Русия извърши нови масирани въздушни удари срещу Украйна

Засегнати са енергийна инфраструктура, жилищни сгради, промишлен обект
17 ное 2022 15:25, Елка Василева
250
Русия извърши нови масирани въздушни удари срещу Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна днес понесе още щети от руските въздушни удари, като при последното масирано нападение беше засегната енергийна инфраструктура, жилищни сгради, както и промишлен обект, предаде Асошиейтед прес.

Най-малко четирима души са загинали и над 12 са били ранени при атаки с дронове и ракети из цяла Украйна, съобщиха властите.

Още по темата
Рано тази сутрин в цяла Украйна бяха задействани сирените за въздушна тревога.

Военната администрация на Киев каза, че системите за ПВО са свалили най-малко две крилати ракети и пет ирански дрона.

Днепър и южната украинска Одеска област пък бяха подложени на руски удари за първи път от седмици насам. Губернаторът на източната Днепропетровска област Валентин Резниченко съобщи за голям пожар в Днепър, избухнал, след като при ракетен ударен срещу града е бил улучен индустриален обект. При нападението са пострадали най-малко 14 души, като сред тях има и тийнейджърка.

Тъй като сухопътните части на Кремъл претърпяха поражения, през последните седмици Русия все по-често прибягва до въздушни атаки срещу енергийна инфраструктура и други цивилни обекти, разположени в украински територии, които не са под неин контрол, отбелязва АП.

През тази седмица украинската противовъздушна отбрана е демонстрирала много по-голяма ефективност, отколкото при други масирани нападения, извършени през последния месец, казват анализатори. По-добрите резултати се дължат отчасти и на доставените от Запада системи за ПВО. Но въпреки това някои ракети и дронове все още успяват да преодолеят украинската противовъздушна отбрана.  

Но председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ Марк Мили оцени шансовете за окончателна победа на Украйна в краткосрочен план като малки.  По думите му Русия все още има значителна бойна сила, въпреки трудностите, с които се сблъсква, отбелязва Ройтерс.  

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че срокът на сключената преди четири месеца в Турция зърнена сделка се удължава, за да се гарантират безопасните доставки на зърно, храни и торове от Украйна през Черно море. Срокът на споразумението щеше да изтече след броени дни.

Гутериш допълни, че ООН е "изцяло ангажирана" с отстраняването и на пречките, които възпрепятстват износа на храни и торове от Русия. Сделката, която Москва и Киев подписаха през юли в Истанбул, има за цел да помогне за намаляването на цените на храните и торовете и да предотврати глобална продоволствена криза.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Благодарете на Русия 190. Знае се че Путин е виновен за инфлацията в ЕС, ама не се знае защо Европа се отказа от евтини суровини и закрива производства. Дали пък не е заради санкциите, които тя сама си налага. Явно е добре да се самоунищожаваш в името на велика америка.
192
0
 
2
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
В перьод братушки,фашизма и нацизма трябва да бъдат изкоренени.......бой по срайнските фашаги !!!
191
0
 
1
 
! Отговори
ТубаАвтоматВъже преди 1 година
Явно Зеленият се вози на низко летяща ракета и УКР немогат да го гътнат и му обяснят некои неща. Решението е в ръцете на УКР Генералитета. Арестуват ЗленотоЩекатилноЧудовище и оппаа Преговори! Говори се че в Украина вече са докарани тубата за бензин с която е бил залят Хитлер, Автомартът Калашников с който е перфориран Чаушеско и дбелото Хас Въже с което Хасан е бил обесен. Не за вярвани че Народът как да проводи Щекатилния където трябва по някакъв четвърти сценарий. Народ! Ко да му праиш?
190
0
 
