Русия извърши нови масирани въздушни удари срещу Украйна

Засегнати са енергийна инфраструктура, жилищни сгради, промишлен обект
17 ное 2022 15:25, Елка Василева
250
Русия извърши нови масирани въздушни удари срещу Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна днес понесе още щети от руските въздушни удари, като при последното масирано нападение беше засегната енергийна инфраструктура, жилищни сгради, както и промишлен обект, предаде Асошиейтед прес.

Най-малко четирима души са загинали и над 12 са били ранени при атаки с дронове и ракети из цяла Украйна, съобщиха властите.

Още по темата
Рано тази сутрин в цяла Украйна бяха задействани сирените за въздушна тревога.

Военната администрация на Киев каза, че системите за ПВО са свалили най-малко две крилати ракети и пет ирански дрона.

Днепър и южната украинска Одеска област пък бяха подложени на руски удари за първи път от седмици насам. Губернаторът на източната Днепропетровска област Валентин Резниченко съобщи за голям пожар в Днепър, избухнал, след като при ракетен ударен срещу града е бил улучен индустриален обект. При нападението са пострадали най-малко 14 души, като сред тях има и тийнейджърка.

Тъй като сухопътните части на Кремъл претърпяха поражения, през последните седмици Русия все по-често прибягва до въздушни атаки срещу енергийна инфраструктура и други цивилни обекти, разположени в украински територии, които не са под неин контрол, отбелязва АП.

През тази седмица украинската противовъздушна отбрана е демонстрирала много по-голяма ефективност, отколкото при други масирани нападения, извършени през последния месец, казват анализатори. По-добрите резултати се дължат отчасти и на доставените от Запада системи за ПВО. Но въпреки това някои ракети и дронове все още успяват да преодолеят украинската противовъздушна отбрана.  

Но председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ Марк Мили оцени шансовете за окончателна победа на Украйна в краткосрочен план като малки.  По думите му Русия все още има значителна бойна сила, въпреки трудностите, с които се сблъсква, отбелязва Ройтерс.  

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че срокът на сключената преди четири месеца в Турция зърнена сделка се удължава, за да се гарантират безопасните доставки на зърно, храни и торове от Украйна през Черно море. Срокът на споразумението щеше да изтече след броени дни.

Гутериш допълни, че ООН е "изцяло ангажирана" с отстраняването и на пречките, които възпрепятстват износа на храни и торове от Русия. Сделката, която Москва и Киев подписаха през юли в Истанбул, има за цел да помогне за намаляването на цените на храните и торовете и да предотврати глобална продоволствена криза.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Масирани въздушни удари с до 10 загинали" явно това са им силиците. Путин ако можеше да направи нещо друго извън ядрено оръжие до сега да го е направил. Иначе нямаше да седи в изолация и отдавна да е поставил другите пред свършен факт. Ама не
172
12
 
37
 
! Отговори
mitko преди 1 година
Хуманност, която украинците не заслужават. Масирани въздушни удари с до 10 загинали. Мисля че на всички е ясно, че ако Русия иска, ще смаже Украйна с килимни бомби и един няма да остане....
171
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво като Русия извършва въздушни удари? Последно след такива удари хората си върнаха Херсон и 3000 кв.км територия. Тези удари са да седят копейките мирни имитирайки, че уж нещо се случва.
170
10
 
37
 
! Отговори
До реалист преди 1 година
Първо, няма сепаратисти, а рускоговорящи. Второ, ако клоуна в Киев не подлагаше на геноцид рускоговорящите в Украйна сега война нямаше да има, ако беше спазил минското споразумение война сега нямаше да има.И трето Крим винаги е бил и ще бъде руски, независимо дали това се харесваили не на зеления и неговите фашисти в Киев!
169
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Некъпаните ко стана бе събрахте ли достатъчно заплати за да победите Путин" Дааа, а вие достатъчно копейки да сринете ЕС и САЩ? ххаах
168
18
 
5
 
! Отговори
Благодарете на Русия преди 1 година
Като влезнете в магазина и видите новите цени, "благодарете" на Путин и Русия.Ч
167
9
 
11
 
! Отговори
Прави дифърънс преди 1 година
Руските военнолюбци воюват за правото на родителите технитеде деца не могат сами да решават да сменят пола си и дъщерите им на 14 години да не могат да ампутират гърдите си за да станат момчета. А европацифистите умират в Украйна за да могат децата им сами да решават да сменят пола си и дъщерите им на 14 години да могат да ампутират гърдите си за да станат момчета.
166
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако западът не беше подкрепил укронацистите от бившата УССР сега нямаше да има криза, нямаше да има инфлация, нямаше да има студ, нямаше да има обедняване, ЕС нямаше да се разпадне, войната отдавна щеше да е свършила и в бившата УССР хората щяха да живеят спокойно.
165
6
 
10
 
! Отговори
! преди 1 година
Глупости, според DW, клуб z, ТВ Европа и други западни медии раша е свършила ракетите още пролетта. Започнете да четете архивите на посочените медии. Тези ракети са от северната Корея.
164
4
 
2
 
! Отговори
Дддф,АтиБра преди 1 година
Браво.
163
18
 
8
 
! Отговори
Фактчекиджия.бг преди 1 година
Не е вярно, че Русия може да нанася ракетни удари. Вярно е, че Русия е загубила бойната техника, санкциите я затрудняват. Русия свърши ракетите, заради санкциите в Русия има недостиг на резервни части и вече има проблеми с производството и ремонта на бойната техника. Руските военни са принудени да свалят чиповете от съдомиялните машини и да ги инсталират на ракеите.
162
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германският икономически модел се срина.
161
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди да имаме хляб и отопление, трябва да имаме F-16 и оръжия, защото иначе ще ни отнемат и хляба и топлото които имаме! ЕС ще увеличи бюджета за въоръжения.
160
1
 
4
 
! Отговори
Нискочелия преди 1 година
е чел Шпренглер в оригинал преди 30 години,Ти умнокрасивия знаеш ли въобще кой е?🙂
159
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт е, че социализма и системата на СССР се оказа много по-ефективна от западната ситема. СССР показа много по-бързи темпове на развитие от запада. Да не говорим за малка България, която за 30 години след ВСВ с помощта на СИВ и със СССР успя да постигне това което западът постигна за 300 години чрез див грабеж от колониите.
158
18
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Ще стане интересно - според русофилите, това доказва, че техния Господар Путин е голям, зъл и могъщ. Убийството на жени и деца!
157
2
 
7
 
! Отговори
до ОхБооли преди 1 година
на твое място, не бих се радвал на подобни прогнози. Последния път се роди СССР при тези обстоятелства, които така трепетно очакваш. А възродили ли се СССР едва ли ще си толкова отворен...
156
19
 
8
 
! Отговори
Само стандарт преди 1 година
До 170 двоен стандарт........А кой стоеше зад сепаратистите в Донецк и Луганск?Кой ги ръчкаше да се бият с Украинците,при все че си бяха територия на независима държава от 1991?Русия е в основата на цялата трагедия,която се разиграва в Украйна от 2008 до днес!
155
14
 
8
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Е на такива статии онанират русофилите! Мачкани цял живот, четейки за това, че техния идол мачка невинни хора - това ги превъзбужда! Значи - "има справедливост". Русофили, вие не сте хора - диагноза сте!
154
10
 
5
 
! Отговори
Ще стане интересно преди 1 година
Когато и Украйна ще има възможност да обстрелва руска територия.Така някак си не е честно,не мъжествено,подло е!