Близо половината от шефовете на големите компании планират съкращения

86% са убедени, че в следващите 12 месеца ще настъпи рецесия
95
Близо половината от шефовете на големите компании планират съкращения
Снимка: Pixabay

Около 46 на сто от главните изпълнителни директори на глобални компании обмислят съкращаване на служителите си през следващите шест месеца, докато 39 на сто вече са замразили плановете си за наемане на нови служители. Това показват данните от най-новия доклад на консултантската компания Кей Пи Ем Джи (KPMG), включващ допитване до 1325 главни изпълнителни директори на глобални компании от цял свят относно икономическо развитие през идните три години, предаде БТА.

Още по темата

86 на сто от изпълнителните директори са на мнение, че през следващите 12 месеца ще настъпи рецесия. Според 58 на сто обаче тя ще бъде лека и кратка, а 76 на сто от изпълнителните директори вече са изготвили планове за справяне с нея.

14 на сто от фирмените ръководители посочват рецесията сред най-неотложните проблеми. На подобно мнение бяха 9 на сто от тях в началото на годината. Нововъзникващите технологии също попадат сред факторите за по-висок риск пред организационния растеж на компаниите. Оперативни, регулаторни и репутационни опасения намират място в челната петица на икономическите рискове, сочи проучването.

Въпреки геополитическите и икономическите предизвикателства, запитани за доверието им в устойчивостта на световната икономика през следващите 6 месец, 73 на сто от фирмените директори отговарят, че очакват положителна перспектива - увеличение с 13 процентни пункта спрямо февруари. Докато компаниите продължават да се приспособяват към новите бизнес условия, в резултат от пандемията от коронавирус, 85 процента от изпълнителните директори отчитат положителни очаквания за растеж през настоящата година.

Глобалното икономическо доверие за следващите 3 години се подобрява, като сега 71 на сто от анкетираните споделят подобно мнение спрямо 60 на сто през февруари.

Геополитическа несигурност

Изпълнителните директори посочват, че геополитическата несигурност ще продължи да оказва влияние върху техните стратегии и вериги за доставки през следващите 3 години. 81 на сто от тях са коригирали или планират да коригират своите процедури за управление на риска предвид геополитическия риск, а 21 на сто планират да увеличат мерките за адаптиране към подобни ситуации, за да постигнат целите си за растеж.

Стратегическите съюзи (според 26 на сто), органичният растеж (според 22 на сто) и управлението на геополитическите рискове (според 20 на сто) оглавяват списъка на най-важните стратегии за постигане на целите за организационен растеж през следващите 3 години, според изпълнителните директори.


95
Още по темата: рецесиясъкращения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Готин, всъщност не е нелогично. Просто в БГ трудно се намират квалифицирани кадри(и не не иде реч за заплащане). Тук останаха без квалификация(масата) и скоро ще са многооооооо безработни и паралелно с това ще има ужасен глад за специалисти. Ще е много, ама много интересно!
82
0
 
7
 
! Отговори
Готин преди 1 месец
Предстоящата рецесия в западния свят е като да те ухапят десет бълхи едновременно. При нас ще бъде като да те настъпи с един крак слон. Точно така и ще се изпарят мигновено "добрите" ни показатели. Бедна ви е фантазията. Очаквани едновременно дива безработица и в същото време недостиг на работна ръка!!! Звучи ви нелогично, нали. Да, ама не. Започвайки безработицата ще излязат на вън младите работещи, а икономиката ни ще изгърми без кадри. Следва сериозно поскъпване на живота.
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това може да е вярно за производство и стоки, при услугите нещата са стабилни. Даже има отлив от работна ръка, защото след пландемията, която спретнаха доста хора се освестиха и си седят вкъщи да си гледат семействата.
80
1
 
6
 
! Отговори
брокирка преди 1 месец
Купувайти апртаменти бе, щи съ дигът цините!
79
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не сте очаквали друго? Кво, ще въвеждате ли еврото, та да станем завършени европейци в рецесия като всички останали?
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 78 "БАЛАГАДЕНИЕ НА..." - ти си невменяем!
77
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"каквото и да правим, ние винаги ще сме обслужващи на реалния сектор, демек добивния или производството където е стоката" _________________________________ Чуй разума, българино! Бил той богат и щял да поръчва музиката. Ще поръчаш нанай. Дойде времето на максимата "Който има крава, той ще пие мляко".
76
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като еесовските управленци докараха Еесовската Зона до енергийна, икономическа и структурна кризи, докараха промишлеността до деиндустриализация, докараха селското стопанство чрез липсата на торове до срив на ефективното производство на храни, няма как фирмите да не планират съкращения, предшестващи пълната стагнация и фалити.
75
3
 
11
 
! Отговори
@@@ преди 1 месец
Бързите пари водят до бързи проблеми млади IT-та.Също съм в този бранш и то от бая време, та ще ви кажа че каквото и да правим, ние винаги ще сме обслужващи на реалния сектор, демек добивния или производството където е стоката.Така че умната с инвестициите че бързо свършват при висок стандарт.
74
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 73 - Нямаме собствена индустия, изклчително зависими сме от политката на Европа и единственото, оеот имаме положително, е че си произвеждаме само тока от АЕЦ и ТЕЦ.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 71 - Щомказваш.
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България в момента са намира в отлична позиция спрямо другите държави. От нас зависи дали ще се възползваме от тази позиция да си увеличим БВП за много кратък период от време.
71
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този сайт е направен от ИТ, друг е въпроса за мо дчетата русофили, които трият коментарите. Какъв блокчейн, какви пет лева, баси лапетата тука :)))
70
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България в момента има по добри икономически показатели от САЩ! Нашата икономика расте а тяхната се свива. САЩ има 107% дълг спрямо БВП, България има 24.5. Тоест ние сме сред отличните по тези показатели. Като добавим ниската безработица и милиардите които сега започват да влизат по плана за възстановяване на ЕС аз смятам че ние няма от какво да се притесняваме. Българската икономика ще продължи да расте. Рецесия няма да има при нас.
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 25 - ако още четете драснете на ембар ет мейл бг и може и да успея да съм ви полезен във вашите провекти. Поздрави.
68
1
 
14
 
! Отговори
До 66 преди 1 месец
И аз съм ИТ и ела ми виж набора от инструменти. 70м2 работилница имам. Какво ли нямам. Дори оксижен и банциг. Сам си правя всичко. Ел, ВиК, лея бетон, зидам, правя навеси, покриви. Само интериорни дизайнери влизат в апартамента и къщата ми и те си правят мебелите, че там си има нужда от помощ. А хобито ми е зедеделие. И изкарвам от него хубав доход. Паралелно си движа няколко мои си фрийланс ИТ задачки-закачки за основен доход.
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При нас има млади хора които са умни, но определено не са тези с "блокчейна" :)))
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ко прайм ся?
65
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 60 : за разлика от повечето ИТ-та хоризонта ми е по-широк. Имам 15 години опит като счетоводител, и прекрасна и оборудвана дърводелска работилница, която като хоби ми изкарва по 2-3 Хил евро всеки месец, когато не ме мързи.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Сори, ама ти каза "На нас ни плащаха добре, но за сметка на това източвахме милиарди евро от ЕС на година.", а после "Идеята е ясна - надписване на часове.". Сега, не съм някакъв мощен AI, че да имам супер яко разиране на езика и всичко написано, но обачни ми, как източването и надписването, не са измама?" - измама са, но както виждаш говоря в минало време. Като се усетих, че крадем от европейски корпорации напуснах. Минал съм и през трите американски корпорации едно и също е навсякъде.