Кадри показват как руски войници застрелнат невъоръжени украинци

Те ще бъдат използвани като доказателство за предполагаемо военно престъпление
12 май 2022 19:56, Нели Христова
149
Кадри показват как руски войници застрелнат невъоръжени украинци
Снимка: BBC

Когато Леонид Пляц и неговият шеф са застреляни в гърба от руски войници, убийството беше заснето от камерите за видеонаблюдение с ясни и ужасни детайли. Кадрите, получени от BBC, сега се разследват от украинската прокуратура като предполагаемо военно престъпление.

Това се случва в разгарът на боевете около Киев, когато главните пътища към столицата бяха бойно поле, включително около магазина за велосипеди, където Леонид работи като охранител. Той обаче не става жертва на престрелка - на видеото ясно се вижда как тежко въоръжени руски войници застрелват двамата невъоръжени украинци, след това плячкосват магазина.

BBC събира пълната последователност от събития, съпоставяйки това, което беше записано от множество камери за видеонаблюдение около обекта, със свидетелствата на хората, на които Леонид се обажда през този ден, както и на украинските доброволци, които се опитват да го спасят.

Руснаците пристигат в откраднат микробус, нарисуван със знака V, използван от руските сили и надпис Tank Spetsnaz с черна боя. Те носят руска военна униформа и се приближават с вдигнати оръжия, с пръсти на спусъка.

Леонид тръгва към войниците с вдигнати ръце, за да покаже, че е невъоръжен и не представлява заплаха.

Руснаците първоначално разговарят с него и шефа му през оградата. На кадрите няма аудио, но мъжете изглеждат спокойни, дори пушат. Тогава украинците се обръщат, а войниците уж се отдалечават.

Внезапно те се обръщат назад, приклекват и след това застрелват двамата мъже няколко пъти в гърбовете им.

Единият умира веднага, но по някакъв начин Леонид успява да се изправи на крака. Той дори завързва колана си около бедрото си, за да забави кръвта, след което се препъва към каютата си, където започва да вика за помощ.

Васил Подлевски говори с приятеля си два пъти в този ден, докато той кърви обилно. Леонид му казва, че войниците го уверили, че не убиват цивилни, след което започнали да стрелят по него.

"Попитах го: "Може ли поне да се превържеш?" А той ми отговори: "Вася, едвам допълзях тук. Всичко ме боли толкова много. Чувствам се много зле", спомня си обаждането Васил. "Така че му казах да се държи и започнах да се обаждам на териториалната отбрана.

Мъжете, на които той се обажда продаваха климатици преди войната.

Сега бойци-доброволци, Саша и Костя, показват видео, заснето на мобилните им телефони, на руски танкове, които се търкалят покрай техните позиции. Тяхната работа беше да изпращат информация в реално време за руските движения до военните позиции на Украйна по пътя.

Когато Леонид Пляц е ранен, те бяха натоварени да пресекат опасната магистрала Е40, за да се опитат да го спасят. И днес пътят е осеян с изгорели трупове на руски танкове, което напомня за интензивността на боевете.

Докато мъжът лежи окървавен, руските войски все още бяха на място.

От камерите за видеонаблюдение се вижда как се разхождат из стаите, крадат велосипеди и скутери, и обикалят кабинета на директора, пият от уискито му и ровят из шкафовете му.

Превъзхождани по брой и само леко въоръжени, Саша и Костя бяха принудени да чакат, въпреки че знаеха, че Леонид умира.

"Говорихме с него по телефона, опитахме се да го успокоим. Казахме му, всичко е наред. Всичко ще бъде наред. Ще оцелееш", казва Саша. "Казахме, че сме на път. Може би това му е помогнало. Може би. Но за съжаление, докато стигнахме, той беше мъртъв."

Дори когато взимат телата на двамата мъже, бойците-доброволци трябва да се прикрият, докато руски танк преминава покрай тях.

Има достатъчно доказателства срещу мъжете, отговорни за тези убийства. От BBC получават видео, пълно дори с най-малките подробности. Руският войник, за когото медията смята, че е един от убийците, се вижда ясно - лицето му е непокрито. Минава много време, преди приятелите му да разберат, че ги снимат и да разбият една от охранителните камери.

BBC показва кадрите на началника на полицията за Киевска област, а той казва, че телата на 37 цивилни, всички от които застреляни, са открити по пътя за столицата на Украйна, след като руските сили бяха отблъснати.

Прокуратурата потвърждава, че в момента разследва убийството на Леонид и колегата му като възможно военно престъпление: един от над 10 000 случая, които са регистрирали.

"Баща ми изобщо не беше военен. Беше пенсионер. Убиха 65-годишен. За какво?", пита дъщерята на Леонид, Юлия Андрощук.

Тя е в чужбина и дори още не е успяла да погребе баща си заради войната.

