Кадри показват как руски войници застрелнат невъоръжени украинци

Те ще бъдат използвани като доказателство за предполагаемо военно престъпление
12 май 2022 19:56, Нели Христова
149
Кадри показват как руски войници застрелнат невъоръжени украинци
Снимка: BBC

Когато Леонид Пляц и неговият шеф са застреляни в гърба от руски войници, убийството беше заснето от камерите за видеонаблюдение с ясни и ужасни детайли. Кадрите, получени от BBC, сега се разследват от украинската прокуратура като предполагаемо военно престъпление.

Това се случва в разгарът на боевете около Киев, когато главните пътища към столицата бяха бойно поле, включително около магазина за велосипеди, където Леонид работи като охранител. Той обаче не става жертва на престрелка - на видеото ясно се вижда как тежко въоръжени руски войници застрелват двамата невъоръжени украинци, след това плячкосват магазина.

BBC събира пълната последователност от събития, съпоставяйки това, което беше записано от множество камери за видеонаблюдение около обекта, със свидетелствата на хората, на които Леонид се обажда през този ден, както и на украинските доброволци, които се опитват да го спасят.

Руснаците пристигат в откраднат микробус, нарисуван със знака V, използван от руските сили и надпис Tank Spetsnaz с черна боя. Те носят руска военна униформа и се приближават с вдигнати оръжия, с пръсти на спусъка.

Леонид тръгва към войниците с вдигнати ръце, за да покаже, че е невъоръжен и не представлява заплаха.

Руснаците първоначално разговарят с него и шефа му през оградата. На кадрите няма аудио, но мъжете изглеждат спокойни, дори пушат. Тогава украинците се обръщат, а войниците уж се отдалечават.

Внезапно те се обръщат назад, приклекват и след това застрелват двамата мъже няколко пъти в гърбовете им.

Единият умира веднага, но по някакъв начин Леонид успява да се изправи на крака. Той дори завързва колана си около бедрото си, за да забави кръвта, след което се препъва към каютата си, където започва да вика за помощ.

Васил Подлевски говори с приятеля си два пъти в този ден, докато той кърви обилно. Леонид му казва, че войниците го уверили, че не убиват цивилни, след което започнали да стрелят по него.

"Попитах го: "Може ли поне да се превържеш?" А той ми отговори: "Вася, едвам допълзях тук. Всичко ме боли толкова много. Чувствам се много зле", спомня си обаждането Васил. "Така че му казах да се държи и започнах да се обаждам на териториалната отбрана.

Мъжете, на които той се обажда продаваха климатици преди войната.

Сега бойци-доброволци, Саша и Костя, показват видео, заснето на мобилните им телефони, на руски танкове, които се търкалят покрай техните позиции. Тяхната работа беше да изпращат информация в реално време за руските движения до военните позиции на Украйна по пътя.

Когато Леонид Пляц е ранен, те бяха натоварени да пресекат опасната магистрала Е40, за да се опитат да го спасят. И днес пътят е осеян с изгорели трупове на руски танкове, което напомня за интензивността на боевете.

Докато мъжът лежи окървавен, руските войски все още бяха на място.

От камерите за видеонаблюдение се вижда как се разхождат из стаите, крадат велосипеди и скутери, и обикалят кабинета на директора, пият от уискито му и ровят из шкафовете му.

Превъзхождани по брой и само леко въоръжени, Саша и Костя бяха принудени да чакат, въпреки че знаеха, че Леонид умира.

"Говорихме с него по телефона, опитахме се да го успокоим. Казахме му, всичко е наред. Всичко ще бъде наред. Ще оцелееш", казва Саша. "Казахме, че сме на път. Може би това му е помогнало. Може би. Но за съжаление, докато стигнахме, той беше мъртъв."

Дори когато взимат телата на двамата мъже, бойците-доброволци трябва да се прикрият, докато руски танк преминава покрай тях.

Има достатъчно доказателства срещу мъжете, отговорни за тези убийства. От BBC получават видео, пълно дори с най-малките подробности. Руският войник, за когото медията смята, че е един от убийците, се вижда ясно - лицето му е непокрито. Минава много време, преди приятелите му да разберат, че ги снимат и да разбият една от охранителните камери.

BBC показва кадрите на началника на полицията за Киевска област, а той казва, че телата на 37 цивилни, всички от които застреляни, са открити по пътя за столицата на Украйна, след като руските сили бяха отблъснати.

Прокуратурата потвърждава, че в момента разследва убийството на Леонид и колегата му като възможно военно престъпление: един от над 10 000 случая, които са регистрирали.

