Какви са сценариите при похищението на украински деца в Русия?

Интервю с омбудсмана на Украйна по въпросите за правата на децата
26 мар 2023 09:50, Александър Попов
204
Какви са сценариите при похищението на украински деца в Русия?
Снимка: Getty Images

Русия отдавна имала стратегия как да похищава деца от Украйна, да им сменя гражданството и да ги дава за осиновяване в Руската федерация. От началото на войната в Украйна Русия е отвела хиляди деца от окупираните украински територии към Руската федерация. "Дойче Веле" разговаря с Даря Герасимчук - омбудсман на Украйна по въпросите за правата на децата. Тя разказва какви методи използват руснаците, за да отвличат украински деца и какви са начините те да бъдат върнати обратно в Украйна.

Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за арест на Владимир Путин и комисарката по правата на децата в Русия Мария Лвова-Белова по подозрения за отвличания на украински деца. Само те ли носят вина според Вас? Може ли и друг да бъде обвинен в тези престъпления?

Отношение към това имат повече хора. В частност представителите на местните власти в различните региони на Русия, където се приемат тези деца. Всички доказателства, събрани от нас, са представени на МНС. Затова смятам, че списъкът със заподозрени ще се разшири. Заповедите за арест на Путин и Белова са исторически и са правилна стъпка в посока признаването на геноцида, който се извършва над украинския народ чрез отвличанията на деца.

Съгласно Конвенцията за предотвратяване на геноцида от 1948 г. насилственото прехвърляне на деца от една етническа група в друга с цел унищожаване на национална, етническа или расова група се класифицира като “геноцид".

Искате да кажете, че Русия отвлича украински деца, които иска да възпита с руско самосъзнание?

Да, руснаците искат да запълнят „празнините“ в своята нация с украински деца. Всичките им действия свидетелстват за това, че няма планове тези деца да бъдат върнати в Украйна. По ускорена процедура е сменено гражданството им и им е предложено безплатно обучение. Освен това руснаците подбират децата, когато провеждат медицински прегледи, при които ги разделят на категории. С други думи, те искат да изберат най-здравите и да попълнят нацията си за сметка на украинската.

Планирани ли са били тези действия на Русия или те действат според ситуацията?

При нахлуването в Украйна Русия вече имаше ясен план какво ще прави с украинските деца. Реализацията му започна още през 2014 година след анексията на Крим. Руснаците сменят гражданството на децата и имат т.нар. “Влак на надеждата”, с който руски граждани се отправят към Крим, където незаконно осиновяват деца. Сега Русия има поне пет сценария за отвличане на деца. До този извод стигнахме след анализ на информация от 308 деца, чиито родители са успели да си върнат децата в контролираните от Украйна територии.

Какви са сценариите?

При първия сценарий руснаците иззвеждат децата от семействата им чрез т.нар. филтрационен подбор. Родителите биват необосновано задържани, а децата просто им се отнемат. При втория сценарий руснаците убиват родителите и след това отнемат децата. При третия - децата се отнемат директно от семейството - понякога чрез отнемане на родителските права. Обикновено това се прави с "неудобните родители", които не искат да сътрудничат на окупационните власти.

Четвъртият сценарий е, когато руснаците не ни позволяват да вземем деца от домовете за институционална грижа в окупираните територии. В нито един момент Русия не се е съгласявала на хуманитарни коридори за извозването на тези деца. Вместо това те биват отвличани. От началото на войната в Украйна бяха отвлечени деца от четири институции, но успяхме да върнем тези в две от тях.

Последният, пети, сценарий е най-често срещаният. Първоначално руснаците създават неподходящи за живот условия на децата в окупираните територии. А след това предлагат на родителите да изпратят детето си уж на лагер в Русия. Децата не се връщат от този лагер, а биват преместени на друго място без съгласието на родителите. Някои от децата, които успяхме да върнем, са били в такива лагери повече от година.

А как успявате да върнете децата? Как действате в подобни случаи?

За да откриете и върнете дете, трябва да знаете кого да търсите. Ето защо е създадена единната държавна платформа "Деца на войната", която съдържа актуална информация и лични данни за пострадалите във войната деца. Това е важно, защото руснаците крият нашите деца: местят ги, опитват се да променят имената им и т.н.

Затова процедурата по издирване е много трудна, особено за малките деца, които не помнят откъде са. Много важен момент е дали издирваното дете има роднини на територията, контролирана от Украйна, които могат да организират настойничество и да отидат да вземат детето с подкрепата на държавата.

Какви са актуалните данни за отвлечените деца?

Всички данни се актуализират всяка сутрин в портала “Деца на войната”. Към днешна дата броят на депортираните и принудително разселени деца е 1626. Това е поименен списък, съставен въз основа на данни от родители, роднини, местни власти или свидетели.

Но част от територията на Украйна е окупирана и ние нямаме достъп до нея. Така че може да става дума за няколкостотин хиляди отвлечени деца. Руските власти говорят в медиите за така наречената "евакуация" на 744 000 украински деца. Но тази цифра не е подкрепена с никакви списъци или лични данни, затова я смятаме за недостоверна.

Представителят на Русия в ООН Василий Небензя заяви неотдавна, че при извеждането на децата от Украйна руските власти са искали "да ги предпазят от опасността, свързана с военните действия", и че Руската федерация е готова да ги върне в Украйна, когато там е безопасно. Как си обяснявате това изявление?

