Песков: Западните оръжия само удължават страданията на украинците

По същество тези доставки не променят нищо, заяви той
412
Песков: Западните оръжия само удължават страданията на украинците
Снимка: БГНЕС/EPA

Кремъл заяви, че действията на Франция и други западни страни да доставят на Украйна оръжия - включително леки танкове - само ще направят живота на украинците по-труден.

"По същество тези доставки не могат и няма да променят нищо... Те могат само да удължат страданията на украинския народ", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в отговор на въпрос относно решението на Франция миналата седмица да изпрати бронирани превозни средства на Украйна.

Европа и НАТО са налели десетки милиарди долари в Украйна чрез доставка на оръжие, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

По-рано френският президент Еманюел Макрон в разговор с Володимир Зеленски заяви, че Париж ще достави на Украйна бронирани машини или колесни танкове AMX-10RC.

"Едва ли има смисъл да говорим само за решението на Франция. Ние знаем, че колективна Европа, Северноатлантическият алианс и Съединените американски щати вече са налели десетки милиарди долари в Украйна чрез доставка на оръжие", каза Песков.

Междувременно проруските сепаратисти в Донецка област обявиха, че са поели контрола на селище, разположено в близост до Бахмут, съобщи БТА.

Бахмутское "беше освободено от руските въоръжени сили", съобщиха сепаратистите от този украински регион, който Москва твърди, че е анексирала.

Информацията не е потвърдена от независим източник. Украинските власти заявиха, че отблъскват постоянни нападения срещу Бахмут и други градове, извършвани от наемническата група "Вагнер", съобщи Ройтерс. Подкрепления са изпратени в Соледар, малък град в близост до Бахмут.

Бахмутское се намира на североизток от град Бахмут, известен с лозята и солните си мини, с около 70 000 жители преди началото на руската офанзива. Руските сили, водени от наемниците от групата "Вагнер", се опитват да превземат града от два месеца, но се сблъскват с ожесточена украинска съпротива. Част от Бахмут е в развалини вследствие на ожесточения артилерийски обстрел.

Бахмутское е в близост и до град Соледар, който също е сцена на ожесточени сблъсъци.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви снощи, че районът между тези два града е „едно от най-кървавите места на фронта“, припомня АФП.

Същевременно стана ясно, че 60-годишна жена е убита, а още няколко души са ранени при руски ракетен удар по пазар в село Шевченково в Източна Украйна. На кадри, публикувани в "Телеграм", се вижда как спасители претърсват големи купчини отломки и голям кратер в Шевченково, югоизточно от регионалната столица Харков.

Олег Синегубов, губернатор на Харковска област, написа в "Телеграм", че "за съжаление е загинала 60-годишна жена". "Всички останали жертви са хоспитализирани. Лекарите им оказват помощ. Спасителите продължават да разчистват отломките", добави той.

По-рано той съобщи, че най-малко седем души са били ранени при удара, включително 13-годишно момиче.

Андрий Ермак, ръководител на украинската президентска администрация, потвърди, че е загинал един човек и публикува в "Телеграм" снимка на пазара в пламъци. "Чисто и просто терористи", добави той и обвини Русия за нападението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
3
 
10
 
! Отговори
... преди 1 година
Едно е ясно! русия губи войната в украйна! Оказа се, че и оръжията на русия не струват спрямо западните! Като цяло дори самия путин осъзна, че специалната му военна операция е едно огромно фиаско което може да му струва главата! При това не от САЩ а от хората на путин! А когато си иде текущия тиранин то обикновено си отива и неговата свита! Така е в тоталитарните държави!
273
1
 
10
 
! Отговори
ясно преди 1 година
руските оръжия са най-хуманните оръжия те не причиняват болка а само радост
272
1
 
13
 
! Отговори
пояснение преди 1 година
Кучкаров се моли на запада да не дава оръжие на украинците, за да могат руснаците да ги изтребят по-лесно и най-важното за него самия, да не се наложи синът му да ходи войник.
271
2
 
11
 
! Отговори
корекция преди 1 година
Тоя на български се казва Кучкаров. Моля ви, в българските медии го наричяйте с правилното му българско име.
270
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя го чака военният трибунал в Хага
269
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Очаков се чуват взривове. Кой обстрелва Очаков и с какво оръжие? Разузнаването на военното министерство на Наглобритания за пореден път твърди, че Русия използва Су-57 или Felon в зоната на СВО.
268
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според един действащ френски адмирал...забравих му името ..каза го преди десетина дена на украйна и трябват спешно три корпуса по 75 хиляди ...аз се чудя що много често взех да гледам клипове как ги събират от улицата използват линейки под прикритие едни пък се бяха облекли като дядомраз и снежанка
267
7
 
13
 
! Отговори
Бахмут преди 1 година
Видяхме в Бахмут кой страда повече. Май и Мелитопол ще бъде освободен скоро. А русия вече изгуби.
266
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
М.и л.уд.ит.е не страдат...страдат ХОРАТА товариш
265
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 278 : То и аз по-добре не мога го кажа за тоя Боби. Той не е добре...
264
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Папата анатемоса Путин
263
2
 
10
 
! Отговори
Русуфилчо преди 1 година
Трябва ми психиатър и командировка в Сибир
262
0
 
7
 
! Отговори
Що не си на фронта преди 1 година
Песков
261
3
 
8
 
! Отговори
Присяда ли ти преди 1 година
HIMARS бе Песков...Риторично питам
260
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако нямаше снимка , щях да помисля , че говори Резидента.
259
9
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Чичио Първата седмица смятах че ще свърши бързо. Докато не се намеси ГЕОПОПЛИТИКАТА. Сега не знам. Знам че всички почнаха едни едри едри игри
258
8
 
20
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Песков,кажи защо Путин посрещна Коледа сам с Попа?
257
4
 
12
 
! Отговори
Чичио преди 1 година
До Боби - - Абре Бобка, какъв е смисъла да се правиш на някакъв "експерт" или информиран като всяка една прогноза дето спамише тука се оказа грешна. Дори не ставаш за "експерт" пред най-глупавата част на обществото - Рyсоробитe. Намери си някви лапета пред блока, оф забраих то няма вече лапета пред блока да ги баламосваш, има днес.бг и фейсбук. Тука ти е мястото, стой си.
256
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разликата между руския и български Череп е,че техния е говорител на Путин,а нашия в Дубай.
255
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БАНДЕРА СЕ Е БОРИЛ ЗА НЕЗАВИСИМА УКРАЙНА И Е НОРМАЛНО НИКОЙ ОТ СЪСЕДИТЕ С ПРЕТЕНЦИИ КЪМ УКРАИНСКИ ТЕРОРОРИИ ДА НЕ ГО ОБИЧА.ЗА ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ Е БИЛ ВРАГ! ФАКТ! НО Е ЛЕЖАЛ САМО В НЕМСКИ И РУСКИ КОНЦЛАГЕРИ! ТОВА НЕ Е СЛУЧАЙНОСТ,ЗАЩОТО И ДВАТА РЕЖИМА СИ ПРИЛИЧАТ ПО СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ И ИМПЕРСКИ МЕРАЦИ. БАНДЕРА Е УКРАИНСКИЯТ ЛЕВСКИ!