"Баща ми изобщо не беше военен. Беше пенсионер. Убиха 65-годишен. За какво?", пита дъщерята на Леонид, Юлия Андрощук.

Тя е в чужбина и дори още не е успяла да погребе баща си заради войната.

"Не съм толкова яростна, колкото съм изпълнена с мъка – и страх. Тези проклети руснаци са толкова извън контрол, че се страхувам какво могат да направят по-нататък", казва тя.

Юлия се надява някой ден отговорните да бъдат съдени. Засега тя иска хората да знаят какво точно се е случило с баща й и бруталността да спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стига си писал едно и също през 5 поста ве Хибридко *** - рашките ти опорки не минават вече или просто трябва да си отчетеш кликовете за копейките дето ще получиш накрая на смяната ти
57
4
 
9
 
! Отговори
Хикса преди 2 години
Ми ще ги избиват,щото останаха ИЗЛЪГАНИ от САЩ и Европа.Къде отидоха страхливите демократи?????Мани това ами се уплашиха за газ, нефт ,ресурси и бутат ли бутат пари под масата.Само слепи. ЕС *** с заплати от европейските фондове за подкрепа на медиите,ни досаждат с "европейската грижовност" за всичко,последно беха ваксините.
56
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички знаем,че руския солдат е един скот.Няма как тъпо ограничено и бедно момче от някоя деревня,да блести с доблест.Те да си диви мародери.Не ценят човешкия живот и за тях да застреляш човек в гръб,е като да убиеш муха.Колкото по-бързо света ги върне по деревните им,толкова по-добре.
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кофти работа е войната, но превода на статията е ужасен.
54
3
 
15
 
! Отговори
грозната истина преди 2 години
До ЕДИНСТВЕНАТААко търсиш оправдание - винаги се намира. То и Мариупол в началота разправяха , че сам се бонбандирал, а после кво стана ....
53
8
 
19
 
! Отговори
До 65 ЕДИНСТВЕНАТА преди 2 години
ДНК тест не искаш ли да им се направи за да се докаже, че са руснаци? Това русофила е болен човек.
52
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък искам да честитя новата 1340 км граница на Русия с НАТО - докато мародерстват, изнасилват и убиват из Украйна, цял свят се усети и обедини против путинофилството
51
14
 
15
 
! Отговори
ЕДИНСТВЕНАТА преди 2 години
истина в материала е, че мъже в руска униформа са безчинствали. Колко е руска - това е друг въпрос. А дали изобщо са руснаци - а де
50
8
 
11
 
! Отговори
To преди 2 години
война няма бе, само някаква специална операцийка! Какви жертви? Руснаците си правят учение с Беларус!Срам и позор за Русия! Само ЛЪЖИ от 1917!
49
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
откъдето минат руските оркоподобни само убити, изнасилени и разрушения и грабежи оставят след себе си - ненапразно ги оприличваме на оркхи
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Френския журналист като го пуснеш тук веднага го трият.Вчера цяла тема изтриха заради линк с него.Изчезна статията под която пуснах линка.
47
15
 
13
 
! Отговори
грозната истина преди 2 години
Като гледам коментарите на русофилите, те и наживо да гледат истината за войната няма да повярват на очите си и все ще измислят нещо за да оправдят др путин и "великата съветска армия" Пледполагам още вярват, че крайцера москва потъна от цигара и че има обучени патици, които заразяват само руснаци
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се подигравайте на номер 54 за дългия крив нос!Той не е виновен,че така се е родил и е имал много пъпки...
45
13
 
15
 
! Отговори
Км преди 2 години
Тия са пуснатите престъпници от затворите и въоръжени от украинските власти.Сега мародерстват и прехвърлят вината на руснаците.
44
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само като им видиш противните мутри на рашките солдати и ти се доповръща
43
0
 
5
 
! Отговори
до 49 преди 2 години
Махни разстоянието междъ наклонените чертички, имбе цил
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За нищо не стават тези, вижте само какви примитивни физиономии имат.
41
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е възможно! Или е провокация на украинци, облечени с руски униформи или е фейк! Чуйте какво казва една украинка, емигрантка, за българите. Има видео от Явор Дачков. Чуйте и вижте за какво ни смятат тези уж много нещастни изгнаници от родината си. После, защо сме такива?! Ами всичките, които са срещу Русия, искат световна война, те ще се скрият по бункерите, а ние ще мрем в мъки.
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
bbc new линка не се отваря.Фейк.
39
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гати долната папалач и гадове - застреляха хората в гръб след като се отдалечаваха и после отидоха да крадат из офиса, докато си сипват по чашка пияндурниците