Как така Турция реши да улесни пътуването на българите в страната?

България е първата европейска държава с такова улеснение
28 юли 2022 14:58, Елка Василева
111
Как така Турция реши да улесни пътуването на българите в страната?
Снимка: архив, БГНЕС

Указът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, публикуван вчера в  „Държавен вестник“, според който българските граждани ще могат да влизат в Турция само с лични карти при туристически посещения до 90 дни в рамките на всеки 180 дни, стана новината на деня.

Още по темата
Още преди години, когато започна преговори с ЕС за кандидатурата си, Турция премахна едностранно визите за българските граждани.

Сега Турция направи още една крачка в посока на улесненията на българските граждани за пътуванията, като им се разрешава да влизат и да пребивават в страната с лична карта,  така както пътуват в Европа.

България е първата европейска държава, за чиито граждани Турция  улеснява по този начин пътуванията в страната, предаде БТА.

Пак за улеснение на българските граждани Турция преди това разреши ковид-тестовете да се правят на турска територия, за да спести двойното тестване.

Безспорно за указа на Ердоган има значение фактът, че "България е много ценен наш съсед и съюзник и има много важни въпроси, по които да работим активно”, както заяви посланикът на Република Турция г-жа Айлин Секизкьок пред вестник "24 часа".

От друга страна обаче през последните една-две години Турция се превърна в притегателно място за българските граждани,  голям брой от които, особено през уикендите, идват на пазар.

Преди време турските граждани масово пътуваха до България, било на почивка, било на пазар. Хранителни стоки  - кашкавал, сирене, месо и не на последно място алкохол се изкупуваха заради ниските цени. Тогава покупателната стойност на турската лира спрямо българския лев бе важно предимство.

Сега обаче потокът от туристи смени посоката си и започна да тече от България към Турция.

Девалвацията на турската лира с около 80 на сто /към днешна дата един лев се обменя за 9,7 турски лири/ и поскъпването на стоките в България обърнаха посоката на туристите. През април  тази година бе постигнат рекорд в  Одрин, когато само за един ден над 10 хиляди български граждани бяха дошли в града, т.е. една десета от около 100-хилядното му население.

Няма да е точно обаче, ако свеждаме посещенията на българските граждани в Турция само до пазаруването.

Реставрираната българска църква "Свети Стефан" се превърна в един от най-посещаваните туристически обекти наред с другите символи на Истанбул. На големи празници като Великден и Рождество Христово хиляди българи от всички краища на страната се стичат в Истанбул.

Морските курорти, сред които на първо място Кушадасъ на Егейско море, е любим курорт за хиляди българи, поради което го наричат турския Слънчев бряг.

Само през месец май  тази година 57 874 български туристи са посетили Турция. По този показател България е на пето място сред страните, чиито граждани са посетили Турция.   

Указът на президента съвпада и с разгара на туристическия сезон, така че българските граждани ще имат по-добра възможност да почиват в турските курорти, както и да пътешестват до по-далечни дестинации като турското Черноморие или в Източен Анадол.

Турция премахна едностранно визите за някои арабски туристи и от миналия месец насам турското Черноморие, където е по-хладно, е пълно с арабски туристи.

Но медалът има и друга страна. Визите на българската страна за посещенията на турските граждани в България са проблем.

Турция премахна визовите изисквания за притежателите на дипломатически и служебни паспорти турски граждани.  Според отговорни турски представители обаче това е недостатъчно.

Граждански организации в Турция неведнъж са настоявали за премахване на визите на реципрочна основа или за улесняване при  издаването им.

"Турските граждани обичат България, искат да я посещават по-често, през уикендите, да идват на почивка със семействата си, по всяко време на годината, но визите са сериозен проблем, който има и икономическа страна, особено за семейства с деца", заяви за БТА Сабри Мутлу, председател Конфедерацията  на румелийските балкански турци.

Преди време от Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в България излязоха с призив да се премахнат визите на турските туристи, за да бъдат привличани повече туристи в България.