5
 
! Отговори
Trol преди 1 година
Прочетете в руските медии да разберете какво е ударено - в Днепър е завод за оръжие, в Запорожие - водноелектрическа Централна в одеса газово хранилище. Има и прикрепени видея. Това са така наречените от фейк медиите - граждански обекти. Никой не е толкова *** да хаби толкова скъпи ракети за ферми в полша
189
8
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До Боби Чета,Боби и прочетох ,че USA разполага със снаряди с обсег 300км.,но все още се въздържа да ги даде на Украйна.АКО рашистите продължат този тероризъм,може и да си променят решението.
188
14
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Не е ясно дали в началото на войната руснаците са имали толкова дронове и ракети. Побърканото джудже путин от подземието себе обградило само с ласкатели. И не знаеше действителността. Не знаеше че армията му всъщност е малка, работи само за заплатата си и само като не я стрелят. Да не говорим че си мислеше че украинците са умрели за неговите войски. То май и интернет не знаеше че има.
187
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен - путлерист преди 1 година
Другарю глупав и зомбиран ***,стани теляк на любимото ти кремълски джудже. И го придружавай когато побегне в Северна Корея.
186
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вътн укрите от Европа!
185
7
 
36
 
! Отговори
Бисмарк преди 1 година
С Русия не се воюва, а се преговаря.
184
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия удари не са руски, защото нали още преди половин година руснаците свършиха ракетите и пералните.
183
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОБЪНЕТЕ внимание - от приблизително 200 ракети няма нито един смъртен случай - а КОГАТО стелят с американски хаимерси украинците - най малко 20 убити и 70 ранени и ТО МИНИ ЖИТЕЛИ НА ДОНБАС ! ПРЕДИ СВО БАНДЕРОВЦИТЕ всеки божи стреляха по Донбас цели 8 години и винаги в 03:00- ЗА ДА ТРАВМИРЪТ ПСИХОЛОГИЯТА НА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ
182
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все още нищо не са видели
181
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значит Киев си е в клещи, си бя незнай къде е Урко Натовски, когай си искат русите ще го изпепелят, знаеш ли товаришт или не знаеш, фърляй цървулите и плавай у ХВАЩИТЕ.
180
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военните сили на Русия са като хакерите им правят масирани налети как налетчики към система била украинска или някоя друга за да я блокират от прекомерните им влизания,но вътрешно системата остава издръжлива и е възстановима,не толкова засегната,но за известно време е блокирана и остава нефункционираща,че защо правят тези усилия,като туй не им носи никакъв имидж,а някакви временни девиденти от по общ съвместен план на 2-та закоравели убийци стреляйки се с погледи за превъртване на милиарди пари.
179
7
 
30
 
! Отговори
Калашников преди 1 година
Когато сняг запръска ще мръзнат урките зимъзка ! Краварите да им карат със самолети дърва и газени лампи !
178
10
 
34
 
! Отговори
11 преди 1 година
Значи руснаците са можели да избомбят Киев още в началото на войната, но не го направиха. Финтираха ги, че уж искат да влязат в Киев, а на практика целта е била да се насочат на изток и да си вземат руските републики. Толкова за опорките, че за три дена щели да вземат Киев - не им трябва.
177
1
 
18
 
! Отговори
Хасан Генов преди 1 година
Когато умрял Ленин се оказало, че вторият човек в партията Троцки е предател. Каменев, Зиновиев и Сталин свалили Троцки и го изпратили в изгнание, където му сцепили главата с пикел.Съвсем скоро се оказало, че Каменев, Зиновиев и Бухарин също са врагове и вредители. Тогава доблестният другар Ягода ги разстрелял, а след това Ежов разстрелва доблестният другар Ягода.След смъртта на Сталин всички разбрали, че Берия също е предател и вражески агент. Тогава Жуков не се подвоумил и го застрелял.
176
31
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Решението е Украйна да получи снаряди за HIMARS с по-голям обсег и да се разбомбят приграничните райони на Русия.
175
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вова продължава да мачка
174
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по бързо да ги довършват и да се мирнат американците и да си научат урока че с Русия шега няма ...требваше да изравнят Киев със земята още 1 вия ден..ама са милостиви..народа в Украйна не е виновен а шепа негодници създадоха това по поръчка на САЩ