Срив на изкупната цена на млякото, фермерите заплашени от фалити

Изчисляват загубите на една крава дори до 1000 лева на година
Обновена: 9 фев 2023 12:58 | 9 фев 2023 12:58, Камелия Цветанова
144
Срив на изкупната цена на млякото, фермерите заплашени от фалити
Снимка: Pixabay

Спад на цената на млякото и предстоящи фалити.

"Очаквахме този спад на цените на суровото мляко, така се случва и в Европа. Но докато там се случи постепенно, при нас стана лавинообразно. Фермерите са в шок. Цената се срина", коментира пред БНР Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите. Той определи случващото се като феномен.

При големите ферми от 15 февруари изкупната цена на млякото е 1.05 лева, а при малките има и сигнали за 80 ст. Себестойността на литър мляко варира от 1.34-1.52 стотинки, тоест 30 стотинки е загубата, обясни Михайлов в предаването "Преди всички".

"Има вече ферми, на които е отказано да се изкупува млякото", алармира Михайлов.

"Вчера втори наш фермер се принуди да си излива млякото", призна той.
Изливането на млякото обаче е незаконно, затова възниква проблемът кой ще плаща, ако трябва да бъде законно, коментира Михаил Михайлов.

Млякото не може и да се дари на различни институции, защото това пък го забранява друг закон, посочи друг парадокс той.

По думите му последните изследвания показват, че загубата на една крава на година ще бъде от 400 до 800 лева, дори до 1000 лева при някои ферми.

Сред държавите членки сме на опашката по изкупна цена на млякото – трети отзад напред, уточни той.

"Печалбата остава в някого. В мътна вода се лови риба", смята Михаил Михайлов.

В някои държави вече слагат минимум на изкупните цени, подчерта той и даде примери с Франция и Унгария. "За да може фермерът да си върже нещата и да се замрази тоя галоп на цените", обясни той.

По думите му се купуват големи количества вносни млека, а българската продукция остана неизкупена.

Последната версия е, че се купува на 84 стотинки – от Полша, Унгария, Румъния, изтъкна Михайлов.

"Не можем да спрем вноса. Въпросът е в качеството", обясни той.

Михайлов прогнозира фалити на ферми.

"Нашите фермери са на ръба. Млечното производство е най-тежкото в земеделието. Гласят се доста хора да преминат към фалити", каза той.

Михайлов съобщи още, че от Съюза на говедовъдите ще подготвят едно писмо "за подпомагане на реализацията при изливане на млякото" и друго – "при евентуален фалит стопанинът да получи достойна цена за животното, което ще занесе в кланицата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: ценамлякокравафермери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
12
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Ще минем цените и на миризливите Френски сирена .... хахахха
107
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това ако не доказва, че сме държавата на абсурдите пък на. Всички млекопреработватели реват, че няма Българска суровина, а в същото време се опитват да убият и малкото останали, като им предлагат смешни изкупни цени. Как така литър пляко за 80 ст, а кило сирене за 20-25, че и 30+ лева за предварително опакованите. Страшни сметки...ама криви
106
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Декларираната от фермерите себестойност на млякото е силно фалшива. Иначе самите те биха го продавали на дребно по пазарите за по 3лв литъра, а не по 2лв. С 2лв цена на дребно не се избива дори горивото, с което го докарват, камо ли да остава печалба за препитание. Предполагам себестойността е не повече от 60-65ст за литър, не забравяйте че има и европейски и национални субсидии за животновъдите.
105
0
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Млякото евтино,но българският кашкавал е по-скъп от немския ементал.При преработвателите се вихри спекула.Къде са контролните органи?
104
0
 
6
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Ами сега продуктите ще се правят без мляко .... :D
103
1
 
8
 
! Отговори
Има ли спекула ? преди 1 година
Максимална себестойност 1.52лв./литър мляко. 5 литра мляко = 1кг. бяло сирене. = 7.60лв. Айде "скъпия" промишлен ток + транспорт и ДДС -> 9-10 лева максимум. Няма цена под 15-20лв. на килограм сирене. Продълбаваме Прекупуването - ПП + надценките !!!
102
0
 
