СБУ тършува за руски диверсанти в манастир в Киев

Руската православна църква: Това е "акт на сплашване"
22 ное 2022 16:13, Александър Попов
44
СБУ тършува за руски диверсанти в манастир в Киев
Снимка: СБУ

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и полицията рано тази сутрин нахлуха в православен манастир на близо 1000 години в Киев като част от операциите, свързани с подозрения за "подривна дейност на руските специални служби", съобщи СБУ, цитирана от Ройтерс.

Манастирът Киевско-Печорска лавра е украинско културно наследство, като според СБУ там се намира и седалището на подкрепяното от Русия крило на Украинската православна църква, подчинена на Московската патриаршия.

"Тези мерки се предприемат като част от системната работа на СБУ за противодействие на разрушителните дейности на руските специални служби в Украйна", се казва в съобщението.

СБУ допълва, че претърсването е имало за цел да предотврати използването на манастира като "център на руския свят" и за да се извърши проверка по подозрения за "използване на помещенията за укриване на диверсионни и разузнавателни групи, на чуждестранни граждани и за складиране на оръжия".

Украинската служба не посочва какъв е бил резултатът от акцията.

През май Украинската православна църква към Московската патриаршия прекрати връзките си с Руската православна църква заради инвазията в Украйна и осъди подкрепата, която руският патриарх Кирил оказва на "специалната военна операция".   

Руската православна църква реагира на новината за днешното претърсване, като заяви, че действията на СБУ са "акт на сплашване".

"Както много други случаи на преследване на вярващи в Украйна от 2014 г. насам, този акт на сплашване на миряни почти със сигурност ще остане незабелязан от тези, които наричат себе си "международна правозащитна общност", заяви Владимир Легойда, говорител на Руската православна църква, цитиран от Ройтерс./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: киевВойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
4
 
! Отговори
СУ-34 преди 1 година
Като почнат неуспехите се съмняваш във всичко.На зеленото човече почна да му се привиждат руснаци навсякъде.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори католици,мюсюлмани или протестанти да бяха пак щяха да имат проблеми с укрите,защото онези са обсебени.Те не са просто атеисти,а правят вуду ритуали и явно църкви са поругали.
27
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската Православна църква под управлението на Патриарх Кирил е зависима и в тесни връзки с престъпния режим и служби на Москва.Прекъсването на отношенията между двете църкви е естествен процес и в интерес на Украинската държава и църква.Това е намеса и в държавните дела и политика.Но преломния момент дойде когато Патриарх Кирил призова Руската държава да даде и направи всичко .Включително и военна сила за да върне Киев в старото и положение на подчинена тям църква.С военна сила да върнеш вярата
26
2
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
дЕЙСТВИТЕЛНО търсят оръжие и диверсанти и то само за матушка Русь..егати и демократия по украински ..даа,ще плачат след това от украинците западните страни от тях..а БТА има право да публикува истинтата и само истината,а не какво се харесва на САЩ
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С този материал БТА , като поддръжник на политиката на сегашното управление в Киев, се ИЗЛАГА ЖЕСТОКО. 1.Събитието е свързано с литургия, където се споменава Русия, т.е.причината не е посочената; 2.Авторите не само не са запознати с историята и културата на Украйна, а и не искат да се запознаят. Пишат по начин, по който невежеството им личи; 3.След като поддръжниците на Зеленски в БТА(и оттам др. бълг медии) пишат нелепици, значи слчпо следват чужд интерес.. Кадърът НЕ е от манастирския комплекс
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че Зелята пак е предрусал в бункера и са му се привидяли диверсанти, а вероятно и някакви зелени човечета.
23
4
 
8
 
! Отговори
Резултатите са преди 1 година
Книга на патриарх Кирил и литургично песнопение на руски, в което се споменават Дева Мария и Матушка Русь. Сатанистите побесняха.
22
2
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Че какво и е на ДС? Това е като СБУ. СБУ я хвалите, ДС оплювате. Предатели ли сте, какви сте? Може би шпиони?
21
1
 
8
 
! Отговори
Духовен център преди 1 година
На Русия е Киевско-Печорската лавра.
20
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да наминат и у нас. Целият Св. Синод е руски диверсанти,начело с патриарха от ДС!
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До @ По-голяма пpocToTия не можа ли да измислиш. Свещенник с минало някакво си??? Свещенника има само настояще и то е да служи на БОГ.
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снимката не е от Киево - Печорската лавра! Можеше поне по повод на злощасното събитие да понапишете нещо смислено за това свещено място, което е на хълм срвд парково-горист терен на брега на реката. Много е грозно написаното "манастир на повече от 1000 г,". Не е просто и някакъв си манастир!!!
17
12
 
3
 
! Отговори
@ преди 1 година
Нормално... ортодоксалните свещеници са с доста съмнително минало на връзки със съответните служби. Като нищо съдействат на агресова.
16
5
 
19
 
! Отговори
Трендафилка Немска преди 1 година
Фашистите нямат морал, нито страх от Бога! Нормално за украинци и фашисти да оскверняват всичко по пътя си!
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да влязат в Киево-Печорската лавра , е като да службите да влязат в Рилския манастир.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мога да си представя, че в Украйна поповете са толкова корумпирани колкото политиците! Тоест много!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде са, кой по светец от папата! Всички са грешни!
12
1
 
15
 
! Отговори
До srg преди 1 година
В Западна Украйна има много католици! Измислената им католическа църква!!
11
19
 
8
 
! Отговори
дрг преди 1 година
В Украйна има много предатели-путлераси, но в Бг има много повече-тука цял народ е оглупял и изтъпял, затова истинските българи сме малко!!! Тука не само в манастирите трябва да се залавят предатели-трябва във всички структури на администрацията да ги залавят и съдят!!!
10
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко хора си дават сметка че войната в Украйна е просто гражданска война. Тя е война между католици (украинци) и православни (руснаци). Тази война не е от вчера, още по времето на Хмелницки това е водещата причина части от сегашна Украйна да минат към Русия. Най-добре е да се разделят, очевидно няколко стотин години не са променили почти нищо.