Ердоган се закани: Докато съм президент Швеция и Финландия няма да влязат в НАТО

По думите му двете държави подкрепят тероризма
29 май 2022 16:57, Нели Христова
114
Ердоган се закани: Докато съм президент Швеция и Финландия няма да влязат в НАТО
Снимка: БГНЕС

Турция не може да каже "да" на държави, които искат да се присъединят към НАТО, но същевременно подкрепят тероризма.

Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Говорейки пред репортери на връщане от Азербайджан, Ердоган заяви, че проведените миналата седмица разговори относно кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО, чийто домакин беше Турция, в президентския комплекс в столицата Анкара "не се състояха на желаното ниво".

Казвайки, че Швеция и Финландия имат очаквания от тези разговори, Ердоган все пак заяви, че те не са предприели необходимите стъпки по исканията на Турция той подчерта, че терористите и сега продължават да се разхождат по улиците на Стокхолм, докато Швеция ги защитава "със собствената си полиция".

"Те не са честни или искрени. Не можем да повтаряме грешките, допуснати в миналото относно (приемането на) държави, които приемат и подхранват такива терористи, в НАТО, която е организация за сигурност", каза той, цитиран от "Сабах". "Докато Ердоган е начело на Република Турция, ние определено не можем да кажем "да" на държави, които подкрепят тероризма, да влязат в НАТО", подчерта той.

Ердоган заяви също, че Турция иска да види края на войната между Русия и Украйна възможно най-скоро, но че ситуацията става все по-негативна с всеки изминал ден и съобщи, че скоро ще проведе отделни телефонни разговори с руските и украинските си колеги. Ердоган заяви, че Турция ще продължи да насърчава страните да поддържат каналите за диалог и дипломация, за да се постигне мир в Украйна.

БГНЕС припомня, че Финландия и Швеция официално подадоха молби за присъединяване към НАТО този месец, стремейки се да засилят сигурността след агресията на Русия срещу Украйна. Те се надяваха, че процесът на присъединяване ще бъде бърз, а други членове на НАТО отбелязаха планираното разширяване като историческо.

Турция обаче изрази възражения срещу техните кандидатури за членство, критикувайки страните, че толерират и дори подкрепят терористични групи. Всички 30 държави от НАТО трябва да дадат одобрението си, преди нов член да бъде приет и по този начин да се възползва от гаранцията за колективна сигурност на пакта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
4
 
! Отговори
Баси лунатиците преди 1 година
са тия Скандинавски с по десет пола. Явно гащите им пъшни а кратуните празни.
39
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямам идея на какво се радвате тук дуишевно болните... това, че тоя е против няма да спре двете държави да получат нужната помощ от САЩ и без да са в НАТО дори механизъм има за това, която ще влезе в сила... добре е да четете нещо друго от днес бг.
38
3
 
4
 
! Отговори
Тотално изкукали преди 1 година
са тия Шведи и Финландци. Ще си заровят държавиците.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22: ПЪРВО-КОЙ"АНОНИМЕН"ОТ ВСИЧКИТЕ И ВТОРО-ЗА КАКВО ГОВОРИШ?!...С ТАЗИ НЕГРАМОТНОСТ И ПОШЛОСТ КАКВО СМЯТАТЕ ДА ПРАВИТЕ ОЩЕ НА ЧУЖДИ И ХРИСТИЯНСКИ ТЕРИТОРИИ?! ПОСЛЕ СЕ ВЛИЗА В АДА,ЗАЩОТО СКОРО ЩЕ ДОЙДЕ"ВЕЧНИЯТ"ЗА НАЙ-СПРАВЕДЛИВИЯ СЪД НАД ЧОВЕКА,КАКЪВТО БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД,ЗАРАДИ ТАКИВА ШИЗОФРЕНИЦИ КАТО ВАС НЕ ПОЗНАВА!НО НАСТЪПВА И ТОВА ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА НЕГО! ЖАЛКИ УНИЩОЖИТЕЛИ НА ПРАВЕДНИ БГ-И ВСЯКАКВИ ХРИСТИЯНИ ВЕЧЕ 7-ми ВЕК! ЕРДОГАН Е МРАЗЕН ОТ СВОИТЕ СОБСТВЕНИ ПО-ТОЧНИ ХОРА! ДИКТАТОР!!!
36
1
 
3
 
! Отговори
Северняците преди 1 година
Да гледат това документално видео за Сармат https://youtu.be/m6i6ImbiKqQ И да си отговорят на простичкия въпрос. Искат ли да са легитимна цел или не. Защото сега не са. Но ако влезнат в Нато автоматично стават.
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил Петков и Зеленски да не би да са жени? Не обиждайте жените и не ограничавайте правата. В дия джендърски времена полът няма значение - всички могат да притежават характеристиките на женския полов орган, ситуативно, като черта на характера.
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТУРЦИЯ СЕ ОПИТВА ДА ГИ СПАСИ ТЕЗИ ОБЕЗУМЯЛИ СЕВЕРНЯЦИ И ДА СИ ОСТАНАТ НЕУТРАЛНИ...РУСИЯ АКО ИСКАШЕ ДА ГИ НАПАДА ДОСЕГА ДА ГО Е НАПРАВИЛА...
33
3
 
5
 
! Отговори
Бой по наглите преди 1 година
им кратуни. Вова заравяй ги фашистите!!
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народе, народе! Колко кухи *** има. Фарс фарс и пак фарс. Правят ни на маймуни с тази измислена война и разните му там сценарии
31
2
 
7
 
! Отговори
Скандинавците нямат преди 1 година
работа в НАТО а НАТО няма работа да съществува въобще. Що се касае до Швеция и Финландия. Русия никога не би ги нападнала. Там Руснаците и да победят ще е пирова победа и добре го знаят. Така че Скандинавците са много по-добре извън НАТО и със запазен суверенитет а не надупени като нас. Турция им прави услуга, и скоро ще го проумеят, но се иска повечко рационално и по-малко емоционално мислене. Не им се отдава явно.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Ердо търгуваше с идил и след като американците направиха неуспешен опит за преврат и убийство срещу него той се усети и обърна палачинката. Тогава Путин го предупреди какво му готвят. Не е изненадващо че сега си го връща на НАТО.
29
2
 
12
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Кефи ме как на хамериканците им го набиват отвсякакъде.
28
1
 
8
 
! Отговори
А така преди 1 година
Да си им го кажат на тия нагли скандинавци. Аман от двойни стандарти. Сега с техните камъни по твхната глава.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво общо имат джендърите с политиката, питайте Ердо, дето си беше назначил зетя си за финансов министър :)))) Едно е да посочваш различните от теб, дето ги е имало още от Римската империя, друго е да водиш правилна политика :))) Бай Ердо си копае гроба, обаче да видим дали турците са толкова зомбирани, че да не могат да реагират въобще :)
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започвам да си мисля че трябва да се забрани на жени да заемат всякакви управленски постове.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много яко се набутаха двете скандинавски страни.Но когато жени те управляват е така.Сега на Путин се отвързани ръцете да ги нападне без да рискува намеса на Нато.Пак повтарям,така е когато управляват г.....и женоря.А то в скандинавия не се знае вече и кой пол са!
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А като изпрати над 100 байрактара на нацисткия режим в Киев дали пак беше човек на Путин?
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОЧНИЯТ ЧОВЕК НА ПУТИН.
22
2
 
7
 
! Отговори
Рашо преди 1 година
Ердо добре ,го сложи на англосаксонците,макар че те винаги са давали подкрепа на Османската империя да дерибейства на Балканите.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАЙ ТРЕЗВОМИСЛЕЩ .