Русия извърши нови масирани въздушни удари срещу Украйна

Засегнати са енергийна инфраструктура, жилищни сгради, промишлен обект
17 ное 2022 15:25, Елка Василева
250
Русия извърши нови масирани въздушни удари срещу Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна днес понесе още щети от руските въздушни удари, като при последното масирано нападение беше засегната енергийна инфраструктура, жилищни сгради, както и промишлен обект, предаде Асошиейтед прес.

Най-малко четирима души са загинали и над 12 са били ранени при атаки с дронове и ракети из цяла Украйна, съобщиха властите.

Още по темата
Рано тази сутрин в цяла Украйна бяха задействани сирените за въздушна тревога.

Военната администрация на Киев каза, че системите за ПВО са свалили най-малко две крилати ракети и пет ирански дрона.

Днепър и южната украинска Одеска област пък бяха подложени на руски удари за първи път от седмици насам. Губернаторът на източната Днепропетровска област Валентин Резниченко съобщи за голям пожар в Днепър, избухнал, след като при ракетен ударен срещу града е бил улучен индустриален обект. При нападението са пострадали най-малко 14 души, като сред тях има и тийнейджърка.

Тъй като сухопътните части на Кремъл претърпяха поражения, през последните седмици Русия все по-често прибягва до въздушни атаки срещу енергийна инфраструктура и други цивилни обекти, разположени в украински територии, които не са под неин контрол, отбелязва АП.

През тази седмица украинската противовъздушна отбрана е демонстрирала много по-голяма ефективност, отколкото при други масирани нападения, извършени през последния месец, казват анализатори. По-добрите резултати се дължат отчасти и на доставените от Запада системи за ПВО. Но въпреки това някои ракети и дронове все още успяват да преодолеят украинската противовъздушна отбрана.  

Но председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ Марк Мили оцени шансовете за окончателна победа на Украйна в краткосрочен план като малки.  По думите му Русия все още има значителна бойна сила, въпреки трудностите, с които се сблъсква, отбелязва Ройтерс.  

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че срокът на сключената преди четири месеца в Турция зърнена сделка се удължава, за да се гарантират безопасните доставки на зърно, храни и торове от Украйна през Черно море. Срокът на споразумението щеше да изтече след броени дни.

Гутериш допълни, че ООН е "изцяло ангажирана" с отстраняването и на пречките, които възпрепятстват износа на храни и торове от Русия. Сделката, която Москва и Киев подписаха през юли в Истанбул, има за цел да помогне за намаляването на цените на храните и торовете и да предотврати глобална продоволствена криза.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
3
 
3
 
! Отговори
До до до до русофоби преди 1 година
Типчен ***, който иска , може да види какво съм писал за магучая, освен с внос на перални втора употреба, с друго не може да се занимава! Поне има предостатъчно снимков материал.
112
16
 
18
 
! Отговори
Воюник преди 1 година
Всички знаем че на времето и Хитлер пращаше ракети към Лондон, ама не постигна победа а поражение..същото ги чака и глупавите руснаци които си мислят че с тези удари ще сломят и накарат Украйна да се предаде.нямапда има такова нещо само си усложняват живот защото ще плащат жестоки репарации за всички разрушения..много са жалки руснаците виждат че не могат да спечелят войната и това са им последните напъни но скоро запада ще даде на Украйна достатъчно Пво и тогава ще разберат че са безсилни..
111
5
 
6
 
! Отговори
Бачи Кико преди 1 година
В целия свят започнаха да пишат Кийв. До кога в България ще пишат Киев?
110
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ислямска Държава намери достоен заместник в лицето на Русия! Намери се кой да продължи терористичната традиция!
109
8
 
4
 
! Отговори
Герговски преди 1 година
Втарая в мире армии бая се изложи. Не знам догодина може би за парада день победой ще вземат още някое село в Южна Украйна, ако САЩ и НАТО позволят де. Войната е към края си кремля.
108
8
 
8
 
! Отговори
До направи за смях преди 1 година
Разбира се че ще бомбят инфраструктурата, няма да стрелят по военни обекти я, това да не са войници - това са *** които искат цивилното население да страда, но изправят ли се срещу редовна войска и веднага правят "тактическо" отстъпление - справка Херсон!
107
11
 
7
 
! Отговори
... преди 1 година
Руснаците са О_Р_К_И
106
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленото животно рече сутринта, че като достигнат 90% ефективност на ПВО срещу руските ракети - ще извикат украинците, напуснали страната, да се върнат обратно, да съживяват икономиката и прочие. Сега успявали само 70% руски ракети да свалят........ Според мен, като се махне нулата от указаното число - ще стане верно инфото )))
105
10
 
1
 
! Отговори
до до до русофобите преди 1 година
нещо много бързо смени плочата..Първо хвалеше Европата, ся почна да плюеш по магучаята..Много ти слаб вратаря нещо..Да не си завършил АОНСУ..
104
3
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 108 преди 1 година
Я като ти е толкова дълга памета, кой кого нападна и Крим за колко време щеше да падне?
103
2
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 112 преди 1 година
Лъжа ли е?
102
9
 
15
 
! Отговори
направи за смях преди 1 година
Така я направи за смях, че цяла Украйна тъне в студ и мрак..Крива ще излезе таз усмивка, май..
101
14
 
4
 
! Отговори
До До до русофобите преди 1 година
За това нападате съседни държави и им изнасяте пералните и килимите, за смях станхте в магучая!!!
100
1
 
6
 
! Отговори
до Василев преди 1 година
Надежди-говежди..Нъл знаеш, надеждата е последното убежище на дурака..
99
0
 
2
 
! Отговори
Хера преди 1 година
Браво, Василев, браво мойто момче!
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 106 - Много хубаво се смееш, но не се смееш последен!
97
0
 
1
 
! Отговори
ЦИВИЛИЗАЦИЯ преди 1 година
Въри, чети Шпенглер, той човека ги е обяснил тия работи за цивилицацията още преди 100 години.Ако въобще си чувал за него, разбира се..
96
8
 
15
 
! Отговори
8 преди 1 година
Бой,бой,бой до Бога!Докато не остане нищо от тази измислена нация като макетата!
95
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белоруските бойни трактори са несравнимо по-добри от полските и украинските. Първото се видя вчера, второто - днес )))
94
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хасан Генов "Оказа се, че поради липса на военнослужещи за руската армия се пращат затворници като пушечно месо." --- къса памет? Пий си гинкобилобата редовно! И да ти напомня - първото нещо, което наркооманизираното актьорче направи беше да пусне на свобода затворниците и да ги въоръжи! Естествено веднага след това се появиха случаи на убийства, изнаасилвания, мъчения и т.н. върху местни цивилни, но никоя "сериозна" медия не ги отрази.