Спряха реактор на Запорожката АЕЦ поради руски обстрел

Руските сили унищожават украинска "диверсионна група"
1 сеп 2022 12:08, Елка Василева
176
Спряха реактор на Запорожката АЕЦ поради руски обстрел
Снимка: архив, БГНЕС

Един от двата работещи реактора в Запорожката АЕЦ е бил изключен поради руски обстрел, заяви украинският оператор "Енергоатом", цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"Поради поредния минометен обстрел от страна на руските сили срещу Запорожката АЕЦ беше задействана системата за аварийна защита и пети блок беше изключен", написа "Енергоатом" в "Телеграм".

Операторът добави, че шести блок продължава да работи и да захранва атомната централа с електричество за собствените ѝ нужди.  

Междувременно министерството на отбраната на Русия заяви, че украинска "диверсионна група", която по думите му е акостирала близо до контролираната от Русия украинска АЕЦ "Запорожие", се унищожава с помощта на хеликоптери, предаде Ройтерс, позовавайки се на руската агенция Интерфакс.

По информация от министерството групата е извършила атаката с два плавателни съда, които вече са били потопени, съобщи държавната агенция РИА Новости, цитирана от БТА.

Репортер от Ройтерс, който се намира близо до централата в контролирания от Русия град Енергодар,  съобщи за повишена военна активност, включително движение на военни и прелитания на хеликоптери. Той добави, че жилищна сграда е била поразена от обстрел, което е принудило хората да се скрият в мазетата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз искам човешки да ми обяснят много въпроси но няма вече по човешки.
123
0
 
0
 
! Отговори
Моля обяснете преди 1 година
човешки, как обстрелваш съоръжение, което е под твой контрол?! Това твърдение се разпространява вече дни наред.
122
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са трроловете соросоидчета дето всички им знаем имената да не ги изреждам. От два дена никакви ги няма. Съзирам някаква нова тактика сигурно още по коварна от досегащната.
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нацистите нещо са си дали среща на оня свят при бандера в пъкала..
120
0
 
12
 
! Отговори
Ой преди 1 година
А бе тези руснаци не спряха ли най сетне да се самообстрелват?!?
119
1
 
7
 
! Отговори
**** преди 1 година
До карачанаков 121 Все пак да не забравяме, че Запорожката АЕЦ е изградена по времето на СССР. Така, че си е на Русия.
118
1
 
16
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 година
А какво стана с голямото Укро контранастъпление?Май ядат голяма хурка.
117
0
 
12
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 година
Брех много либерастчета са се активизирали в нета.Сорос явно е отпуснал сериозни пари!
116
1
 
15
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 година
Нагли Укри!!!Обстрелват АЕЦ и обвиняват Русия!Колкото по рано ги демилитаризират,толкова по добре за Света!!!
115
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази нощ украинците са се опитали да овладеят централата, като са налравили десант през езерото. Руснаците са ги усетили и помлели. Целта е била, като дойдат онези от МАЕ да видяр централата внукраински ръце и като оатавят наблюдатели, то руснаците повече да не поснеят да атакуват централата и да си я вземат обратно. Е сега ще видя, че руснаците я контролират и кой наистина стреля по централата!
114
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече има доказателства, че подлите руснаци стрелят на около 300 метра от централата с цел да обвинят украинската армия и да шантажират Европа.
113
33
 
32
 
! Отговори
MayBe преди 1 година
Руски обстрел????? Кой нормален все още смята, че Русия обстрелва сама себе си.
112
32
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
"Абе Бобчо ти ще идеш ли да проверяваш останки от снаряди в зона, която се обстрелва денонощно... Ха-ха-ха. Откъде ви събраха такива балъци, че и да ви плащат копейки?" Абре ФИЗИКО - нали знаеш каква е тази нука ФИЗИКА. Как смяташ един снаряд за колко време долита на примерно 20км? Радара за контрабатарейна борба засича снаряда когато последния е на приблизиително 1км височина и определя параметрите на полета и вдига тревога. Имаш поне една две минути да се скриеш.
111
24
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доколкото стана извесно какво всъщност се е случило тази сутрин около ЗАЕЦ - то е десант на ВСУ с цел подриване на АЕЦ-а и отказване на мисията на МАГАТЕ да поработи там ден-два. Но десант изглежда е бил доволно неуспешен, тъй като послените участници в него са били доубити от руската армейска авиация към 8-9 ч. днес в района на гр. Енергодар...... Ако това са руските обстрели, цитирани в статията - то ДА, такива е имало но не баш по реакторите, а по каските на некои украинци, новодошли там
110
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците си признаха, че обстрелват електростанцията с най-новото оръжие "Бумеранг". Изстрелват ракетата към украинската територия и после тя се връща обратно към станцията. Росатом предварително указва мястото на попадение за да не се предизвика сериозна авария.
109
21
 
16
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
До Стига глупости И от кого я охраняват тези 500 юнака тази АЕЦ,да я охраняват ако е в Русия ,какво търсят в Украйна.Утре могат да решат да охраняват и АЕЦ Козлодуй.
108
18
 
19
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Проблемът с АЕЦ "Запорожие" ще се реши тогава, когато украинската армия бъде принудена да се оттегли на такова разстояние, че да не може да обстрелва АЕЦ.
107
20
 
21
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
До ГЛАМАВИ РУСНАЦИ: Гламав сити, драги. На територията на АЕЦ "Запорожие" има 500 руски военнослужещи, които я охраняват. Само човек с психически проблеми или русофобски т'рол (което е почти същото) може да повярва, че руската армия ще обстрелва сама себе си. Укронацистите даже не се притесняват от това, че по останалото от снарядите се вижда, че те са с натовски калибър.
106
11
 
9
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До до sss "Ти ще приближиш ли до АЕЦа, ако знаеш, че около него се стреля, а умнико...? Как ще разбереш кой и откъде стреля....?" Ами има три тъй да се каже нещица които еднозначно определят кой от къде стреля. 1. По останките от боеприпаси - ъгъл на падане което води до неравномерно разпределение на осколките и т.н. 2. От останките особенно ако се ползва западнооръжие 3. Има тъй наречения радар за контрабатарейна борба който засича от къде стреля и точно къде попада артилерията на ВСУ и на РФ!!
105
14
 
14
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До sss "Това ще е някаква нова военна тактика. Превземаш нещо и 4 месеца след това почваш да стреляш около него...фиктивно."Няма нищо фиктивно в отстрелите. Отстреляха няколко далекопровода и станцията спря? Защо изобщо да си правят труда Руснаците да отстрелват станцията нали копчето за изключване е в тях? Изключ и Укрите посмъртно един КВ/ч електроенергия няма да получат. И чесно казано натам е тръгнало.