Това е още едно потвърждение за отнемането на украински деца от страна на Русия. Ако това наистина е било евакуация, децата е трябвало да бъдат върнати незабавно на контролираната от Украйна територия или в трети страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Деца, говорещи на майчиния си език-руски, били украинчета? Моооля! Това може да върви на Запад, дето нямат понятие от руски. Макар, че с нашествието на украинки там, трябва вече да имат някакво понятие. И тези дето се заселиха тук в комплекса, и те говорят на чист руски. За тези в хотела в Драгалевци да не говоря.
140
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименГоспод чуй невежите с промити мозъци
139
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Рибентроп-МолотовТи видя ли
138
1
 
1
 
! Отговори
Орт преди 1 година
Значи османлиите са лоши когато вземат деца чрез девширме,а и те се обучават да станат ръководни кадри в империята,а руснаците са добри когато вземат украински деца и ги затирят някъде в Сибир.Ех,че промити мозъци.Какъв е този двоен стандарт?
137
9
 
3
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 1 година
Руснаците върнаха няколко буса с депортирани украински деца, държани в Крим. Били ги с метален прът и им казвали да забравят за Украйна, защото вече били руски деца. Нямало смисъл да търсят родителите си, защото те вече не ги искали. Я русофилите сега си кажете за цената на краставицата в Англия и как масквата потънала заради лошото време.
136
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най добре е да сравняват условията на споменатите деца с децата закарани през 1941-44 е Освиенцим, Дахау Треблинка и още там всякакви Европейски концлагери.
135
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е похитила 400 000 македонски граждани след 1СВ, НАЛИ?! Сценарият с похитените украински деца е същият.
134
3
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Само измислици.На кого му трябват деца от Украйна.Всички видяхме по телевизиите как се чувстваха децата които заминаваха за Русия.Ведели,смеят се,нахранени,облечени.Само по нашите медии не показват истината.Наистина сте публикували сценарии.Хубав фантастичен филм може да стане от тях.
133
2
 
9
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Путин: Г'лупости са това. Тази година се очаква стокообменът между Русия и Китай да достигне 200 милиарда долара. Но те се разплащат помежду си не в долари, а в рубли и юани в съотношеное 50/50%. Прочети в интернет нещо за БРИКС. Икономическа организация, в която членуват Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Иран също иска да се включи. А това е повече от половината от населението на света.
132
2
 
15
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Тия украинци съвсем са изперкали!
131
7
 
12
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Предпочитам да умра като китайски потник,окачен на закачалката на Син Дзин Пин и да предам на Китай цяла Русия,но да не позволя на Украйна да съществува,защото тя ще е положителният пример за всички нации в Руската федерация,че може да си щастлив и да прогресираш БЕЗ МЕН И БЕЗ КГБ!! А това за мен и за б,латная е по зле от физическа и духована с,мърт!!Това е КРАЯТ на илюзиите,а аз съм главния ИЛЮЗИОНИСТ и ИЗМАМНИК в рузкия псевдославянски б,ардак!!Укрите са кост в мойто к,рокодилско гърло!!
130
1
 
1
 
! Отговори
Учуден от учудването преди 1 година
До УчуденЯко омеша опорките.
129
9
 
12
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
До Анонимен 135: Ще се опитам да ти обясня. Трябва да се знае предисторията. Украйна е създадена не като самостоятелна държава, я като република в състава на СССР. След разпада на СССР Украйна обявява независимост. Но след преврата в Киев през 2014 година на власт дойде националистическо упрвление което започна гражданска война срещу етническите руснаци в Донбас. С референдум се отдели Крим. Войната с Русия можеше да се избегне ако Киев спазваше Минските съглашения. Но вместо това избра войната
128
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се спряхте с глупостите.
127
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мене не ми е изобщо ясно защо тия се бият. И ако някой ми обясни ще съм благодарен. Личното ми мнение е, че цялата работа е яко ***@ и вече почва да омръзва. Все едно чета прогнозата за времето всеки ден. Ама времето е едно и също. Напълнихме си страната със сирийски, арабски украински бежанци. Настанихме ги по хотели - 3 пъти ядене на ден, топла вода, басейн. Това е Република България, а не Приют за клошари "България". Даже ромите работят нещо си, а тия "водата в джакузито е студена". Е?
126
1
 
8
 
! Отговори
Само питам... преди 1 година
А какво стана с повече от ДЕСЕТ СИГНАЛА в ООН от страна на Русия през 2014-2016 за избиваните в Украйна етнически руснаци и бесарабски българи ? Някаква реакция ? България тогава поиска създаването на хуманитарен коридор за да спаси българите там от унищожение ... Но по заповед от Козяк 16 бързо млъкнаха и забравиха . Подобно унищожаване на етнически българи в Северна Македони се случва днес ... Никаква реакция ... Пак ли заповед има от еврейския "брат" ?
125
5
 
8
 
! Отговори
Дедо Поп преди 1 година
А някакви доказателства ? Или не е нужно. Достатъчно е да си силно и сляпо ВЯРВАЩ в Дойче Веле ... НПО-тата на Сорос и украински мушеници на хранилка при дядо Байдън и нямаш проблеми .... имало близо 800 хиляди отвлечени деца ... ама нямало никакви списъци или лични данни . Браво бе !
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гошо 131 Искаш да кажеш, че Русия полага тези грижи ли? Не съм много наясно какво точно се случва там. Най-добре ще бъде да правят каквото ще правят, но без война.
123
9
 
26
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Извадете си главата от пясъка и вижте как се интегрират украинските деца в Русия. Вижте как разрушеният Мариупол се възстановява, вижте как пуснаха водата за Крим и още и още. Стига поръчкови статии.
122
2
 
16
 
! Отговори
Омбудсманка преди 1 година
Лъже като предишната.