Ердоган: Никой няма да остане на улицата, до 1 г. пострадалите ще имат жилища

Броят на жертвите на земетресенията в Южна Турция вече е 8574 души
8 фев 2023 14:16, Елка Василева
127
Ердоган: Никой няма да остане на улицата, до 1 г. пострадалите ще имат жилища
Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че броят на жертвите на земетресенията в Южна Турция е нараснал на 8574 души и обеща на гражданите от засегнатия район, че няма да останат без покрив и че до една година ще имат жилища, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Още по темата
Президентът инспектира днес палатковия лагер в окръг Кахраманмараш, където бе епицентърът на двете земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 в понеделник. Той подчерта, че държавата подкрепя гражданите с всички средства.

"Нашите граждани не трябва да се притесняват, никога няма да ги оставим на улицата", каза Ердоган.

Президентът се осведоми при пристигането си на летището в Кахраманмараш за извършваните след земетресението дейности от министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и други официални служители, след което потегли към палатковия лагер, издигнат от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

По думите на президента броят на загиналите в Турция в резултат на двете земетресения е нараснал на 8574 души, а броят на ранените е достигнал 49 133 души.

"Нашата цел е в рамките на една година да направим в Кахраманмараш и останалите девет пострадали окръзи същото, каквото направихме в други окръзи, където преживяхме бедствия. Не можем да позволим нашите граждани да останат на улицата", каза той.

Президентът обяви, че властите са се свързали с хотели в Алания, Анталия, Мерсин и други градове, където да се настанят хора, останали без покрив. Ние ще посрещнем всички техни нужди в хотелите, добави той.

След оценката на щетите ще изплатим помощ от по 10 хиляди турски лири (530 долара) на засегнатите семейства, добави Ердоган.

(БТА, Мина Димитрова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Хитлер клонинга командва Турция, дъщерята на Хитлер съсипва 20 години Германия а в Русия издигат в култ слугата на Световния Икономически Форум. Закривай!
62
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да не го направят защото и самите турци искат да им се възвърне това което са загубили от държавата.Образуваха се огромни задръствания по пътища и магистрали там с тирове с техника и помощи за тези области,километри от коли,да видиш като пуснаха кадрите с дрон населението скочи и каза,,къде са отговорните за пътищата и магистралите ????? НЯМА ДА СПИТЕ ,НЯМА ДА ЯДЕТЕ В ТОЗИ ЧЕРЕН ДЕН ЗА ТУРЦИЯ ЩЕ РАБОТИТЕ И ЗА ТУРЦИЯ АКО ТРЯБВА ЩЕ УМРЕТЕ!!!!Определено не си поплюват...
61
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука веднага се намериха адепти на анадолското управление и Реджеб султан. Като им харесва толкова много Турция да отиват там. Пожелавам им щастлив живот под сянката на падишаха. Той ще им даде това, което не могат да постигнат тук. Ще им даде къщи и на тях.
60
7
 
2
 
! Отговори
до 59 преди 1 година
Що за глупост какви условия има една църква ? Вие да не сте в средните векове още?
59
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Истанбул гарсониерата е мин. 2 милиона $. А дано ама надали.
58
2
 
2
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Аве не ми давайте минуси а си изкарайте главите от за.ниците и се огледайте .........
57
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"що да ги нямам за братя руснаците? Това че български кравар не чувства руснаците за братя е същия като вас- фесовете, което не ме вълнува. Всеки истински българин има за братя руснаците. Те са му и единствените братя!" - според мен няма нищо лошо да виждаш руснаците като братя, но изказването ти е крайно расистко и не съответства на интелекта, който трябва да има един човек в 21ви век. Турци, руснаци, рoми, украинци, македонци, сърби, румънци, сирийци, евреи и т.н. за мен всички сме равни.
56
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е избори идват :) това земетресение му дойде като манна небесна :)
55
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приютете ги в църквите които правите на джамии.
54
9
 
8
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
БЪЛГАРИНО, ДАВАЙ ЗАПЛАТАТА СИ ЗА УКРИТЕ, И ЗА ТИЯ С ЖИПОВЕТЕ ИЗ СОФИЯ, И УКРИТЕ ДА СА НА 1 ЛИНИЯ НА МОРЕТО!
53
6
 
23
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Ами ще видите че след година Турция пак ще изглежда по добре от тука след наводнения и бедствия ...Явно при тях правитеството работи за народа си ....
52
7
 
6
 
! Отговори
Асен преди 1 година
Като ги построят за 1 година и на следващото земетресение пак са нит :(
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След една година едни "ще имат", други "няма да имат"! Трагедията е страшна, а на политиците работата е да казват - Ще, ще, ще ...!
50
0
 
28
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
А в България след наводненията на хората им дадоха празни фургони .....
49
6
 
3
 
! Отговори
ГЕОЛОГ преди 1 година
Евразийската тектонична плоча се разделя още от времето на древния континент Пангеря .За периода от 100 млн години са се образували Черно Море,Босвора , Средиземно море и Червено Море. Прореза тръгва на Север точно по река Днепър и ще разцепи Украйна на две ,въпреки че Руснаците ще го направят около 50 млн години по рано. След това е ред на Беларус,Латвия и Естония ще се цепнат точно през средата .
48
5
 
9
 
! Отговори
СРАМ и ПОЗОР!!! преди 1 година
За тукашните Окрайна е по-важна от България.КОЙ ОТ ВАС,БЪЛГАРИ СПИНКА И ПАПКА В ОЛ-ИНКУЗИВ ЗА 1 200 лв. платени от вас,българите-данъкоплатци?
47
7
 
6
 
! Отговори
Фики преди 1 година
В Турция 130% официална инфлация за последната година. Мда, ще има къщи за всички, но какви къщи и с какво качество не е ясно. Да не говорим, че ако Ердоган продължи да печата пари както до сега със сигурност ще вкара Турция в хиперинфлация, масови фалити и тн.
46
4
 
2
 
! Отговори
птица преди 1 година
До Анонимен 23 Какво си мислил ти, страхлив анонимко, няма значение. (И я си мислил, я не.) Има значение, че изгонихте руснаците през Юни, че изпращате непрекъснато оръжие против Русия, а от 1.02 спряхте и Руските информационни средства в Бг. И още имаш наглостта да говориш за братство...
45
1
 
10
 
! Отговори
селянин преди 1 година
живял съм в изтанбул има цял квартал построен навремето за изселниците а апартаментите им са продадени на символични цени примерно един тристаен за 5000 лв
44
0
 
15
 
! Отговори
до 47 преди 1 година
В момента да намесваш едно наводнение, при което починаха няколко човека и няма и 1 разрушена къща, а само обори, с тази трагедия е тотално нелепо! А да не говорим, че тук прочетох един умен коментар как местните, видиш ли, били против незаконната сеч, ама пред всяка къща по 40 кубика дърва за огрев.