Ердоган се закани: Докато съм президент Швеция и Финландия няма да влязат в НАТО

По думите му двете държави подкрепят тероризма
29 май 2022 16:57, Нели Христова
114
Ердоган се закани: Докато съм президент Швеция и Финландия няма да влязат в НАТО
Снимка: БГНЕС

Турция не може да каже "да" на държави, които искат да се присъединят към НАТО, но същевременно подкрепят тероризма.

Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Говорейки пред репортери на връщане от Азербайджан, Ердоган заяви, че проведените миналата седмица разговори относно кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО, чийто домакин беше Турция, в президентския комплекс в столицата Анкара "не се състояха на желаното ниво".

Казвайки, че Швеция и Финландия имат очаквания от тези разговори, Ердоган все пак заяви, че те не са предприели необходимите стъпки по исканията на Турция той подчерта, че терористите и сега продължават да се разхождат по улиците на Стокхолм, докато Швеция ги защитава "със собствената си полиция".

"Те не са честни или искрени. Не можем да повтаряме грешките, допуснати в миналото относно (приемането на) държави, които приемат и подхранват такива терористи, в НАТО, която е организация за сигурност", каза той, цитиран от "Сабах". "Докато Ердоган е начело на Република Турция, ние определено не можем да кажем "да" на държави, които подкрепят тероризма, да влязат в НАТО", подчерта той.

Ердоган заяви също, че Турция иска да види края на войната между Русия и Украйна възможно най-скоро, но че ситуацията става все по-негативна с всеки изминал ден и съобщи, че скоро ще проведе отделни телефонни разговори с руските и украинските си колеги. Ердоган заяви, че Турция ще продължи да насърчава страните да поддържат каналите за диалог и дипломация, за да се постигне мир в Украйна.

БГНЕС припомня, че Финландия и Швеция официално подадоха молби за присъединяване към НАТО този месец, стремейки се да засилят сигурността след агресията на Русия срещу Украйна. Те се надяваха, че процесът на присъединяване ще бъде бърз, а други членове на НАТО отбелязаха планираното разширяване като историческо.

Турция обаче изрази възражения срещу техните кандидатури за членство, критикувайки страните, че толерират и дори подкрепят терористични групи. Всички 30 държави от НАТО трябва да дадат одобрението си, преди нов член да бъде приет и по този начин да се възползва от гаранцията за колективна сигурност на пакта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
6
 
! Отговори
поговорка преди 1 година
Ъ догане никога не казвай никога!
59
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тоя какво му пречи Швеция и Финландия да влязат в НАТО не ми е ясно
58
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турците са 60 милиона, кюрдите са 20, въпреки, че бройката не е отдавна от значение :)) Ние сме ги били доста и натирвали до Босфора, въпреки, че тогава бехме 4.5 милиона :))) Та кажете как колко милиона бил, или мълчете завинаги :))
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не бързаме с заключенията.
56
2
 
4
 
! Отговори
Гьотверен дьовлет преди 1 година
Да го е страх от джендари , ХА-ХА-ХА-ХААААААААААА !
55
10
 
5
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Това означава че догодина Швеция и Финландия са в Нато...
54
5
 
1
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Не сме мюсюлмани,но сме кандидат еничари - *** !
53
6
 
1
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Турция отдавна кюрдите са мнозинство,затова им се доака на ромите ХА-ХА-ХА-ХААААААААААА
52
2
 
2
 
! Отговори
Vъгъ Zъ преди 1 година
До ZV
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТУК САМО МЮСЮЛМАНИ ЛИ СЕ ИЗКАЗВАТ?!ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ВОЙНА НИКОГА И НИКЪДЕ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА,НИТО НАСИЛИЕ НАД МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ ОТ ВЛАСТЕЛИНИ!А ВОЙНИТЕ НАД ЧОВЕЧЕСТВОТО СА НЕ САМО НА ПУТИН-ЗЕЛЕНСКИ,А ВСИЧКИТЕ НЕОТЧЕТЕНИ ОТ НИКОГО/защо ли?/ ХИМИЧЕСКИ,БИОЛОГИЧЕСКИ,ЕНЕРГИЙНИ,ПАРАНОРМАЛНИ/с медиуми-вещери,едно и също е/,ПРЕДИЗВИКВАЩИ БЕЗБРОЙНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ-НЕЛЕЧИМИ,ИКОНОМИЧЕСКИ,СОЦИАЛНИ/престъпност,насилие-неспирано според нуждите-вижте БГ/,ДЕМОГРАФСКИ!ВСЯКАКЪВ ГЕНОЦИД-ВИЖТЕ СТАТИСТИКАТА! В БГ Е УЖАС!!!
50
1
 
12
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Нато тук, нато там. Абе хора вижте кои държави членуват в нато и после говорете. В тази организация има общо 5 държави, които имат истински армии, а другите са само някакви донорчета. Не е сигурно дали въобще са държави останалите 25 членки в нато.
49
4
 
3
 
! Отговори
Ердо ефенди, преди 1 година
мъжкар си, умееш да показваш то пки когато трябва, но и когато НЕ ТРЯБВА. Запъваш се като куче за бостан, ама ще те сменят.Гюлен е на висок старт. Опичай си акъла
48
4
 
1
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Турци са станали грузинските роми и кюрдите, затрило им се е семето ХА-ХА-ХА-ХААААААААААА.!.
47
1
 
8
 
! Отговори
Швеция има опити преди 1 година
за собствена военна индустрия. Имат нелоши самолети Грипени и тн. Ако бяха влезнали в НАТО щяха да ги потрошат буквално и д аги набълбукат с кредити и прескъпа Американска техника. И за капак щяха да са тергет за Руски ядрени ракети. Ама то само позитиви имало в тва НАТО бе! ГолеЕма далавера било! Обедняваш, задлъжняваш, въоръжаваш се до зъби и накрая ако нещата се разклецат ядеш ядрени ракетки. Страхотна оферта!!! хахахха
46
1
 
3
 
! Отговори
Феттулах Гюлен преди 1 година
Ашколсун кьопоолар! Турската работа бетер атсинганска работа!
45
1
 
4
 
! Отговори
В НАТО щяха да преди 1 година
заробвт и те като нас внуците да плаат за летяи тенекии доатавка от ФАШ
44
1
 
3
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Султана, забавя изграждането на втори фронт на Север. Очевидно Путин и Ердоган са се разбрали! Сегда, лошото е, че Путин ще е задължен за услугата на Султана, а той също има амбиции за Европа! Въпросът е, дали Русия и Турция, няма да искат да си я поделят?
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жените са г....ви.Пример Швеция и Финландив.Набутаха се сами и сега са мишена на Русия.
42
1
 
6
 
! Отговори
ФАЩ тъкмо потриваше преди 1 година
ръце как ще изкорми икономиките и на тия две жертвени агнетя. И се Яви Ердо като рицар на бял кон та без да иска ги спаси от собствената им тъпотия.
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мустакя сложи един пръст отзад на викингите. Но те вече са свикнали да им го слагат разни пакистанци и подобни. И даже не са вече викинги, пролича като приеха паляците да ги "пазят" от измислената руска заплаха.