Зеленски променя Коледата в Украйна, вече няма да е на 7 януари

Денят на украинската писменост и език ще се чества на 27 октомври
29 юли 2023 17:45, Нели Христова
151
Зеленски променя Коледата в Украйна, вече няма да е на 7 януари
Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Владимир Зеленски  с укази промени датите на редица официални празници. Коледа вече ще се чества единствено на 25 декември, досега Рождество Христово в Украйна се празнуваше на 7 януари.  В украинските медии от няколко години се води дебат за празнуването на Коледа по Грегорианския календар, или новоюлианския.  С указ 455 от 28 юли, който е публикуван на официалната  страница на президента,  по този календар са преместени и датите на други важни за украинците празници. По-рано, на 14 юли тези промени са подкрепени от Върхорвана рада, а по-рано от украинската православна църква.

Според документа Денят на украинската писменост и език ще се чества на 27 октомври (досега се празнуваше на 9 ноември), Денят на украинското казачество - на 1 октомври (преди - 14 октомври), Денят на кръщението на Киевска Рус - Украйна - 15 юли (преди - 28 юли), Денят  на осиновяването - на 17 септември (досега - 30 септември).

Указът също така установява, че Всеукраинският ден на културните работници и майсторите на народното изкуство ще се отбелязва ежегодно на 9 ноември, а Денят на семейството - на 15 май, в Международния ден на семейството.

Според документа Денят на украинската държавност е преместен от 28 юли на 15 юли, а Денят на защитниците на Украйна - на 1 октомври (според действащото законодателство в момента е 14 октомври), а за Коледа в Украйна, със закон е определена една единствена дата за честване - 25 декември. Зеленски е подписал и указ за промени в други закони относно датите на тези и други празници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
5
 
7
 
! Отговори
Забележка, не я трий преди 9 месеца
Индивидът, с постове 1, 3, 6 ,16, 18 и още няколко, се опитва да преиначава историята и прави опит за внушения, че едва ли не възрожденците ни са били русофоби! Точно обратното - Русия винаги е била надежда и упование за всички тях и за целокупния български народ, както е и сега! Всяко стадо си има и черни овце - Стефан Стамболов тогава, а сега "новите" ни управници, слуги англосаксонски....
104
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този да не види нещо..и ще го копира. От надyпеане на запада утре ще каже, че и името на Украйна променя понеже Украйна е руско име. Божее! Болен мозък! Затри си народа.
103
4
 
9
 
! Отговори
Форс преди 9 месеца
КАКВОТО И ДА ПРОМЕНЯШ ТВОЯТ ЛЕТАЛЕН КРАЙ НАБЛИЖАВА В СВЕТА ЩЕ ИМА ЕДИН НАРКОМАН ПО МАЛКО АКО МОЖЕШ ВЗЕМИ СВОЯТ ПРИЯТЕЛ МАГАРЕВ ПОНЕ ЕДНО ДОБРО ЩЕ НАПРАВИШ В ЗЕМНИЯ СИ ЖИВОТ
102
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
абе, това харвард занималня за *** li beshe
101
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо не ги казвате тия работи? Пак ще трябва да променяме конституцията.Я , най добре киро *** да си ходи в канада!
100
4
 
11
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
Ние от отдавна сме по Грегориянският календар, и си празнуваме празниците по два пъти... ===))) сега едни краварски слуги искат да ни прецакат с 3 март... Мъ няя стане...
99
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така е, когато не познавате историята и фактите, защото историята е преправена и фалшифицирана, дори не знаехте, че Полша не е съществувала като отделна от Русия държава, а са били руски болярства в миналото и едва в началото на 19 век, по стечение на обстоятелствата около ПСВ, се образуват като отделна държава Полша, тогава са и покатоличени с голямо насилие. Днешните прибалтийски и Финандия, векове наред, също са били част от царска Русия и съветска Русия, дори Швеция не е съществувала тогава
98
1
 
8
 
! Отговори
Който преди 9 месеца
Иска Коледа на 7 януари да прави референдум и да се присъединява към Русия.
97
1
 
3
 
! Отговори
Споко бре преди 9 месеца
Пак ще ядът и пият но на други дати.*** ще хранят Африканците и пак ще има съботници!
96
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
зеленски е евреин, какво може да се очаква от обрязания :)))
95
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зеленски биеше и изтезаваше свещеници, гонеше ги от собствените им храмове, църкви, имоти! Тоя няма спирачки! Няма ли да спре това?
94
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
направо заедно с католиците в Полша, че са едно също
93
2
 
11
 
! Отговори
СС преди 9 месеца
Зеленият не знае ли ,че хората в Украйна са източноправославни ????
92
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зеленски върви едно към едно по стъпките на нацисти, фашисти и убийците на собствения му народ през ВСВ, по същия начин, през ПСВ немци и австрийци, са горили и унищожавали иконите на днешните поляци, украинци, белоруси и руснаците и други много страшни неща са извършвали, но няма да ги напиша(за да не дам храна на зложелатели), немците са покатоличили насила поляците през ПСВ, с много насилие и кръв, взривявали са им и техните местни православни църкви!
91
1
 
8
 
! Отговори
Дон Бидон преди 9 месеца
То няма Украйна вече ,какво ще празнуват хахаха!
90
1
 
13
 
! Отговори
СС преди 9 месеца
Зеленият евреин променя христянски празници !!! Забрани руският език ,гори книги и събаря паметници от Руската империя !!!
89
1
 
4
 
! Отговори
Всеки знае преди 9 месеца
Че Коледа е когато свършат постите и заколим пр аасето. Така че като се има в предвид ситуацията в Украйна - Зеленски може въобще да отмени Коледа.
88
4
 
3
 
! Отговори
Да видим преди 9 месеца
Африка и Северна Корея ще помагат ли на Путин?Това е по интересно.
87
3
 
3
 
! Отговори
Керка преди 9 месеца
В България предлагам да свалим гордо развиващите се фалшстко-нациски знамена и солидарно да чакаме новата Коледа в...бункери!Този само вече Коледата му липсва в отиващата си/У/О/срайна или просто...О,О,О....!Где си...!
86
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А в Русия, Дед Мароз става Дед Путин!