Лавров: Британците вдигат ескалацията на войната на ново ниво

Русия ще реагира на доставянето на снаряди с обеднен уран на Украйна
22 мар 2023 17:30, Александър Попов
198
Лавров: Британците вдигат ескалацията на войната на ново ниво
Снимка: БГНЕС

Русия ще бъде принудена да реагира съгласно военната си доктрина на доставянето на снаряди с обеднен уран на Украйна, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Според него решението на Великобритания да снабдява Украйна със снаряди с обеднен уран изостря ситуацията до ново, опасно равнище, посочва Ройтерс.

"Що се отнася до нашата реакция на такива доставки, ние, разбира се, ще вземем това предвид при нашите действия. Ние имаме ангажимент към международните норми за водене на война, имаме своя военна доктрина и както казаха президентът Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу, ще трябва да отчетем, че британските ни колеги издигат тази ескалация на ново, много сериозно ниво", заяви Лавров.

Той каза на пресконференция след среща с еритрейския външен министър Осман Салех Мохамед в Сочи, че Русия се противопоставя на опитите на западните държави да търсят дразнители и да поддържат нестабилност в Африка, включително в Африканския рог, отбелязва ТАСС.

Лавров благодари на Еритрея за нейната последователна и принципна позиция по отношение на геополитическите процеси, започнати от Запада "под прикритието и претекста на украинската криза".

Той каза, че е обсъдил с еритрейския си колега въпроса за сътрудничество във военната сфера и сигурността.

Според Лавров прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан изпълнява задачи, поставени от западните страни, а самите те "забраняват този орган да разследва престъпления на държави членки на НАТО".

Руският външен министър заяви, че Москва е разтревожена от ситуацията в Централноафриканската република след убийството на китайски граждани от екстремисти.

В същото време фактът, че паралелно с това в Кения са регистрирани безредици, "не изненадва особено" руската страна, отбеляза той.

"Защото нашите западни колеги постоянно изискват от африканските лидери, от лидерите на други държави да следват техните съвети. А тези, които проявяват някаква минимална независимост, получават различни провокации от страна на Запада", каза Лавров, като добави, че "не твърди, но не изключва, че и този път е било така".

Руският външен министър посочи, че наистина има ситуации, които се случват в икономиката, в социалната сфера и предизвикват протести и възражения от страна на населението.

"Но в огромното мнозинство от случаите Западът се стреми или да създава такива ситуации, или да ги използва в свой интерес", заяви той./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ама..Също като ''операцията'' в Ирак , или не поВниш когато не ти изнася !
151
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Паню Баирски.. КАКВИ БЯХА ТЕЗИ БОМБАРДИРОВКИ С ''ОБЕДНЕН'' УРАН ОТ САЩ , НАД СЪРБИЯ !?
150
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СВОЙКой победи в китайско-виетнамската война и във виетнамско-американската война ? Кой победи във войната между Афганистан и СССР ? Не можели да бъдат победени ядрени държави ? Стига де.....
149
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се страхувате от обеднения уран в английските снаряди, *** напуснете Укайна и всичко е точно. И за сведение, до сколо същия материал се ползваше за противотежести в асансьорите , заради двойната си тежест спрямо оловото.
148
4
 
5
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 година
А англичаните и американците ще разкажат играта на въшкавите руснаци.
147
4
 
7
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 година
Вече не виждам кой ще подкрепя жалките руснаци, освен няколко изостанали с хилядолетия африкански дърйави.
146
2
 
3
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
До адиота 150. Явно не си продължил с образованието след 4 клас, затова питай сърбите!!!
145
1
 
8
 
! Отговори
Ама.. преди 1 година
Другарю Лавров,... ТОВА ВОЙНА ЛИ Е ??!
144
7
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Москва не е в позиция да плаши Лондон, след като недъгавата й армия вече осми месец - с цената на десетки хиляди убити - не може да превземе един Бахмут, град колкото Чирпан. Според ISW Путин не е получил никакви конкретни ангажименти от Си за китайска военна помощ във войната с Украйна, макар да му е свалял 2 дни звезди. Само общи приказки за партньорство във всички сфери
143
9
 
6
 
! Отговори
G.I. Joe преди 1 година
Обеднения уран не е радиоактивен но е най-тежкия метал и просто нанася повече поражения нищо ядрено няма в случая за да лаят толкова.
142
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Садам Хюсеин яде беден уран, Милошевич яде беден уран. Капризничат руснаците.
141
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедните руснаци, ще ги убиват неекологично.
140
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада е беден на волфрам. Лавров слага екологичен волфрам, защото е богат. Ще ядат уран. Това има за обед.
139
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Беден уран ще убива беден руснак и беден ескимос.
138
0
 
6
 
! Отговори
Споко преди 1 година
До Анонимен145 Утре и те ще се появят! Всички са виновни, за това че Путин изпрати войските си на "учение" в Украйна.
137
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коня и Лукашенко нацапаха метеното , Песков също вчера , липсват ми само Медведев и говорителката на външното им министерство за да е пълен цирка . Що за наглост е да нападнеш независима страна и после да мрънкяш че получаваш отпор (още повече НАТО ясно заявиха че ще пращат оръжия ако Русия нападне)
136
4
 
2
 
! Отговори
Дядката преди 1 година
Вероятно ще изпитат новото ядрено торпедо на гърба си , но ...няма да могат да ни разкажат!*** доказвай от къде дойде тоя ядрен взрив?
135
10
 
7
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 година
Амарекански военни анализатори казаха,че ядрена държава не може да бъде победена във война.Естествено на наркомана не му пука за обикновенният УкраинецОстави ги в Бахмут,да бъдат избити до крак.Наглосаксите си играят с огъня,който може да подпали Трета Световна Война!
134
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакаме да видим отговора
133
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакайте да си направя пуканките и ще видя товариш Лавров неска какви лафове е напускал.