Промяна: Ryanair се отказва от ултра ниските тарифи

Цената от 9,99 евро вече е в миналото, поне за известно време
25 май 2023 19:48, Анисия Иванова
5
Промяна: Ryanair се отказва от ултра ниските тарифи
Снимка: БГНЕС

През последните 3 десетилетия Ryanair Holdings Plc изгради своя модел около свръхниски цени на билети за цяла Европа, които често бяха на цената на билет за автобус. Докато пътниците се тълпят обратно в самолетите на компанията след пандемията, ирландският превозвач предупреждава клиентите си: „Дните на ултра ниските цени може би са приключили“. След като компанията отчете почти рекордна печалба, главният финансов директор Нийл Сохаран, каза, че клиентите са готови да плащат повече за полетите, тъй като резервациите нарастват в решаващия летен период. Цената за билет от 9,99 евро, която беше типична за Ryanair, може да се увеличи двойно, каза той.

"Дните, в които цената беше 9,99 евро, вече са в миналото, поне за известно време", каза той в интервю по телевизия Bloomberg.

Отчасти, повишаването на цените на самолетните билети се дължи и на устойчивото търсене на полети през лятото, но и на недостига на самолети, тъй като авиокомпаниите се надпреварват да се сдобият с нови модели. Съперникът на Ryanair- EasyJet Plc подобри прогнозата си за своята печалба, заявявайки, че хората приоритизират пътуванията, докато превозвачи от Lufthansa AG до Air France-KLM отчитат, че много клиенти от икономичната класа, сега предпочитат бизнес класата, което смекчава загубите от все още ограничените корпоративни пътувания.

В понеделник Ryanair отчете печалба от 1,43 милиарда евро за фискалната година, приключила на 31-ви март, в сравнение със загуба от 355 милиона евро година по-рано. Превозвачът от Дъблин очаква сметката му за гориво да бъде с 1 милиард евро по-висока през текущата фискална година, заявявайки, че по-високите приходи ще компенсират скока. Този месец ирландският нискоразходен превозвач поръча до 300 самолета Boeing 737 Max, тъй като цели да заеме до 30% от европейския пазар на въздушни пътувания до 2034 г. Книжата на Ryanair поскъпнаха с цели 38 цента, или 2,4% до 16,02 евро. Акциите са увеличили цената си с 30% тази година в сравнение с 57-те % ръст при EasyJet.

Авиокомпанията е превозила 168,6 милиона пътници през току-що изминалата фискална година, което е скок от 74% на годишна база. Ryanair съобщи, че цените на билетите през лятото ще са по-високи от миналогодишните, с цени с 10% над нивата преди Covid. Сорахан каза, че приходите за услуги, като приоритетно качване на борда и храна по време на полет, са „много високи“, нараствайки до 23 евро на пътник от 19 евро преди Covid.

Ryanair e най-големият купувач на Boeing в Европа, който е изградил целия си флот от самолети за къси разстояния около модела 737. Главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри беше критичен към закъсненията в доставките на самолети, докато Boeing се бори с производствени проблеми на самолета. Спирането на работата на някои европейски превозвачи от ерата на Covid и свиването на дейността при други отвори възможности за Ryanair. Сорахан похвали ръста на вътрешните полети в Италия, където Alitalia беше наследена от по-малката ITA, и в Гърция и други слънчеви места в Европа, където търсенето това лято се засилва. В дългосрочен план Сорахан очаква превозваческите услуги да се разраснат в Германия, Мароко и Скандинавия.

Целият анализ на сайта Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: цениRyanairBloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Ко ко преди 10 месеца
Да се откажаж от закъснели или отменени полети , от отдалечените от големи градове летища, лош комфорт. Мога още да изброявам
2
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
И 20 евро е съвсем приемлива цена.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айде..... ромейската общност ще си седи по махалите вече.