Кулеба: Мариупол вече не съществува

"Азовстал" е подготвен за дълга отбрана
18 апр 2022 07:18, Александър Попов
106
Кулеба: Мариупол вече не съществува
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Украйна заяви, че град Мариупол "вече не съществува".

Югоизточният пристанищен град е опустошен от непрекъснати руски атаки от началото на войната, започнала преди близо два месеца.

Дмитрий Кулеба заяви в предаването "Лице в лице" по CBS, че нахлуващите руски войски са "решили да изравнят града със земята на всяка цена".

Украинските войски, които защитават огромния стоманодобивен завод "Азовстал" в Мариупол, могат да издържат дълго време с партизанска тактика, използвайки неговите ядрени бункери и тунели, твърди военен експерт пред Би Би Си.

Джъстин Крамп от консултантската компания за сигурност „Sibylline” заяви пред Би Би Си, че "те са наистина добре подготвени за отбрана", тъй като са имали повече от 50 дни, за да укрепят обекта и да изградят подземни пътища за бягство.

"Подозирам, че ако не бъдат унищожени, ще бъдат там дълго време - могат да правят неприятни неща през нощта и да се връщат обратно".

По негови оценки до 800 бойци защитават заводите, водени от крайно десния батальон "Азов" - група, описана от Русия като "неонацисти".

"Войниците там не искат да попаднат в плен, не мисля, че ще се предадат. А Русия не иска да влезе и да го разчиства метър по метър, под земята, това би било ужасно", каза той.

Украйна е успяла да снабдява с провизии и боеприпаси обсадените си сили в Мариупол с много рисковани нощни мисии, каза Крамп.

Стоманодобивният завод е ключов промишлен обект и ако Русия получи контрол над него, "може би китайците ще го върнат в експлоатация, тъй като те искат стоманата", каза още Крамп. Но възстановяването на опустошения Мариупол ще отнеме години, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
14
 
7
 
! Отговори
Ху кеърс преди 1 година
Великата Русия два месеца един квартал не може да превземе.Дано ги гръмнат тая гнусна раса Русия да се разкара гадни алкохолици нищо не правещи в полза на човечеството само танкове водка и война им е в генома.То си и личи *** не би тръгнал да убива, а тея изверги тръгнагха затова ще си получат това което правят!
72
11
 
18
 
! Отговори
Лллл преди 1 година
Ако зеленото човече не беше толкова вироглаво , Мариупол щеше да съществува .
71
9
 
22
 
! Отговори
Никой преди 1 година
Ще ги избият всички и е ги изнесат на кайма от завода
70
7
 
18
 
! Отговори
натовски наивник преди 1 година
нали тоз министър не вярва наистина че дълго ще стоят под земята -до два дни ще ги изкарат с огнехвъргачните снаряди без да влизат най-добре е д аизлязат смао че има натовски офицери вътре което е сложно
69
4
 
8
 
! Отговори
Просветен преди 1 година
Все още ли подкрепяте убийците на българите и българщината?
68
12
 
22
 
! Отговори
Просветен преди 1 година
Помните ли българина жив изгорен в Одеса на 2 май 2014 от евромайдановците и бандеровците?Българинът инж. Иван Милев жив изгорен в Одеса на 2 май 2014 деец на българската общност.1. Българинът инж. Иван Милев жив изгорен в Одеса на 2 май 2014 деец на българската общност2 Българинът Александър Николов мирен протестиращ разстрелян в Одеса на 2 май 20143. Опожареният Български културен дом в Одеса на 2 май 20144. Разкъсаните 15 български знамена в Киев на 7 юли 2015 пред посещението на Българския Президент5. Оскверненият пред 3 март Паметник на българските опълченци 1877-1
67
8
 
10
 
! Отговори
КРАС преди 1 година
Те и талибанети бяха се покрили в ТОРА БОРА , ама янките ги изпържиха с вакуумни бомби. Защо руснаците не го правят е въпрос който говори за някакви пазарлъци свързани с износа на стомана. ЗАВОДА И В МОМЕНТА РАБОТИ!!! Странно нали?! СТРАННО КАТО САМАТА ВОЙНА!!
66
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азов ще издържи до настъплението на украинската армия. Споко. За 9 май.
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е Желязко Ржавый
64
7
 
33
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Мариупол ще съществува, но вече няма да е украински, а на Донбаската република.
63
5
 
23
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Алекс: А ти как ще накараш азовец да напусне апартамента ти? Азовецът се вади оттам с обстрел, а не със шербет и рахат локум. Ясно е, че апартаментът ще пострада, но няма как да се мине без това.
62
9
 
25
 
! Отговори
Адолф преди 1 година
Значи, зЕления всеки ден се прави на безсмъртен и интересен!! Сига кат упре кокъля у дупето !!!, ривем!! Ай пидалски нумера!!
61
18
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До Пак по опорката? Как ще се чувстваш,ако някой ти разруши апартамента и след това ти дава парче хляб като хуманитарна помощ?Дали ще го обичаш и уважаваш?
60
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алекс, моите уважения, но явно само слушаш какво ти говорят мантрите на неонацистката медия на Окраина.Прочети статиите на Ройтерс и Бизнесинсайдерс, които съм приложил. Тогава пак ще коментираме.
59
11
 
30
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Алекс: Зверствата са ги вършили азовците. А сега журналистите виждат как руската армия раздава хуманитарни помощи. И местните жители разказват как азовците са ги изпратили в мазите на сградите за д амогат да стрелят от апартаментите им и са стреляли и по тах, ако се покажат навън.
58
8
 
7
 
! Отговори
Просветен преди 1 година
Прочете какво са писали авторитетни медии като Ройтерс и Бизнес инсайдер през далечната 2015 г.
57
36
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Концлагерът "Освиенцим" е запазен и там могат да се видят зверствата на германския фашизъм.В Мариупол могат да се видят зверствата на руския фашизъм.
56
8
 
22
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Какво използваха американците в Афганистан когато разчистваха пещерите от талибани? Вакуумни бомби. Като им свърши въздуха на азовците и наемниците поемат пътя към джихадисткият рай..
55
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой ден разрушеното ще се построи отново. Русия и Украйна ще се разберат и помирят, и тогава д**е да им е яко на тия, дето ги настроиха един срещу друг.
54
11
 
30
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Лека им пръст на Азовците и наемниците. От Азовсталь пътят им е към царствое небесное.