6
 
! Отговори
СИВА ИКОНОМИКА преди 1 година
Който от фермерите има възможност да си организира самостоятелно производство на сирене и кашкавал и да започне да ходи по пазарите да го продава. Говоря за сива икономика, ама това е начин не просто за оцеляване, а си е цяла ПАЗАРНА НИША. Има вече такива производители и след няколко месеца на трудности излизат на печалба и повече и не мислят да си продават млякото на безценица. И все повече хора си купуват млечни продукти директно от производител. Както е било преди 100 години...
101
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой май искаше да си играе на спекулант. Наиграхте ли се вече всички алчни гадове по веригата ? Сирене от 25 лв. си го яжте сега !
100
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо изливате беее?Продавайте го директно на хората в собствени магазини или на пазара,правете сирене и кашкавал и няма да купуваме от веригите,а от вас!Не си знаете интереса,а после ревете.
99
0
 
14
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Българският парадокс е че днеска дигат на нещо цената и по малко се купува за да си запазят печалбата утре вдигат още цената и още по малко се купува..вдругиден пак я вдигат да си запазят печалбите и никой не купува!Това е положението!Пазарна икономика било!))
98
0
 
8
 
! Отговори
Бял Орел преди 1 година
Ама чакай малко ,ниско изкупни цени а в магазина цените двойно нагоре и нека позная работниците дето правят сиренето и кашкавала кучетата ги яли на минималната работят... е как да стане. Май си важи поговорката още- Имаш крава пиеш мляко.
97
1
 
16
 
! Отговори
От народа преди 1 година
Цялата работа е защото няма държава а навсякъде корумпирани чиновници които гледат да си оправят живота за няколко години и това е!На никого от вкопчилите се във властта на държавно и местно ниво изобшо не му пука за оня дето бачка,плаща им заплатите и сметките и данъците си!
96
1
 
21
 
! Отговори
На три буустера преди 1 година
Първо всичките големи хр магазини са в ценови картел, няма една стотинка разлика при едни и същи продукти. И второ надценката им варира между 100 и 200% над нормалната печалба.Лютеница Хорцето от 2.20 сега 6.30Сирене родопско чудо от 8 на 20Белени домати консерва от 1.09 на 1.89Активия от 1.69 на 2.49Шпек салам от 4 на 10лвПрясно мляко от 2 на 4Гауда от 4 на 10лвАз вече съм спрял редица продукти...да хвърлят.Отделно намалиха и грамажа...
95
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали заради високите изкупни цени на млякото се увеличи и цената на сирената и кашкавала .Сега дали ще поевтинеят.
94
2
 
19
 
! Отговори
фаэа преди 1 година
Ако не знаете, да ви светна - пием "мляко" за почти 4 лева литъра, което е сухо внос от Украйна, пълно с химикали и отрови, българска е само водата от чешмата, с която го джуркат. Аз си купувам UHT от Полша и Чехия, ама и то много поскъпна.
93
0
 
22
 
! Отговори
aaa преди 1 година
1лв изкупна цена, 4лв в магазина за литър прясно мляко.Как става тази работа някой може ли да ми обясни?
92
2
 
13
 
! Отговори
това е преди 1 година
За Бога, братя, не купувайте! 33 години експерименти с българина, 33 години мизерия...И от ЕС "големи" ползи, първи по бедност, България е пълна с полуразрушени села, пътища като мрасиански ями, пълна, пълна мизерия...
91
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕЩО НЕ се връзва ,защо внасяме мляко от Европа след като по-негови думи изкупната цена в България е най-ниска.
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е няма как да им е по-изгодно да го излеят, вместо да го продадат. И изобщо мисли ли се в посока малки производства на сирене и млечни продукти и продажба направо на крайния потребител? От това биха печелили много повече, отколкото да продават млякото на големите млекопреботватели.
89
0
 
14
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
До МихаелаНапълно съгласен с всичко, освен с цената...Вече има мляко и по 4лв. При това, според изследване на Активни потребители, в много от млеката в магазинната мрежа се влага сухо мляко. Тоест някой по веригата прави огромна печалба за сметка на крайния потребител.Същото се отнася и за млекопреработвателите, които режат клона, на който са седнали....