Фирма от Румъния идва в България да извози БТР-ите за Украйна

Брюксел даде 300 000 евро за операцията
21 фев 2024 13:14, Петър Бойчев
123
Фирма от Румъния идва в България да извози БТР-ите за Украйна
Снимка БГНЕС

България чака румънска фирма да уговори графика за превозване на 100-те БТР-а, които българският парламент реши да дари на Украйна. Това стана ясно от участие на зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов в "Денят започва" по БНТ.

Запрянов отговори на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев отпреди няколко дни. Мирчев каза, че Националният съвет на “Да, България”, на който той е член, е взел решение да поиска отчет в парламента от Министерството на отбраната за военно-техническата помощ за Украйна.

“Дали Тодор Тагарев или някой администратор, но вече 3 месеца не можем да превозим 100-ина БТР-а. И не е поради липса на средства, те са над 300 000 евро и се плащат от партньорски страни. Освен това Европейският фонд за мир или САЩ ни компенсират заради тези БТР-и. Не мисля, че проблемът е в министър Тагарев, той е логистичен”, каза тогава депутатът, който е член на парламентарната комисия по отбрана.

"Вътрешната процедура по извозването на излишните БТР-и на жандармерията на територията на страната завърши, те са събрани на едно място в София. По отношение на извозването на тази техника от България към Украйна, да, тя все още е тук. Изчаква се румънска фирма да уговори графика за извозване на техниката", заяви сега Атанас Запрянов.  "Финансирането ще бъде 100% външно", подчерта зам.министърът, но обясни, че това забавя процесите на доставка, затова в Министерство на отбраната се обсъжда въвеждането на вътрешно национално финансиране, за да се ускорят процесите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: румънияБТРукрайна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Късно е чада мои...
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 28 - нееее, все съм чел глупости, ама ти строши мивката човек! Boxer GTK във вариант IFV чини около 10 милиона долара за бройка! А това е еталон за съвременна бойна машина. Тея от Африка да не са расли на кол бе?! То бива руската пропаганда да ти е цокнала и без това малкото мозък, ама при теб направо и вакуум не е останал.
30
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Нашето БДЖ не можа ли да натовари БТР-те и да прибере 300 000 еврака.После ще реват: ама,нямаме пари.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ИВАН - Тея "машини" Ваньо отдавна вече не са "машини"! Още навремето когато служех в кашимерията в Марица не ставаха. Два нефелни газкови мотора, никаква защита, на 30 градуса пек вътре си като във фурна - готов си и в Авдеевка да изскочиш, само да не си вътре! Допълни ПКМ, вещева торба, противогаз и лопатка и ще схванеш за какво става дума. А тея специално са "лайт" версия - милиционерска. Онея АК 47 ги дупчеше, тея - сети се сам. Отдавна вече се скапаха на стоянките си!
28
0
 
7
 
! Отговори
Пич преди 2 месеца
Този ковчег на сниката като го гледам, не знам дали им правим услуг на украинците или по-скоро им вредим. Ако сме имали старо желязо за скрап, да ги бяхме дали за скрап, а не да застрашаваме живота на хората.
27
1
 
0
 
! Отговори
П.Колев преди 2 месеца
До Анонимен... Тези ковчези са много удобни.Ползвай ги ти. Нали са от времето на СССР-то.А ти си влюбен в КПСС и СССР.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйна в момента е най-големият износител и продавач на оръжия. От българската помощ с калашници всичко е продадено на албанската и мароканска мафия. Не ми се мисли какво ще се случи в ЕС!!!
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да не вземат да се разпаднат по пътя в тия дупки.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен "След войната Тагарев ще лежи за тези бетеери" -------------------- бтр-ите ще са му най-малкия проблем.. а ако има справедливост този въобще няма да лежи! По всяка вероятност ще свърши на някой остров... в гараж с оловно натравяне!
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тя Украйна ги е препродала на Сиера Леоне, Бенин и Того. Ние ги даряваме до пристанището Одеса и те ще ги карат в Африка! Спазарили са ги по 50 милиона долара бройката.
22
0
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
ТОВА СЕ ПРАВИ С ЦЕЛ ДА НЕ СЕ РАЗПАДНАТ ДОКАТО ОТИДАТ ДО ТАМ :D
21
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
аз ми се струва че като пристигнат на уреченото място, по документи вече ще ги приемат руснаци!
20
0
 
8
 
! Отговори
Запасняк на БТР преди 2 месеца
Нямало проблем за управниците, а причинаата е в логистикта....Ама откъде ги измисляте такива простотии, като ни мислите за маймуни. Сякаш думата логистика е виновна..., а не министрите на отбраната и министрите на транспорта.Я вижте колко чиновници ,,работят'" в тези урежденияя и дълго време не ,,могат" да осигурят ТРАНСПОРТ?? Позор за такива и намаление на заплатите, като наказание.
19
1
 
4
 
! Отговори
да преди 2 месеца
ще има обсъждане, въвеждане, възлагане...и като ги изпратят там, ще се върнат с руски екипажи!
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо мисля че Русия е в правото си да ни нападне ?????Тя е в война срещу Украйна ,а ние помагаме на Украйна .То да беше друго да помогнем,ама да помагаме на една от страната си е *** работа .Като свърши Украйна Русия може да ги върне на нас заради онези помагачи .Мислите ли че съм права ?
17
7
 
3
 
! Отговори
Georgiev преди 2 месеца
Дребните душички русофилски се пръскат от яд :) *** те дребни, невзрачни :) живот на скотове.
16
2
 
9
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Най скъпият СКРАП на света........
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой ли ще вземе пари за тия БТР-и...
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйна вече не съществува. чаЛ
13
2
 
8
 
! Отговори
Лукчо преди 2 месеца
Докато пристигнат я камилата,я камиларя имат приказка комшиите ни.