Фирма от Румъния идва в България да извози БТР-ите за Украйна

Брюксел даде 300 000 евро за операцията
21 фев 2024 13:14, Петър Бойчев
123
Фирма от Румъния идва в България да извози БТР-ите за Украйна
Снимка БГНЕС

България чака румънска фирма да уговори графика за превозване на 100-те БТР-а, които българският парламент реши да дари на Украйна. Това стана ясно от участие на зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов в "Денят започва" по БНТ.

Запрянов отговори на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев отпреди няколко дни. Мирчев каза, че Националният съвет на “Да, България”, на който той е член, е взел решение да поиска отчет в парламента от Министерството на отбраната за военно-техническата помощ за Украйна.

“Дали Тодор Тагарев или някой администратор, но вече 3 месеца не можем да превозим 100-ина БТР-а. И не е поради липса на средства, те са над 300 000 евро и се плащат от партньорски страни. Освен това Европейският фонд за мир или САЩ ни компенсират заради тези БТР-и. Не мисля, че проблемът е в министър Тагарев, той е логистичен”, каза тогава депутатът, който е член на парламентарната комисия по отбрана.

"Вътрешната процедура по извозването на излишните БТР-и на жандармерията на територията на страната завърши, те са събрани на едно място в София. По отношение на извозването на тази техника от България към Украйна, да, тя все още е тук. Изчаква се румънска фирма да уговори графика за извозване на техниката", заяви сега Атанас Запрянов.  "Финансирането ще бъде 100% външно", подчерта зам.министърът, но обясни, че това забавя процесите на доставка, затова в Министерство на отбраната се обсъжда въвеждането на вътрешно национално финансиране, за да се ускорят процесите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: РумънияБТРУкрайна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
Нали Европа беше замръзнала без руския газ?
91
0
 
1
 
! Отговори
смях преди 2 месеца
До AlexДнес дори 40 тонните самосвали нямат такъв колосален разход на 100 км! Тези бтр-и само името им е такова. Трябваше да влезете в реален бой с тях, с "броня" от 5 до 9 мм, която се пробива и с бронебоен 7.62х39 от АК-47.
90
1
 
0
 
! Отговори
Alex преди 2 месеца
За месец на 60 ПБ имам 2700 км. пробег! При Руска гаранция от 30 000 км. аз ги смених на 65 000! Двата ГАЗ 49 Б горяха по 500г масло на 1000км! При норма 85 на сто аз слязох на 65 на сто, и то с обучаеми!
89
1
 
2
 
! Отговори
Alex преди 2 месеца
60 ПБ постъпват в БА през 66 та! Още помня снимката на корица та на БЪЛГАРСКИ ВОИН! А СТРАЙ КЪРИТЕ след няколко години ще са годни за СКРАБ! Няма нещо, докоснато от БЪЛГАРИН, да е оцеляло! За справка- младото поколение!
88
1
 
0
 
! Отговори
Alex преди 2 месеца
За 17 години съм карал абсолют но всички модификаций и няма кой да се мери с мен в БЪЛГАР ИЯ! Хората от моето време в АРЗ ВОЛА отдавна се пенсионираха, а някой не са между живите! При възродителния процес беше изпо лзвана армията и нямаше вътре шни войски! Бяха създадени след 85- та! Това на снимката е 60 ПБ, а от него има 6 модификац ий! Тоя от Марица не знае на кой свят е бил, а картечницата е ПКТ! Когато съм стрелял с СГМТ Т 54Б тоз юнак е бил на баща си в яйца та!
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На 21 юли в Парламента е разисквано предложено за БТРите, през август е сключен договор с Украйна който е ратифициран на 9 ноември от Парламента. Мен ми се струва, че въпросните БТР са могли от 9 ноември до сега на собствен ход да отидат до Украйна и да се върнат поне 10 пъти.
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хи, хи, хи е това българска помощ, войната ще свърши, ние още БТР ите не сме изпратили! Преди близо година шашнахме света, че изпращаме БТРи. За изминалото време държави произвеждат, изпращат и БТР ите се бият на фронта. А, Ние още чакаме фирма от Влашко да дойде да ги извози!
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма да има кой да ги получи , украинците избягаха....
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 86: И това са стари БТРи които ръждясват и пак ги даваме да не гният тук както дадохме на тъподонците раждясалите танкове.
83
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 86: Ами не бяха ли тези същите натовци които ни обясниха че не може така да имаме няколко хиляди СС23 и да ги нарежем а? От тогава се смеят но им произвеждане оръжие за тях. Ако ли не да го продаваме на Русия да видим как ще си глътнат езика като дойдоха на инспекция. Не прави това, не произвежда онова и сега ми кво е тва? Що нямате оръжие и танкове? Големи мислители са.
82
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Същото брадясало желязо на снимката го има и в Дойче Веле. И там хората казват че първата задача на България в НАТО е "да спре да е посмешище за партньорите си в НАТО" :)))))))))))
81
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
100 БТР'а като ги натоварят на товарни вагони, по 2 на вагон, това са 5 композиции от по 10 вагона всяка. Дори само по 1 композиция на ден да пускат, за 5 дена да са стигнали всичките до Румъния и за още толкова до Украйна. Ние тука за 3 месеца още от София не можем да ги изкараме. А като дойде войната пак така ли ще се бавим да ги придвижим до фронта? Ще търсим чужди фирми да ни закарат старите железа от София до Варна за да можем да воюваме?
80
5
 
4
 
! Отговори
автомивка преди 2 месеца
Една водоструйка да им бяхте ударили, листата си седят по тях..
79
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За пореден път управляващите направиха страната ни за смях и на гаргите! Обидно е, че подобни отре*пки ни управляват. Защо, по дяволите, изобщо трябваше да се изпращат тези трошляци някъде си!? Или някой е гушнал хубав комисион от цялата далавера!?
78
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 97 - ох, милия! А твоето име ще е извадено пред скоби и написано върху първия - заслужил към Русия на тRолския фронт! Обаче, да ти кажа - Путин вече те обяви за неприятел. А и руснаците не обичат предателите - въобще, тъжна съдба те чака.
77
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изпратете и 240 доброволци от НС и този мършал Тагарев!
76
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С тия сини бараки наистина могат да уплашат враговете
75
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 94 - войната не свършва в Авдеевка както ви обещава Вова!
74
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 93 - още изначало е ясно, че си путинофил - от полезните хидеоте на Путин! А изрази като "територията" вече издават маргинал на диета от Митрофановщини! Нито изненадваш, нито си оригинален "чиче"!
73
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Хахахахъху "Тамън ще стигнат в Украйна точно за да си ги вземе руската армия за следващия парад на победата." -------------- дааа, бе.. тия ръждиви кофи няма кой да позволи дори да доближът червения площад! Но виж, с удоволствие ще ги изложат в музея с пленената вражеска техника за да видят добре руснаците кои държави са помогнали на фашшшшистите.