Провъзгласяват крал Чарлз III за новия монарх на Обединеното кралство

Церемонията ще бъде излъчвана на живо
10 сеп 2022 11:05, Петя Славова
38
Провъзгласяват крал Чарлз III за новия монарх на Обединеното кралство
Снимка: БГНЕС

Днес британският крал Чарлз III ще бъде провъзгласен за нов монарх на Обединеното кралство.

Очаква се по-късно днес да бъде свикан историческият Съвет по присъединяване, като за първи път в историята церемонията ще бъде излъчвана на живо по телевизията, предава БГНЕС.

Очаква се кралят да направи декларация и да положи клетва в присъствието на първородния му син Уилям и съпругата му Кейт, кралицата-консорт Камила, премиерът Лиз Тръс. Ще присъстват и членове на кабинета.

В отсъствието на краля първо се събира Таен съвет, в който влизат политици, висши духовници и съдии от Върховния съд, които провъзгласяват новия монарх и уреждат процедурни въпроси.

Следват 41 топовни салюта, и трима тромпетисти ще обявят провъзгласяването на новия монарх с фанфари.

Прокламацията се прочита от балкона на двореца "Сейнт Джеймс" в Лондон, а след това и в цялата страна. Прокламации ще има и в Шотландия, Северна Ирландия и Уелс.

През следващите дни Чарлз ще проведе аудиенции, а медиите ще бъдат информирани от граф Маршал, високопоставен кралски служител, отговарящ за възкачването на краля и държавното погребение на кралицата.

Тъй като Нейно Величество почина в замъка Балморал в Шотландия, властите в Обединеното кралство приложиха операция "Еднорог", която има незначителни разлики спрямо плановете на операция "Лондонски мост", ако Елизабет II беше починала в Англия.

Правителството все още трябва да потвърди продължителността на обявения национален траур, който вероятно ще продължи до и след погребението на кралицата. Все още конкретната дата за погребение не е уточнена.

Вчера вечерта кралят за първи път направи обръщение към нацията. "Днес ви говоря с чувство на дълбока скръб. През целия си живот Нейно Величество кралицата - моята любима майка - беше вдъхновение и пример за мен и за цялото ми семейство. Ние й дължим най-искрения дълг, който всяко семейство може да има към своята майка; за нейната любов, привързаност, напътствия, разбиране и пример." така започна речта си крал Чарлс.“

Той обеща да служи до края на живота си по същият начин, като покойната му майка.

Чарлс изрази съжаление, че заради новите му отговорности, няма да може да отделя толкова време на благотворителните организации, които винаги са го вълнували. Но е сигурен, че тази работа ще продължи от други хора. "Това е време на промяна и за моето семейство. Разчитам на любящата помощ на моята скъпа съпруга Камила. Знам, че тя ще се справи с изискванията на новата си роля- кралица-консорт с непоколебима си преданост към дълга“

Принц Уилям наследява титлите херцог на Корнуол и поема отговорностите за херцогство Корнуол, за които досега отговаряше Чарлз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
1
 
! Отговори
Венци касапина преди 1 година
Ха ха ха!Колко е жалко и тъжно да си ввулгарин/ка-дълбоко комплексиран/а,бедни,ззлобни,ннищожни.Добре,че има интернет та да си излеят и покажат съвършеното си ннищожество,бре!Ха ха ха!!!
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човешка и-з-м-е-т. Това са те. Защо жените им са грозни, като смъртта? Защото правят разни неща помежду си в семейството. Увредени полу-човешки същества.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Адам, че кралските рептили стабилно гонят стотака, то Уилям ще трябва да се въоръжи с желязно търпение, за да си получи коронката.
29
2
 
5
 
! Отговори
Ех Дедо преди 1 година
На колко години е? В дълбока пенсия и при това английско здравеопазване дълго няма да изкара като крал.
28
3
 
9
 
! Отговори
:) преди 1 година
дреме ми, тозе жена си Даяна не можа да задържи и опази, та са взе с прислужницата, сега щял да бъде цар, бас.и царя, цар на мишките или крал ли е къе е там, все смъртен.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уилям е позеленял, сигурно е с летен вирус, освен ако не скърби дълбоко.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кой му пука за този напълно излишен ушат тюлен?73 годишния безделник е просто едно голямо нищо.Защо ни занимавате постоянно с мухлясалата Англия?Цели 4 статии сте списали за тези невзрачни особи...
25
1
 
6
 
! Отговори
11 преди 1 година
Кат го гледам тоз на снимката, едва ли знае, че ще става крал...
24
1
 
9
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Ако се съди по нашите СМИ,човек би решил че живее в Обеднелото Кралство.То бива подлагарство,ама това вече е друго ниво.Грам не ми пука,живи или умрели са у Бъкингама.Да си знаете
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нас какво ни интересува това ? :)) Безполезен монарх без власт, какво значение има за нас ? :))
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там е работата, че кралските особи на англия съвсем не са на бутафорна длъжност. Гледах един филм където изброяваха пълномощията кралицата. И вервайте ми в този ушаг тюлен, сега ще бъде съсредоточена огромна власт.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И коя е новата система ? Болшшевики крадци и групировки може би :)) Новата ти система те докара до там да ходиш да береш гъби ... при старата система :)))
20
4
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЪВСЕМ СКОРО НЯМА ДА Я ИМА, ТЪЙ,ЧЕ ТОЯ ЩЕ Е КРАЛ НА НЕСЪЩЕСТВУВАЩА ДЪРЖАВА СЪВСЕМ СКОРО!
19
3
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
свобода и независимост на колониите в 21 век това е позор до кога ще храняттези безделни-ци
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за new world order много добре знаят,че старата.система вече не им принадлежи!
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко англииски миньори са умрели през 96 гоеини царуване на оная.Ниво на организация пчелен кошер.А живота наистина е бая скучен
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се ли научихте вече журналята, че се казва Съвет по унаследяване, не по присъединяване! Кой къде ще се присъединява?
15
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям рев по нашите телевизии за рептилката, дето водила охолен живот за 96 години :))) Сега ще превъзгласят ушатия рептил, дето изостави Лейди Ди за една камила :)))
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рептилите са елита що рептили щото живеят колкото крокодилите по 300 гоеини как ли с трансплантации покрай войните които разпалват с цел липна изгода.Елита е унаследяван от време оно.
13
4
 
8
 
! Отговори
Ванчо Михайловград преди 1 година
*** аплауза! Все едно че ще става държавен глава на България! Колко още ще ни занимават с тия рептилии?