея може да извърши подземен ядрен опит
12 апр 2022 22:08, Йоана Цонева
66
САЩ се разположи във водите край Южна Корея заради заплаха от Севера
Снимка: БГНЕС

Ударната група USS Abraham Lincoln действа във водите край Корейския полуостров, съобщиха от Военноморските сили на САЩ във вторник, на фона на напрежението, свързано с изстрелването на ракети от Северна Корея и опасенията, че тя скоро може да поднови изпитанията на ядрени оръжия.

"Ударната група на самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" провежда двустранни операции с японските сили за морска самоотбрана в Японско море", се казва в изявление на командир Хейли Симс, говорител на базирания в Япония Седми флот на САЩ.

Това е първият път от 2017 г. насам, когато авионосна група се разполага във водите между Южна Корея и Япония, и се случва в момент, когато американските официални лица са все по-загрижени, че Северна Корея може да извърши подземен ядрен опит през следващите дни.

Още по темата
Симс заяви, че самолетоносачът провежда "рутинни двустранни операции", за да увери нашите съюзници и партньори в ангажимента на САЩ да поддържат свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион, предава "Ройтерс".

"Нашето обучение повишава надеждността на конвенционалното възпиране, като демонстрира силата на нашите двустранни партньорства", добави тя.

На 15 март американският кораб USS Abraham Lincoln проведе военни учения в Жълто море, изстрелвайки своите изтребители F-35 стелт и други самолети, което според американските военни е демонстрация в отговор на засиленото темпо и мащаб на изстрелването на балистични ракети от Северна Корея.

Миналия месец Северна Корея проведе пълно изпитание на междуконтинентална балистична ракета (МБР) за първи път от 2017 г. насам.

По време на последната голяма вълна от изпитания на МБР и ядрени изпитания през 2017 г. американските кораби "Роналд Рейгън", "Теодор Рузвелт" и "Нимиц" и техните многокорабни ударни групи се разположиха в Японско море, известно в Корея и като Източно море, за демонстрация на сила.

Съветниците на новоизбрания президент на Южна Корея поискаха пренасочване на стратегически активи на САЩ, като самолетоносачи, ядрени бомбардировачи и подводници, към Корейския полуостров по време на разговорите, проведени при посещението му във Вашингтон миналата седмица.

Министерството на отбраната на Южна Корея заяви, че знае, че групата самолетоносачи се намира в международни води, но отказа да коментира повече.

Северна Корея и преди е критикувала американските военни учения като репетиция за война и е казвала, че те увеличават напрежението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
13
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
Баси смешния самолетоносач,една хиперзвукова в облак от плазма и отива при рибите барабар със самальотите.
9
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв х.й търси хамерикански кораб там? Демократите които говорихте от сутрин до вечер за Украина нека сега да задавате тези въпроси на хамериканските..
8
6
 
7
 
! Отговори
Бгг преди 2 години
Япония и Южна Корея са много технически напреднали страни, но когато Северна Корея изстрелва ракети в първите две държави не могат да спрат да aкaт. Защо става така е големият въпрос ???
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пука му на оня откачалник,къде Говедария си е разположила ръждивите корита!
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей не може без тях бе. Де Северна Корея, де Америка.Малко ли други Държави има там, че да чакат баш Хамериканците да дойдат да ги спасяват.
5
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 3 нали се сещаш, че акъла ти е на 15 годишен:))) Сащ имат също хуперзвукови ракети, както и лазери на корабите. Обаче, ако не оцели ракетата ти ? После над столицата ти ще са ф22 и ф35 и какво правиш? :))) Клоун
4
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сащ се биха с Империята Япония и Райха. И двете могъщи сили. В момента нито Корея, нито рашостан могат да им се противопоставят технически. Не се лъжи в собствените си фантазии. Сащ си остава най могъщата и опасна армия.
3
7
 
20
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
нали се сещаш една хипрзвукова и тоя самолетоносач е чао!Времето на самолетоносачите мина още след ВСВ няма какво да направят срещу равностоен противник като Иран,Русия,Китай ,Индия !
2
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ го закъсаха.Сега в Украйна ли да се бият...с Корея ли...Най-добре Байдън да си набият и да се приключва.
1
20
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
А рашистан има само един самолетоносач, докато САЩ над 30. Мачкай рашистите като долни ***.