Ердоган: Никой няма да остане на улицата, до 1 г. пострадалите ще имат жилища

Броят на жертвите на земетресенията в Южна Турция вече е 8574 души
8 фев 2023 14:16, Елка Василева
127
Ердоган: Никой няма да остане на улицата, до 1 г. пострадалите ще имат жилища
Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че броят на жертвите на земетресенията в Южна Турция е нараснал на 8574 души и обеща на гражданите от засегнатия район, че няма да останат без покрив и че до една година ще имат жилища, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Още по темата
Президентът инспектира днес палатковия лагер в окръг Кахраманмараш, където бе епицентърът на двете земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 в понеделник. Той подчерта, че държавата подкрепя гражданите с всички средства.

"Нашите граждани не трябва да се притесняват, никога няма да ги оставим на улицата", каза Ердоган.

Президентът се осведоми при пристигането си на летището в Кахраманмараш за извършваните след земетресението дейности от министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и други официални служители, след което потегли към палатковия лагер, издигнат от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

По думите на президента броят на загиналите в Турция в резултат на двете земетресения е нараснал на 8574 души, а броят на ранените е достигнал 49 133 души.

"Нашата цел е в рамките на една година да направим в Кахраманмараш и останалите девет пострадали окръзи същото, каквото направихме в други окръзи, където преживяхме бедствия. Не можем да позволим нашите граждани да останат на улицата", каза той.

Президентът обяви, че властите са се свързали с хотели в Алания, Анталия, Мерсин и други градове, където да се настанят хора, останали без покрив. Ние ще посрещнем всички техни нужди в хотелите, добави той.

След оценката на щетите ще изплатим помощ от по 10 хиляди турски лири (530 долара) на засегнатите семейства, добави Ердоган.

(БТА, Мина Димитрова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много тежък момент за загубилите домовете си и роднините си. Дано турския народ успее да се възстанови и дано тази случка служи за обединение на народа им. Имаше много напрежение между малцинствата им последните години, но в моменти като този хората си припомнят, че всички имаме общи идеали. Дом, семейен уют, приятели и добронамерени съседи. Видях доброволци, дарения, пари,палатки и т.н. Благодаря на всички наши сънародници независимо от етноса им помагащи на нашите съседи. Поклон пред Вас.
22
4
 
1
 
! Отговори
птица преди 1 година
До Анонимен 19 Е, вече нямате братя руснаци.
21
2
 
10
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
Не говори така от името на всички турци. Знаеш, че пишеш глупости. Кой помогна пръв, ай стига с тоя хейт и простотии
20
11
 
1
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
Тази грешка ще бъде поправена, бъди сигурен. Ще изчистим света веднъж завинаги от проказата българска.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак се появи ботът дет ще си говори сам за Левски и неоосманистки блянове.
18
1
 
13
 
! Отговори
птица преди 1 година
Способен човек, мъжко момче, дай Боже на всяка нация такъв лидер, но освен Унгарския, друг не виждам. А като погледна нашите малки шишенца, ме прихващат спазми в стомаха.
17
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 16 Искахте да му теглите сатъра на българското племе, ама забравихте че имаме братя- руснаци които ви избиха като кучета!
16
0
 
9
 
! Отговори
доДОНЕВ преди 1 година
Гълъбе, засрами се!!!!!!!!!!! Това е държавен ръководител, а ти пренебрегна българите от наводнението /също природно бедствие/ и им се подигра.
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да не ги строи като старите само, Турция - страна на ментета, във всичко от строителни материали до храни и лекарства, чок менте, чок менте ерджолан
14
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-голямата трагедия в историята на турците не е това земетресение, а това че 500 години сме хранили и поили, вардили и множили това гадно племе прокажено българско, вместо да му теглим сатъра и да отървем света от тази гадоррия, наречена българи.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 9 Ей, турчин, абе вие потурчените българи защо се обиждате като ви казваме че сте турци? Нима не се имате за такива? Или се имате за българи ли що ли? Много шизофренично племе сте това потурчените българи. Признал съм ви!
12
2
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Яжте и пийте Реджеп плаща :)))
11
8
 
2
 
! Отговори
Ганди преди 1 година
Ердоган се прави на Алах,само че има ли кой да му повярва на лъжите,инфлацията в Турция и спада на лирата са 137%
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Огромна трагедия. Тя обаче ще го остави на власт. Кризата беше сериозна, инфлацията много висока .. бяха му вдигнали мерника. Това бедствие обаче ще му помогне да стабилизира икономиката, колкото и да не ви се вярва. Помощите, които ще получат също ще бъдат сериозни. Напълно вероятно е да го направи за 1 г.
9
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фесовете у форума, вместо да кибичите пред компютъра вървете в Газиантеп да помагате на сънародниците си и не се връщайте никога при мащехата си България. Стойте си в майка Турция завинаги!
8
20
 
1
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Така ще ти го заложа на маммитчката ти в лаййняния и задттник, че още 500 години ще роните сълзи и пеете песни за агата и разскъсания задтник на майтсето ти!
7
0
 
19
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Тука ремонтират подлеза на Ситняково вече половин година ,и още не готов.
6
0
 
31
 
! Отговори
пери преди 1 година
Ей това е приказка. И ще го направи. Я какъв мост направи за нула време на Дарданелите. Тука щяха да го строят един век.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 5 Да, къде да се срещнем за да заложим мангизи пред трето лице, фесс??
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 2 Към 15