Световната икономика се подготвя за инфлационен шок в Китай

Прекъсването на работата на фабрики вероятно ще доведе до покачване на цените
20 апр 2022 16:28, Йоана Цонева
26
Световната икономика се подготвя за инфлационен шок в Китай
Снимка: БГНЕС

Битката на Китай срещу Covid-19 е на път да нанесе още един удар на световната икономика в допълнение към войната в Украйна. Китайските производствени центрове са в застой, докато властите се борят с нови огнища на болестта. Въпреки че се говори за диверсификация на веригите за доставки, зависимостта на света от китайските заводи само се увеличава.

По данни на изследователската компания Gavekal от 6 април около три четвърти от 100-те най-големи китайски града, които осигуряват над половината от националния БВП, са въвели различни по степен пандемични ограничения. Повечето от 26-те милиона жители на Шанхай бяха затворени в домовете си за повече от две седмици, което доведе до затваряне на складове и ограничаване на достъпа до най-натовареното контейнерно пристанище в света; доставчикът на iPhone Pegatron спря производството в два от близките си заводи. През март крайни мерки бяха предприети и в провинция Дзилин, която е важен производител на царевица и в която се намират заводите на Toyota и Volkswagen . Експортната сила Гуандун се подготвя за нов удар, като ограничава пътуванията, затваря училища и въвежда масови тестове.

Планът е да се потисне напълно заразата на всяка цена. Драконовските забрани позволиха на Китай бързо да рестартира фабриките след ранното избухване на епидемията през 2020 г., но вариантът на Омикрон е още по-заразен.

Още по темата
Икономическите последици ще се усетят отвъд границите на Китай. В резултат на смущенията, предизвикани от търговската война със Съединените щати, а след това и от пандемията, много правителства и ръководители започнаха да обсъждат планове за хеджиране на зависимостта си от китайските доставчици; ръководителят на Световната банка Дейвид Малпас наскоро заяви, че диверсификацията "вероятно ще бъде полезна за всички". Това не се е променило много на място. Делът на Китай в световния износ нарасна до 15,4% през миналата година, като през 2019 г. ще надхвърли нивата отпреди пандемията - 13,1%, смятат анализаторите на Bernstein.

Прекъсването на работата на световните фабрики вероятно ще доведе до покачване на цените в световен мащаб. Инфлацията в САЩ е на 40-годишен връх, докато цените в еврозоната се повишиха до рекордните 7,5% през март. Нарастващите разходи за енергия и суровини също са виновни за по-високото от очакваното увеличение на фабричните и потребителските цени в Китай през март.

Спирането на достъпа до пазара вече засегна търговията. Европейската търговска камара в Китай заяви на 7 април, че според нейните членове обемът на пристанището в Шанхай е спаднал с 40 % спрямо предходната седмица; гигантът в областта на морските превози Maersk предупреди за претоварени контейнерни терминали, недостиг на камиони и намаляване на въздушните превози.

Отказът на Пекин да се примири с вируса може да означава по-високи цени за всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой се опитва да открие топлата вода,Китай повиши отдавна цените на своите стоки повече от 50% в които беше калкулирано новонапечатаните трилиони след"Ковид -добавките"по света,сега очакваме следващите 50% увеличение в които ще бъдат включени добавките "наказанието на Русия"
17
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Американската борса ще се срути, оттам и долара." Ще се срути амо чак когато топките на коча паднат на пътя докато ходи по него.
16
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световната икономика ще се оправи едва след като Украйна натупа Русия и си възстанови териториалната цялост от преди 2014 година.
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американската борса ще се срути, оттам и долара. Продадох всички акции в американски компании и с доларите си купих франкове
14
2
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Майната му на Айфона той не е купуван тука :)))
13
15
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Кученцата(русофилите) си лаят,керванът(човешкият технически прогрес) си върви.
12
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошо, много лошо за напечатилите милиярди хартийки без покритие. ЕС пак яко вътре.
11
6
 
11
 
! Отговори
до 3 преди 2 години
и от къде са го внесли, от украйна? това е операция на цру, праща рускоговорящи, хвърля вината на руснаците. нищо няма да излезе
10
5
 
20
 
! Отговори
Що"Да"Вида преди 2 години
EU дела ти е напечатани пари подкрепени от инвазиите на НАТО, без тях Европа е фалит, скоро ще видиш какво са истински протести из ЕС.
9
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Eй ся останаха европейските отворковци без "западно-европейски високо технологични стоки", произведени в Китай. Китайците ги питат: Кво прайм ся? Още една вЪлнЪ? Да поиграем пак на тестове? Кво да ги прайм ся тия маски? Ще чистим ли планетата после от маските? ЕЙ ТАКИВА МИ ТИ РАБОТИ В ТАЗ СТАТИЙКА. Сега пък зависимост имало от китайските заводи, освен от руските горива. Май Китай и Русия на някого все пречат, докато тероризира останалия свят.
8
9
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
До българина,абе важното е на Вуте да му е зле,нали така,не се виждаш,тръгнал да злорадства,толкова сте жалки
7
19
 
8
 
! Отговори
EU преди 2 години
Всичко си произвеждаме в Демократичния Свят и качествено. Много изнесени предприятия си връщаме от Китай,а от Русия си изтеглихме всичко почти всичко след началото на войната. Вдигаме оборотите и нищо не може да събори една икономика,даваща 70% от Световната. Още ще увеличим нашият дял. Това е силата на Демократичното Общество.
6
4
 
17
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
ама не казвате за боевете по улиците нощем с белите престилки дето носят автомати... скоро града ще изригне и ни една армия не може да ги спре
5
5
 
15
 
! Отговори
от 7 преди 2 години
"Поредна стъпка към "голямото зануляване", за което се споменава през 02.2022" - имам предвид 2020 година...
4
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредна стъпка към "голямото зануляване", за което се споменава през 02.2022 на световния икономически форум (месец преди Запада да въведе първите локдауни). Друга стъпка е войната в Украйна и санкциите, които ще доведът до драстичен скок на цените на горивата т.е. на всичко, а сега явно Китай наливат допълнително масло в огъня... :) ... "До 2030г. няма да имате нищо и ще сте щастливи." ... Подчертавам дебело, че последното изречение е цитат!
3
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тая ситуация най-добре са руснаците, скотовете са свикнали с мизерията. В развития свят инфлацията е повод за дълбока тревога, докато в Русия голодомора е повод за зараждане на националната гордост. Както казват, ние СССР преживяхме и с това ще се справим. Цивилизационни особености, добре че сме в НАТО и ЕС.
2
12
 
32
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 2 години
Остава да се замислим, дали Китай не крои шапка на САЩ, като предизвиква допълнителна инфлация ? Умен ход, зад който може да стои и самият Путин. Хитро ...!
1
18
 
31
 
! Отговори
българина преди 2 години
такива новини ме радва, така скапания ЕС ще приложи всички мерки които 32 г ни обясняват че били непазарни комунистически сталиниски и недемократични! референдум за излизане от нато и ес, иначе оставаме за втори път от кофтито страна на желязната завеса