Русия извърши нови масирани въздушни удари срещу Украйна

Засегнати са енергийна инфраструктура, жилищни сгради, промишлен обект
17 ное 2022 15:25, Елка Василева
250
Русия извърши нови масирани въздушни удари срещу Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна днес понесе още щети от руските въздушни удари, като при последното масирано нападение беше засегната енергийна инфраструктура, жилищни сгради, както и промишлен обект, предаде Асошиейтед прес.

Най-малко четирима души са загинали и над 12 са били ранени при атаки с дронове и ракети из цяла Украйна, съобщиха властите.

Още по темата
Рано тази сутрин в цяла Украйна бяха задействани сирените за въздушна тревога.

Военната администрация на Киев каза, че системите за ПВО са свалили най-малко две крилати ракети и пет ирански дрона.

Днепър и южната украинска Одеска област пък бяха подложени на руски удари за първи път от седмици насам. Губернаторът на източната Днепропетровска област Валентин Резниченко съобщи за голям пожар в Днепър, избухнал, след като при ракетен ударен срещу града е бил улучен индустриален обект. При нападението са пострадали най-малко 14 души, като сред тях има и тийнейджърка.

Тъй като сухопътните части на Кремъл претърпяха поражения, през последните седмици Русия все по-често прибягва до въздушни атаки срещу енергийна инфраструктура и други цивилни обекти, разположени в украински територии, които не са под неин контрол, отбелязва АП.

През тази седмица украинската противовъздушна отбрана е демонстрирала много по-голяма ефективност, отколкото при други масирани нападения, извършени през последния месец, казват анализатори. По-добрите резултати се дължат отчасти и на доставените от Запада системи за ПВО. Но въпреки това някои ракети и дронове все още успяват да преодолеят украинската противовъздушна отбрана.  

Но председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ Марк Мили оцени шансовете за окончателна победа на Украйна в краткосрочен план като малки.  По думите му Русия все още има значителна бойна сила, въпреки трудностите, с които се сблъсква, отбелязва Ройтерс.  

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че срокът на сключената преди четири месеца в Турция зърнена сделка се удължава, за да се гарантират безопасните доставки на зърно, храни и торове от Украйна през Черно море. Срокът на споразумението щеше да изтече след броени дни.

Гутериш допълни, че ООН е "изцяло ангажирана" с отстраняването и на пречките, които възпрепятстват износа на храни и торове от Русия. Сделката, която Москва и Киев подписаха през юли в Истанбул, има за цел да помогне за намаляването на цените на храните и торовете и да предотврати глобална продоволствена криза.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия лоши руснаци бе почнаха през ден да нанасят масирани въздушни удари с ракетите които им били свършили. А ПВО на Украйна я видяхме, трепе поляци наред.
12
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох от 5 месеца чета, че Русия свършва ракетите, а то през ден думкат нацистите.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще гръмне и съвеЦкиЯ Бойлер в Украйна това е ясно, жалко ако беше Тръмп на власт нямаше така да стане.
10
1
 
21
 
! Отговори
47877 преди 1 година
До АнонименРакетите са точни, докато ПВО не им промени траекторията. ударена ракета никой не знае къде ще падне...
9
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е сефте! Тази новина почна да омръзва вече. Дайте нещо по-интересно. За Ким Кардашян например
8
28
 
5
 
! Отговори
Д-р ОхБооли преди 1 година
Ами стреля чичо Вова, като се наложи да си тръгне от Херсон. Време е за мир вече, руснаците се измориха от инвазията и накратко загубиха войната. А Европа и САЩ винаги ще подкрепят Украйна, както досега. Време е за един план Маршал вече и хората от присъединените територии сами ще бягат в Украйна, защото всички знаем силата на руската икономика :)
7
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май всеки ден вече има ракетни атаки.Вовата твърдо е решил да срине украинската икономика.Няма ток,няма вода,няма интернет Украйна стабилно върви към 18 век.
6
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цивилните да не се притесняват, ракетите са точни.
5
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошото е, че Руснаците тепърва започват масираните атаки,
4
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво да направя аз а?Въобще не ме интересува нито Русия нито Украйна нито някой друг ,аз живея в България !
3
11
 
42
 
! Отговори
сина преди 1 година
нема ли кой да ликвидира зеленото шмъркало, да се избере друг нормален и мислещ за народа си лидер, който да се договори с руските сили и да се приключва това. Нема ли некой трезвомислещ украинец, близо до шмръкльото да свърши таз работа ?!?
2
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но как? Аз мислех, че Русия няма повече ракети, ното гориво за ракетите!
1
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тепърва ще се бомби за съжаление.... Ако помпата укръче може да победи ги обичате на смърт. Медийте лъжат за славни победи и фалшиви надежди