Откриха нова квазилуна на Земята

Древният космически спътник ще обикаля планетата поне още 1500 г.
1 юни 2023 11:20, Елка Василева
10
Откриха нова квазилуна на Земята
Снимка: архив, БГНЕС

Астрономи откриха нова квазилуна на Земята - космическо тяло, което обикаля около нея, но гравитационно е свързано със Слънцето, съобщи "Дейли мейл".

Космическият обект, наречен 2023 FW13, е открит от експерти с помощта на телескопа Pan-STARRS на върха на вулкана Халеакала на хавайския остров Мауи и е един от малкото известни квазилуни.

Експертите смятат, че древният космически спътник е бил в близост до Земята от 100 г. пр.н.е. и ще продължи да обикаля около нашата планета поне още 1500 години, до 3700 г.

Нито 2023 FW13, нито подобна квазилуна, наречена 469219 Камо'оалева, се смята, че представляват опасност за хората на Земята.

Предлагани са няколко кандидати за втора луна на Земята, но засега никой от тях не е потвърден.

Квазилуната е подкатегория на близки до Земята астероиди, които обикалят Слънцето, но остават до планетата ни. Те се движат по елиптична орбита около Слънцето, която прилича много на земната. Изглеждат сякаш са на орбита около Земята, но гравитационно са свързани със Слънцето.

2023 FW13 е наблюдавана за първи път на 28 март тази година с телескопа Pan-STARRS, след което съществуването й е потвърдено и с други телескопи. Тя е вписана от Центъра за малки планети към Международния астрономически съюз. Макар и размерът й да не е потвърден, специалистът по астероиди Ричард Бинзел го изчислява на около 10 - 15 м в диаметър.

Това е нищожно в сравнение с размера на Луната, чийто диаметър е 3476 км, макар и Луната да е класифицирана като такава заради орбиталните й характеристики, а не заради размера. 2023 FW13 обикаля Слънцето за 365,42 дни, колкото и Земята. Макар и орбитата й да е около земята, тя е толкова удължена, че стига до средата на пътя до Марс и до средата на разстоянието до Венера.

Земята има няколко известни космически спътници, много от които са квазисателити, въпреки че, както показва 2023 FW13, вероятно има още много други, които трябва да бъдат открити.

Квазисателитите обикновено следват "стабилен" път около Земята повече от няколко десетилетия, преди в крайна сметка да напуснат орбитата на планетата.

Камо'оалева (или 2016 HO3) е открит от телескопа Pan-STARRS в Хавай през 2016 г. Неговият диаметър е около 100 м. Той ще бъде на тази орбита около 300 години, според Рену Малхотра, експерт от университета в Аризона.
(БТА, Христина Терзиева)
 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 7 - Квантовата механика не влияе на макрокосмоса, класическата механика работи за това.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До6. БАН е с над 160 години. С най старата и дългогодишна дейност на Балканите . И по дълга от Руската
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Квантовата механика влияе на орбитите им
6
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българина е най-големия смачканяк, за смях и съжаление на света, вие за луни и слънца сте тръннали да му говорите....
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонименЗаконът за запазване на ъгловият импулс. Същото, което кара Луната да се отдалечава със сантиметри от земята, и причината до стотина хиляди ходини спътниците на Марс да станат пръстен, а пръстена на Сатурн да изчезне.
4
4
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 4 месеца
Взаимодействието със Слънцето и останалите планети ги измества от орбитата им.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Още първото ви изречение е пълна глупост. Нищо друго не обикаля около Земята освен Луната и разбира се изкуствените спътници. Гугъл преводача не ви се отдава.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Още една земя македонска!Квази...ама македонска!Муйхиихи!
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И кой ги мести от орбитата им ?