Зеленски: Всяка област брани другата, а всички заедно отбраняваме Киев

Страната отбелязва Деня на украинското обединение
22 яну 2023 18:47, Нели Христова
103
Зеленски: Всяка област брани другата, а всички заедно отбраняваме Киев
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски поздрави сънародниците си по случай Деня на обединението и изрази убеденост в победата, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Нападението на Русия на 24 февруари доведе до "ново възраждане на нашето украинско единство", заяви той в емоционално видеообръщение. Милиони хора в Украйна се обединяват, за да защитят страната си, каза президентът и изброи исторически места в различни части на Украйна.

"Всяка област брани другата, а всички заедно отбраняваме Киев, всички заедно отбраняваме Харков, всички заедно освобождаваме Херсон", допълни той.

Град Херсон е под украински контрол, но по-голямата част от Херсонска област е окупирана от руски войски.

"Ние ще победим. Заедно. И цяла Украйна ще чуе звука на победата", каза Зеленски. Той отново заяви, че цяла Украйна ще бъде освободена, включително анексираният от Москва през 2014 г. Крим.

Страната отбелязва Деня на украинското обединение на 22 януари, когато се чества годишнината от провъзгласяването през 1919 г. на "Акта на съединението" между Украинската народна република и Западноукраинската народна република.

Междувременно стана известно, че руската армия напредва към две села от Запорожка област в Южна Украйна, където тази седмица се засилиха сблъсъците ѝ с войските на Киев. Това заяви днес Владимир Рогов, служител от окупационните власти в региона, назначени от Москва, предаде Франс прес.

"Фронтът се движи, по-специално в две посоки - към Орехов и Гуляйполе, каза той пред РИА Новости.

Тези два града, всеки с по около 15 000 жители преди войната, се намират съответно на 65 и на 100 км югоизточно от град Запорожие - центъра на областта, контролиран от украинските сили.

Според Рогов "инициативата е в наши ръце" и в тези зони се водят сражения.

В сутрешния си бюлетин украинската армия посочи само, че вчера руската артилерия е обстреляла над 15 селища в Запорожка област.

Руската армия заяви вчера, че е провела в този регион "настъпателни операции".

След настъпателни операции частите от Източния военен окръг на Русия заеха по-изгодни рубежи и позиции, посочи в комюнике руското министерство на отбраната, без да добави подробности.

По-рано тази седмица Рогов информира за "силно повишаване на интензивността" на боевете "по цялата линия на фронта" в Южна Украйна.

Допирната линия между украинските и руските войски в Запорожието се е стабилизирала вече от месеци и големи сражения там не е имало за разлика от южната Херсонска област (до ноември) и източната Донецка област, където битките продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
26
 
! Отговори
Манолски преди 1 година
Съжалявам украинския народ за тъпите им управници, наподобяващи нашите
53
5
 
2
 
! Отговори
Слава на Украйна преди 1 година
https://politikus.info/events/149447-bylo-stalo.html
52
1
 
12
 
! Отговори
куку от карлукуву преди 1 година
абе, качвай се на зелените ски и да те няма.
51
1
 
24
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Ако този наркоман беше спазил Минският договор,вместо да продаде Украйна за пушечно месо на сащ и нато. Сега война и криза нямаше да има.
50
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и нацистите са се възхищавали на глупостите на Хитлер, както путинистите се възхищават на глупостите на Путин, но разликата е огромна. Защото Хитлер наистина е бил на крачка от създаване на атомна бомба, а сега въоръжението на противниците на Путин е по-добро. Освен това в нацистите има някаква естетика, докато при болшевките на Путин всичко е грозно. Болшевиките са пластмасови нацисти.
49
2
 
17
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Зеления е време да си приготви цигари и бръснарски принадлежности!Скоро ще го спазарят и ще търка наровете в Хага
48
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свастиката "Z" има общо със свастиката на Хитлер, защото Хитлер е говорил за "крайно решение", а "Z" e последната буква от латинската азбука. И дори визуално прилича на свастиката, ако се наложи още едно "Z" върху това, но завъртяно на 90 градуса.
47
2
 
25
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Какво отбранява те бе нацисти, заради вас страда цяла Европа.
46
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В бункер се знае кой се крие и не е Зеленски.
45
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То Путин е точно като Хитлер. Измисли някакъв знак като свастиката ("Z") който вече е задължителен в Русия. Ако някой махне този знак от някъде в Русия и го вкарват в затвора. Измисли аншлус на Украйна, че били един народ. Измисли някаква теза за максимално разширяване на Русия, за да се вземе "жизнено пространство" (Lebensraum) за етническите руснаци за сметка на покорените народи, които да бъдат лишени от суверенитет. Говори за връщане на СССР, една тоталитарна империя с подчинени държави.
44
0
 
12
 
! Отговори
реджеб иведик преди 1 година
ама зелената Джаба ако може да обясниш нали сте във война...тогава защо сладките изделия масово навлизат в гурлания на рошен и цената им се покачва водката и други стоки многократно са повишили вноса тук в нашата кХочина...значи ние знаем че сте във война и ви помагаме...аа пък насреща все по голям внос на стоки от украйна....особено захарните изделия и алкохола!!! е как да вярваме на поръчковите медии в нашата мила кочХина!!!!купувайте украински шоколади ли?????
43
0
 
12
 
! Отговори
Azz преди 1 година
А всяка бяла пътечка стига до теб....
42
1
 
25
 
! Отговори
абе преди 1 година
абе, украинци, украйна - това са измислени понятия! цялата земя там е руска и ще бъде такава! ...ВЕЛИКАЯ РУСЬ!
41
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В един момент всички заедно ще преследват Зеля.
40
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като слушам Зелето и се сещам за Хитлер. На времето и той така се е крил в бункера, взимал е наркотици и се е самоубеждавал, че печели войната. И Хитлер, и Зелето са нацисти. И Хитлер, и Зелето са евреи. Приликите станаха много и едва ли са случайни
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледах един репортаж на алджазира вички бронирани машини са паркирани плътно до блоковете в артьомовск как е минал през ситото незнам
38
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този човек ще свърши много зле. Ако не успее да се "евакуира" навреме в посока Вашингтон, ще го бутнат в една килия с Навални.
37
0
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Затова мабилизерат рускоезичните отпред, а зад тях редовтата армия, азов и натовците са готови да ги застрелят в гръб. Браво на украинците, които издадоха позициите на поляците зад тях и така помогнаха да бъдат унищожени!
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една ръчичка мие другата, а двете - лицето. Чакахме земята да замръзне та да започне най-сетне украинското контранастъпление. Щяхме лятото да сме в Крим. Чакаме обучението на новите попълнения. После, като ги израсходват, ще чакаме нещо друго. И то ще се случи.
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тихо лигльо, отивай на фронта вместо да се пеняввиш по студиата.