Другият проблем, за чието разрешаване се настоява, е да се улеснят бюрократичните процедури, да се ускори процесът на издаване на визите и т.н.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Турция двойното гражданство е забранено , с изключение само за турците от България Интересно ...Всички нащи преселници там имат и БГ паспорти
58
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Карадайъ - Президент , Данчо Ментата --Премиер , Ицо Бисеров - министър на МВР-то ,.. и т. н. .
57
14
 
7
 
! Отговори
Глад, манго глад преди 1 година
В страната на пуйките всичко е проблем,най - вече самите пуйки ! Както е казала жената на ерджолан - нагли туруци , вски ден искат да ядат! Ай шиктир .!.
56
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре дошли комшУ , за още 500 години !Политиците ни са в ШАХ , И МАТ !
55
1
 
51
 
! Отговори
ТУРИСТ преди 1 година
КОШАДАСЪ 7 НОЩУВКИ В 4 ЗВЕЗДЕН + ЗАКУСКА ОБЯД И ВЕЧЕРА И ПЪТНИ 300лв. НА ЦЕНАТА НА 3 ВЕЧЕРИ ПО НАШЕТО БЕТОНОМОРИЕ. ИЗБОРА СИ Е ВАШ
54
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаме , не искаме , и ние трябва да направим същото , ако не искаме доброволно , ще ни накарат ---ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ! На кой бихме се оплакали , на Бай Данчо , или на Зеленски и Урсула Фон Дьо Тен ?Всияки държави се СЪОБРАЗЯВАТ с Турция , но Турция , не се съобразява , с никоя !
53
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледах наскоро клип в ютюб -семейство от Турция дошли за няколко дни в България И им правеше силно впечатление че у нас , колите спират на пеш. пътека и пропускат пешеходците При тях това още е проблем Така че не трябва да плюем по всичко у нас
52
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това сътвориха нашТЕ продажни политици , ПРОДАВАТ Ц-Я-Л-А-Т-А ДЪРЖАВА !
51
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 48: ти кво викаш че турския ти е близък ли? Ми е къде е Турция или тарамбукистан от където си.
50
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е браво , И на ПП , И на ИТН , И на ДБ , И на БСП .... КАТО НЕ ИСКАТЕ МИРА , ЕТО ВИ СЕКИРА , няма да видите Парламент !
49
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 41: добре м у р д ж о партийна книжка. Щом така са ви обяснили болшевиките няма проблем. Аз съм живял с поляци, руснаци, словенци и хървати в Англия. Как се разбрахме без английски не знам някакво чудо. Славянските езици са свързани със старо немския. Има книги по стари от болшевизма в празните ви чотори които обясняват това. Не сте ги изгорили защото не е имало комунизъм в цяла Германия или в Англия. Ходи се кланяй на мумията ленинчо.
48
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
отдавна пиша , че нищо чудно , Ердоган да дойде само за 2 часа в България , за да каже на Президента ни че вече няма да е Президент , и столицата ще е друга , комшийска !
47
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е , те сега ДПС ще бъде 1-ва политическа сила в България , цяла турция ще се изсипе на изборите . ЧЕСТИТО , НАЙ-ВЕЧЕ НА Бг-ПОЛИТИЦИТЕ НИ , ''УМНИЦИТЕ'' НА ПРЕХОДА !
46
5
 
4
 
! Отговори
До До Анонимен 35 преди 1 година
Пффффффффффф. Къде викаш си учил история-в Анадола?
45
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не би след няколко месеца да си имаме друга столица ,..... А , ДРУГАРИ ПРОДАЖНИ Бг-ПОЛИТИЦИ!
44
6
 
9
 
! Отговори
Вася (6860е..г..н) преди 1 година
Една реципрочност от страна на управкяваната от масони,евреи и турци България с личните карти и за има - няма една седмица в Ридината ни ше нахълтат и неродените анадоладжии. Така,*** на идните избири СЕ ГЛАСУВА МАСОВО САМО ЗА ПРОРУСКИ ЛКЦА,ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ ПОДКРЕПЕНИ ГЛАСНО ОТ МОСКВА. И МНОГО МОЛЯ ВОТЪТ ДА НЕ Е ТАЕН,А ОТКРИТ И ОРЕД ВСЯКА УРНА ДА ИМА КАМЕРИ,КОИТО ДА ГАРАНТИРАТ,*** НЯМА ДА ИМА МАНИПУЛАЦИИ.
43
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на турците. Хем добре за тях, хем за нас.
42
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представяте ли си : Турците казват че са се учили на туризъм в България ,.. и къде отидоха те , а къде НЕ отидохме ний !
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хайде, хайде... От Анадола има мераклии , за заселване в Бг .И в Турция има гладни и бедни , в азиатската част , не гледайте само европейската част на Турция !
40
0
 
11
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ТУРСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