"Не съм толкова яростна, колкото съм изпълнена с мъка – и страх. Тези проклети руснаци са толкова извън контрол, че се страхувам какво могат да направят по-нататък", казва тя.

Юлия се надява някой ден отговорните да бъдат съдени. Засега тя иска хората да знаят какво точно се е случило с баща й и бруталността да спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
3
 
10
 
! Отговори
антрополог преди 1 година
До Анонимен 118 "Никакви братя не са ми тези монголо-татари..."Милий, монголо-татари е братята си. Не на руснаците
97
5
 
5
 
! Отговори
Мозъчен Лекар преди 1 година
"крадат велосипеди и скутери" ,след това се изпраща у дома с DHL,нали..пореден фейк от 72-ри център за информационно-психологически операции на украинската армия. тази новина на хора със увреден мозък
96
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко повече омраза и агресия се лее в нета от фермата на раша толкова повече на хората им се повръща от Русия аз виждам черно а ви не може да ме убедите че е бяло Русия се превърна в огромно черно петно за това и пропагандата вече не може да я спаси
95
14
 
16
 
! Отговори
Атанаz Велмаzов преди 1 година
ПЪЛНА И КАТЕГОРИЧНА ПОДКРЕПА ЗА ГОСПОДИН ЗЕЛЕНСКИ И БРАТСКА УКРАЙНА ! ОПЕРАЦИЯТА ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ДО ЕЛИМИНИРАНЕТО И НА ПОСЛЕДНИЯ РАШИСТКИ НАЦИСТ !!! ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ Е С ВАС, ГОСПОДИН ЗЕЛЕНСКИ ! БЪДЕТЕ ЗДРАВ И БЛАГОСЛОВЕН !
94
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви братя не са ми тези монголо-татари и сибирски колхозници. Изверги с пушки!
93
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-некадърна армия от руската армия НЯМА!
92
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нацистите измират, но.... Украйна ще спечели Евровизия...
91
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я е руски войник, я не. Важното е да има публика и електорат и кравата да се дои. Сега му е времето.
90
11
 
20
 
! Отговори
До.104 преди 1 година
Не си познал за духането.Първи ще коленичи Костадин от "Възраждане". Той няма да даде на друг шанса за първата руска "флейта":-))
89
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно как запада приписва своите действиа на врага.
88
18
 
22
 
! Отговори
Измислицинедомислици преди 1 година
Какво ли не прави пропагандата....
87
13
 
16
 
! Отговори
ха преди 1 година
привет ватенки, какво ново на 80тия ден от три дневната война
86
2
 
17
 
! Отговори
Сега преди 1 година
Камерата ли лъже или онзи французин, обвиняващ украинците?
85
17
 
22
 
! Отговори
Човече преди 1 година
Поредна пропагандна тъпотия.
84
14
 
17
 
! Отговори
грозната истина преди 1 година
До Анонимен 102. Лошото е че повечето путински *** дори не са платени, ако бяха щях да ги разбера, нямат акъл да изкарват пари и търсят начин. Истината е че просто са ***, няма как човек с IQ над 30 да се хване примерно че крайцера потънал от фас или че Украйна и САЩ обучили патици да заразяват руснаци с ковид. Тази пропаганда си има точна цел - полуграмотни ***.
83
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реален запис с реални лица - фейк. Видео, което господари на ефира направиха и показаха на всички как правят, съдържащо фалшива информация за Азов и Зеленски - истина. Лошо е, когато даже ти казват, че си манипулиран, доказват ти го и ти пак си вярваш на русофанатишките измишльотини.
82
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евала на българина. Толкова е завистлив, толкова се пише на независимо осведомен въпреки че целия му живот е лъжи дошли от фейсбук, А НЕ ФЕЙКОВЕ РАЗНИ, че успя да се наостри срещу хора дето и преди бяха по-зле от нас, а сега реално бягащи от военен конфликт. В България мъже няма. Ако Русия ни нападне българските горди, независиви "мъже" ще си водят жените и дъщерите на синджир да духат на руснаците. Щот по-патриотично нещо няма.
81
10
 
17
 
! Отговори
Taliban преди 1 година
ТОВА СЕ СЛУЧВА КОГАТО НЕ СИ ДАВАТ ДОБРОВОЛНО ПЕРАЛНЯТА ИЛИ ХЛАДИЛНИКА
80
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И естествено руските платени *** пак пишат,че това не е истина. Нищо,че е заснето от камерите. Досега, нито едно от издевателствата, за които има доказателства не Било истина според руските близачи на подметки. Иначе искат да вярваме на видеа със съмнителен произход,че едва ли не в Донбас са вилняли т нар "укрофашисти",, понеже видите ли в ютюб има видео за това.
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 97. завиждаш ли ? много ли са ти 40 кинта. яд те е че за тебе няма. не става ясно кво искаш да кажеш