Спряха реактор на Запорожката АЕЦ поради руски обстрел

Руските сили унищожават украинска "диверсионна група"
1 сеп 2022 12:08, Елка Василева
176
Спряха реактор на Запорожката АЕЦ поради руски обстрел
Снимка: архив, БГНЕС

Един от двата работещи реактора в Запорожката АЕЦ е бил изключен поради руски обстрел, заяви украинският оператор "Енергоатом", цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"Поради поредния минометен обстрел от страна на руските сили срещу Запорожката АЕЦ беше задействана системата за аварийна защита и пети блок беше изключен", написа "Енергоатом" в "Телеграм".

Операторът добави, че шести блок продължава да работи и да захранва атомната централа с електричество за собствените ѝ нужди.  

Междувременно министерството на отбраната на Русия заяви, че украинска "диверсионна група", която по думите му е акостирала близо до контролираната от Русия украинска АЕЦ "Запорожие", се унищожава с помощта на хеликоптери, предаде Ройтерс, позовавайки се на руската агенция Интерфакс.

По информация от министерството групата е извършила атаката с два плавателни съда, които вече са били потопени, съобщи държавната агенция РИА Новости, цитирана от БТА.

Репортер от Ройтерс, който се намира близо до централата в контролирания от Русия град Енергодар,  съобщи за повишена военна активност, включително движение на военни и прелитания на хеликоптери. Той добави, че жилищна сграда е била поразена от обстрел, което е принудило хората да се скрият в мазетата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичкото рашистански троляк е на амбразурата да брани "родината" и мизерията, но най-вече лъжите на джуджака и цирковата му трупа.
63
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А може би поради украински обстрел?
62
1
 
24
 
! Отговори
До 55 преди 1 година
Ако Русия не иска мисията са иде, то нямаше изобщо да тръгват. АЕЦ-а се намира под руски контрол, така че трябва позволение на Русия, за да отидат там. Укрите искат демилитаризирана зона около АЕЦ-а, ето с това Русия не е съгласна. Информирай се и се опитай да мислиш логично. Недей приемаш за истина всичко написано или казано.
61
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахахахах, поредното лъжливо заглавие :D
60
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям страх ги тресе всички медии и журнал и никой не смее да напише и думичка срещу украинците или в подкрепа за Русия. Сакън! Ще бъдат анатемосани и оплюти на момента. Жив пример е тази статия... Да се чуди авторката как да ги извърти нещата, че да излезе, че руснаците са се обстрелвали сами. Ужас!!! Явно желязната завеса е вече спусната и няма вече свобода на словото, а люта цензура
59
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите в коментарите истерясват, че МААЕ ще успеят да стигнат централата, а това значи да излязат наяве простотиите на рашистанските "герои".
58
3
 
22
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Значи руснаците, които владеят централата от пролетта сами спират реакторите, които сами обстрелват!!!??? Най-пр.ст е този, който смята другите за толкова пр.сти, че трябва да вярват на такива ''интелектуални'' конфигурации!
57
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДНЕС. БГ, ВИЕ КОРУМПИРАНА МЕДИЯ ЛИ СТЕ?
56
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ни облъчвате с пропаганда ? На украинската страна не може да се вярва !
55
3
 
4
 
! Отговори
Ъъъ преди 1 година
На живо: укро десанта на АЕЦа !!!!!! -- https://youtube/watch?v=0YTBYrwfnAg&t=1s
54
2
 
7
 
! Отговори
999 преди 1 година
До 55__ Вашата информация от кой источник е?
53
34
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До мдаа - самите украинци искаха МААЕ да отидат там, а руснаците казваха, че "не може". Провери новините отпреди 1-2 седмици. Украинците са ЗА това МААЕ да отидат в централата, а руснаците са ПРОТИВ, защото ще им лъснат на...ните ***.
52
3
 
19
 
! Отговори
Смех преди 1 година
Идва ли ви наум че посраинското настъпление с два вертолера една танкета и две двугърби камили е отблъснато
51
2
 
35
 
! Отговори
Не ми е ясно преди 1 година
Та руснаците стреляли по себе си и после сами ди спряли централата. Нещо тъпич ко ми изглежда
50
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно на руснаците им е писнало да стрелят по врага и са почнали да стрелят по себе си , според тази статия.
49
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви глупости пишете от днес бг не знам Вчера писахте че запорожие АЕЦ е ПОД РУСКИ КОНТРОЛ Значи Русия се бомбандират сами себе си? Голям виц хаха
48
22
 
1
 
! Отговори
загрижен преди 1 година
А да ви дойде на ум, че това е групата предшестваща и пазеща живота на делегацията на МАЕЕ от диваците?
47
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо спряха новините за така рекламираното украинско настъпление,и вече втори ден Зеленски не ни е информирал какво са освободили и почна да ми липсва...
46
1
 
22
 
! Отговори
истината преди 1 година
страх от истината вр тресе, днес укрофашистите се опитаха да направят десант на Запорожката стомна централа,отправени са около 60човрка командоси и два кораба с воини и след тях ,руснаците унищожиха тези две Барби заедно с войниците вътре,убити да 40 десантника трима са в плен и сега доубиват останалите
45
1
 
28
 
! Отговори
Тодор преди 1 година
Хахахаха, клоуни. Продължавам да се забавлявам как руснаците се самообстрелват. По-голяма глупост едва ли е раждала скоро мисълта!