Зеленски: Всяка област брани другата, а всички заедно отбраняваме Киев

Страната отбелязва Деня на украинското обединение
22 яну 2023 18:47, Нели Христова
103
Зеленски: Всяка област брани другата, а всички заедно отбраняваме Киев
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски поздрави сънародниците си по случай Деня на обединението и изрази убеденост в победата, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Нападението на Русия на 24 февруари доведе до "ново възраждане на нашето украинско единство", заяви той в емоционално видеообръщение. Милиони хора в Украйна се обединяват, за да защитят страната си, каза президентът и изброи исторически места в различни части на Украйна.

"Всяка област брани другата, а всички заедно отбраняваме Киев, всички заедно отбраняваме Харков, всички заедно освобождаваме Херсон", допълни той.

Град Херсон е под украински контрол, но по-голямата част от Херсонска област е окупирана от руски войски.

"Ние ще победим. Заедно. И цяла Украйна ще чуе звука на победата", каза Зеленски. Той отново заяви, че цяла Украйна ще бъде освободена, включително анексираният от Москва през 2014 г. Крим.

Страната отбелязва Деня на украинското обединение на 22 януари, когато се чества годишнината от провъзгласяването през 1919 г. на "Акта на съединението" между Украинската народна република и Западноукраинската народна република.

Междувременно стана известно, че руската армия напредва към две села от Запорожка област в Южна Украйна, където тази седмица се засилиха сблъсъците ѝ с войските на Киев. Това заяви днес Владимир Рогов, служител от окупационните власти в региона, назначени от Москва, предаде Франс прес.

"Фронтът се движи, по-специално в две посоки - към Орехов и Гуляйполе, каза той пред РИА Новости.

Тези два града, всеки с по около 15 000 жители преди войната, се намират съответно на 65 и на 100 км югоизточно от град Запорожие - центъра на областта, контролиран от украинските сили.

Според Рогов "инициативата е в наши ръце" и в тези зони се водят сражения.

В сутрешния си бюлетин украинската армия посочи само, че вчера руската артилерия е обстреляла над 15 селища в Запорожка област.

Руската армия заяви вчера, че е провела в този регион "настъпателни операции".

След настъпателни операции частите от Източния военен окръг на Русия заеха по-изгодни рубежи и позиции, посочи в комюнике руското министерство на отбраната, без да добави подробности.

По-рано тази седмица Рогов информира за "силно повишаване на интензивността" на боевете "по цялата линия на фронта" в Южна Украйна.

Допирната линия между украинските и руските войски в Запорожието се е стабилизирала вече от месеци и големи сражения там не е имало за разлика от южната Херсонска област (до ноември) и източната Донецка област, където битките продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
8
 
! Отговори
Хикса преди 1 година
Еййй само женати не можа да си увардиш.Най-големият загубеняк на света си.
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е тотал кукуригу.
32
0
 
16
 
! Отговори
. преди 1 година
Клоун
31
2
 
9
 
! Отговори
Зелю преди 1 година
Кажи му Зе Клоун на ттая *** и не ме занимавайте и в почивни дни с този Наркос
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едната мие другата, а пък двете - лицето.
29
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеления и в неделя ли работи? Няма почивка от тая мутра.
28
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички разбраха, че Украйна загуби само не укрите. Западняците не ги гледайте и те го знаят, но ще воюват до последния укър.
27
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия иска мирни преговори, той иска още оръжия?! И никой не пита защо
26
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски, ако пусне негова марка кока ще направи милиарди.
25
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спри изстреблението на народа си, продажник!
24
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като станете полска област ще му викат Желенски.
23
4
 
26
 
! Отговори
Трийте гниди преди 1 година
Cписание "Forbes" в началото на януари публикува статия, за доходите на някои водещи политици в Киев, от преди началото на войната и сега.Така например Володимир Зеленски е увеличил състоянието си от 650 млн. $ до 1.5 млрд. ; Олексий Резников от 780 млн. на 1.3 млрд.$; Дмитро Колеба от 450 млн.$ до 1.2 млрд.; Михайло Подоляк от 620 млн. до 1 млрд.$ и Володимир Кличко като кмет на Киев, от 150 млн.$ до 800 милиона.Да им е честито, за Новата 2023 година !
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все повечеобласти ще искат независимост от шпицкомандата в Киев.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само въоръжени избиваше Хищникът. Гущерите трепеха наред, включително и хищници, ама първо гледаха да пое.ат. Нашият колега тук се пише гущер, а ни цитира хищника. Объркан е в ситуацията, завалийката.
20
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички бранят последният украинец- евреинът със свастиките и викингските символи. Някаква пълна лудост е обвзела славяните. Вместо тихо да се предадат на Путин и да си живеят живота, теУмират за европейското бъдеще, ислямизацията и евреизацията и юдеокрацията.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонимеН. Не знам какво ще бъде избито, но вие умнокрасивобогатите ровете в кардеробите да си търсите партийните билети, че ще ви трябват за новото поредно пребоядисване. То не бяхте гръкомани, то не бяхте туркомани, то не бяхте "опълченци", то не бяхте монархисти, то не бяхте "партизани" и комунисти и сега вече "демократи"... ше свърши боята бре спрете се...
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дзиленски като истински комсомолски секретар плещи само лозунги и възвания, а от министерството на отбраната на РФ дават кратки сдържани коментари за посокота на движение на фронтовата линия - НА ЗАПАД.
17
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрите немат изявена националност, мейби мнозинството са с полски корени :)) Джуджето Зеленски ако иска да се изяви като войник, требва и да участва, не само да носи детски размер военни дрешки по последна мода :)))
16
19
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ТАЯ ГОДИНА ЩЕ БЪДАТ ИЗБИТИ ОЩЕ ДОСТА ПУТЪНИСТИ МОЖЕ И ДА СЕ ПОДОБРИ РЕКОРДА ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА :_D
15
4
 
1
 
! Отговори
до Пришълеца преди 1 година
Ще правиш като вятъра накрая. Как са нюйоркските ти братчеди?:)