Демокрацията по света отслабва, хората не вярват на политиците

България е паднала от 57-о на 62-о място
15 фев 2024 08:09, Александър Попов
30
Демокрацията по света отслабва, хората не вярват на политиците
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Демократичните стандарти в световен мащаб са се понижили през 2023 г. поради разпространението на войни, авторитарни практики и спадащи нива на доверие в традиционните политически партии, предаде Франс прес, като цитира проучване на отдела за проучвания и анализи на сп. "Икономист".

През 2023 г. сред демокрациите са се наредили още две държави - Парагвай и Папуа Нова Гвинея. Въпреки това средният глобален индекс е спаднал до 5,23 от 10 от 5,29 през предходната година, което е най-ниското му ниво от публикуването на първото проучване през 2006 г.

България е паднала от 57-о на 62-о място, като остава сред страните, чиито демокрации изпитват проблеми.

"Това влошаване на състоянието на демокрацията в света се дължи главно на негативните тенденции в недемократичните държави, като например възобновяването на насилствените конфликти и авторитарните мерки", се отбелязва в доклада.

От 74 считани за демократични държави (от общо 167 изследвани), само 24, представляващи едва 7,8% от населението на света, са описани като "пълни демокрации", т.е. "държави, в които не само се зачитат основните политически и граждански свободи, но и в които има тенденция да се поддържа политическа култура, благоприятстваща просперитета на гражданите".

Останалите петдесет, от САЩ до Израел, през Бразилия и Тайланд, принадлежат към групата на демокрациите, които изпитват някои затруднения. В тях "се произвеждат свободни и честни избори и въпреки че има проблеми (например посегателства срещу свободата на медиите), основните граждански свободи се спазват", според проучването.

Тази година към тази втора категория се присъединиха Парагвай и Папуа Нова Гвинея.

Останалите държави са разделени между "хибридни" и "авторитарни режими" според индекса, изчислен въз основа на пет критерия: изборни процеси и плурализъм, функциониране на правителството, политическо участие, политическа култура и граждански свободи.

Нигер, загубил 29 позиции (до 141 място), и Габон (с 28 места до 146 място) са двете държави, които са претърпели най-голям спад в класацията. И двете страни преживяха държавни преврати през изминалата година.

Западна Европа е единственият регион, който подобрява резултата си, като изпреварва Северна Америка, която не е начело "за първи път от създаването на индекса през 2006 г.".

Все повече страни се сблъскват с "намаляване на доверието в основните политически партии и лидери" и се поддават на "културни войни" от рода на тези, които отдавна са характерни за САЩ", се отбелязва в доклада. Западна Европа също се сблъсква с ниското ниво на доверие в управляващите и поляризация "около въпроса за имиграцията".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: демокрация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демокрация е само за тия по върховете, демократично оглозгаха страната. Не случайно на избори отидоха само тези на които дадоха някой лев. Как може да се признава, че това е легитимно правителство при положение, че няма 50% гласувала, наглост.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каква демокрация, тя е само за престъпниците и етноса не за нормалните. Политиците си назначават парашутисти, а не специалисти на възлови места. Вече си позволяват и възрастова дискриминация да правят. Не можеш една централа да я напълниш с току що завършили и да махнеш другите или в язовирен район. Не може хора от ЧЕЗ да управляват НЕК, разликата е голяма, това не са мрежи ама директора пък строител откъде да знае. Не случайно вече купуваме ток, всичко е от неспециалисти в управлението.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демокрацията е сложно нещо. Не може всеки да се прави на демократ, още повече простолюдието. Тя е за богатите, умните и високоговорящите. При демокрацията най-важни са паричните потоци, а не някаква си идеология. Затова само определени кръгове от богопомазани имат достъп до паричките и правото да ги разпределят справедливо- на гореизброените повече, на простолюдието... Абе на тях не им трябват. Само богопомазаните за демократи знаят как и могат. Другите - да правят вятър!
24
0
 
0
 
! Отговори
Шопендар преди 2 месеца
А ние още я чакаме тая пуста демокрация да дойде и при нас.така и не разбрах що е то демокрация и има ли почва у нас,но пък съм живял в светлото бъдеще
23
0
 
1
 
! Отговори
Гринго преди 2 месеца
Демокрация има само при племената от Амазония, и по някой тихоокеански острови.
22
1
 
4
 
! Отговори
Обана преди 2 месеца
Съвременна димкратия е изтъкана по шаблоните на пендоси глобалистите, няма нищо общо с истинското народовластие.
21
1
 
3
 
! Отговори
ьаьаьааь преди 2 месеца
Всички политици са лицемерни крадци и трябва да бъдат разстреляни.Но това е мое менние, като гледам хората гласуват и си ги обичат. Само контрол и диктатура от ИИ ще ни оправи
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демокрацията отслабва защото вече не е демокрация. Политиците не правят това което народа очаква и иска. България е чудесен пример. Ние искаме едно, а управляващите казват, че не може, защото от ЕС искали друго и забравят, че всички сме различни народи с различни разбирания, нужди, традиции, интереси и ценности - нещо, което така отчаяно се опитват да ни наложат насила. Европа е зоопарк под знамето на демокрацията зад което се крият продажните управляващи.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вярваме в принципите, но все по-рядко ги виждаме наяве ((
18
0
 
2
 
! Отговори
Как ще им вярвам? преди 2 месеца
Кльощавото на официална пресконференция с министъра на външните работи на Египет, кръстосало дръгливи крачета и върху коленцето, направило сърчице, кото момиченце от детска гадинка. И какво ще си помислят мюслитата? Елате хиляди изнасилвачи!
17
1
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 2 месеца
Така е, но ни управляват...... и крадат!
16
1
 
7
 
! Отговори
А бе преди 2 месеца
То и в СААЩ май е демокрация на олигархията - с извинение за словесното извращение ...
15
0
 
9
 
! Отговори
Както преди 2 месеца
при демокрация, така и при диктатура управляват предварително нагласени клики. Разликата е само, че при първата се налагат със сила, а при втората с манипулация, лъжи и липса на алтернатива. Все пак по-приятно е да ни лъжат ...
14
4
 
4
 
! Отговори
ХА ХА ХА ХА! преди 2 месеца
Как бе, вярват в другаря Вовкин, той не е ли ПОЛИТИК? Или е ЦАРь, БОЖЕСТВО, ЧДРЕНО ШИВА? БУДA?
13
2
 
18
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 2 месеца
До Маркс Карл: най-мръсната тайна на демокрацията е, че макар (на теория) да имаш правото на избор, никой не ти е обещавал, че ще имаш добри варианти от които да избираш.
12
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 9 "... не чувате ли, че от Подмяната всеки ден ви повтарят, че вече всичко е супер' - от Подмяната или от ЕС? Защото ЕС заяви официално, че: 1. Правителството е стабилно; 2. Няма проблеми с корупцията. 3. Няма проблеми с правосъдието. 4. Няма а проблеми с охраната на границите. Това са факти, ама про'с'таците гласувате за ЕС.
11
2
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Та какво е това "демокрация"? Или искат да кажат, че комунизмът се е увеличил?
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вие нищо не разбирате. Сега Киро, Денков, Бойкикев, ще излезат и ще кажат, че да паднеш с 5 места в тази класация всъщност е добро, както е добро всеки ден да идват няколко самолета с афганистанци, които са бъдещето на страната. Всичките са образовани лекари, инженери, учени
9
1
 
9
 
! Отговори
срам преди 2 месеца
Е как така, не чувате ли, че от Подмяната всеки ден ви повтарят, че вече всичко е супер. Нямало го Гешев да им пречи, назначават си техни хора навсякъде, заменят си калинките, съдебната им реформа е завършена, нищо че било пълно с хора с няколко егн-та, нищо, че може да си назначават техни конституционни съдии без обществена подкрепа. Сега и ще налагат цензура, че може да не им харесва какво се пише в нета за тях, че не им стига пропагандата дето ни залива от техните телевизии.
8
0
 
18
 
! Отговори
Маркс Карл преди 2 месеца
Демокрацията, също като комунизма, е абсолютна утопия, създадена на лъже плeбсa, че взима някакви решения за каквото и да било. Дори е по-зле от диктатура, защото там поне нещата са ясни за всички.