Руски войници екзекутирали 7 украински военнопленници край Бахмут

Това е военно престъпление, заяви Киев
26 фев 2024 11:11, Елка Василева
125
Руски войници екзекутирали 7 украински военнопленници край Бахмут
Снимка: архив, БГНЕС

Руски войници са разстреляли седем украински военнопленници край Бахмут, предаде ДПА, като цитира изявления на официални представители на украинските власти.

Екзекуцията е била извършена в събота близо до превзетия от Русия град Бахмут в източната част на Донбас, съобщи снощи в "Телеграм" украинският комисар по правата на човека Дмитро Лубинец. Той се позова на видеозапис, на който се вижда как украинските войници се предават "с вдигнати ръце".

"Руснаците е трябвало да ги вземат в плен, но вместо това са ги разстреляли безмилостно", каза той. "Подобна екзекуция е военно престъпление", добави Лубинец.

Този случай трябва да бъде регистриран като поредно нарушение на международното хуманитарно право от страна на руските сили, подчерта той.

Лубинец иска незабавно да се обърне официално към ООН и Международния комитет на Червения кръст. Той обвини руските въоръжени сили, че "не се интересуват" от Женевските конвенции или обичаите и правилата на войната.

Само преди няколко дни руски войници бяха обвинени, че са екзекутирали най-малко шестима ранени украински войници, които не са могли да бъдат евакуирани навреме при превземането на Авдеевка – град в Донецк, за който се водиха ожесточени боеве. В този случай Киев се позова и на видеозапис от дрон.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аме те май бяха казали ,че Азовци в плен няма да вземат.Да са слушали.
115
1
 
4
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 месец
Западната пропаганда продължава - Буча 2 е ситуацията.
114
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направо да ги мятат с атомите и да приключваме с тая драма. По-малко прозападни фашисти, по-добре.
113
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ВОЕННИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СПРЯМО РУСКИ ВОЕНОПЛЕННИЦИ КАКВО СА? НЯКОИ СА КАЧЕНИ В УКРОТЕЛЕГРАМИТЕ. АМИ ОФИЦИАЛНИТЕ МЕДИИ, КОИТО ОБИЖДАТ РУСКИТЕ ВОЙНИЦИ НА СЕКСУАЛНА ОРИЕНТАЦИЯ КАКВО СА? това език на омразата ли е или на любовта?
112
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На този преразказ ли да вярвам или на очите си? Видеото всеки може да го гледа и там се вижда как докато част от хохалите се предават, други двама откриват огън по руснаците! Еми какво да правят раашките освен да отвърнат на огъня?!
111
3
 
16
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 1 месец
Каквото са търсили ,това са намерили.Укропите разпространяваха видео с набиването на кол на руски войник ,а друг беше разпънат на кръст ,но този Дмитро Лубинец тогава е бил сляп.Зверствата на укропите са далеч по-отвратителни от руските.Самите укрофашаги са долни и подли зверове.Никаква милост за убийците на 14000 руски деца в Донецк и Луганск.Цялата фашистка бърлога Уссраiна трябва да бъде изпепелена.
110
3
 
11
 
! Отговори
РОШКО преди 1 месец
АЗОВЦИ В ПЛЕН НЕ ВЗИМАМЕ, РАЗСТРЕЛ НА МЯСТО
109
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На руснацжите не им требват украински пленници. Само разходи за храна и охрана. Биха оставили живи само тези, които има шпанс да са проруски. Усетят ли, че са нацита, всичко под ножа. Няма да направят същата грешка като в Мариупол.
108
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам дали помните, но няколко пъти през годините Балтийски политици се изказваха, че Украйна никога няма да влезе в ЕС. Знаете ли защо? Ами защото същите тези политици бяха завлечени с огромни суми от украинците. Украйна дори си позволи да завлече с 5 милярда китайците. Резултата? Същите тези китайци подариха на Русия дрони за 15 милиона колкото да им запълнят дупките за първо време и им подариха технилогии и машпини за производство на дрони. Украинците сами се самоубиха. Никой не ги убива.
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия със сниманите клипчета с издевателствата, без значение руснаци или уктаинци, си ги издирва после противниковата страна. Ако ги набарат 100 % няма да им простят за направеното. И не би трябвало.
106
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 82-ОМБР Ха, че xoxлите започнаха първи, не помниш ли? Каквото повикало, такова се обадило! И сега пленените укрита са в пъти повече, както и екзекутираните на място. За какво са им на руснаците пленници? Имат 28 000 пленени xoxли, ще има за обмен предостатъчно.
105
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, избиха ги като мръcни пceта! Така трябва, просто малко напомняне за масовите екзекуции от страна на xoxлите. Аз нали ви казах, че пленници няма да има? Преди час излезе клип, на който xoxлите разстрелват двама руснаци с вдигнати ръце. Хайде да не се правим на луди за пенсия и да напомним, че първите случаи на екзекуции бяха от украинска страна. Апропо, нещо за ротшилд?
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 82-ОМБР 103 - и те екзекутират. И двете страни извършват военни престъпления. Всяка страна обвинява другата в такива. Такива са правилата на войната.
103
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че те украинците не са спрели да екзекутират от средата на 90. Дори сумати български бизмесмени екзекутираха. Можете да питате всеки един "бизнесмен" от бившата държавна сигурност - нямаше нормален информиран човек, който да иска да ходи да прави бизнес с Украйна на място. Повечето от тези, които отидоха, или не се завърнаха, или се завърнаха с огромни загуби. Толкова за украинците.
102
5
 
2
 
! Отговори
Гризел преди 1 месец
Ако това е вярно е наистина чудовищно и безбожно!Всеки който е безмилостен и жесток,сам няма да намери милост в съдния ден.
101
7
 
3
 
! Отговори
Зверове преди 1 месец
изчадия!
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 85... Само че хората не умират заради земята, а заради политиците...
99
6
 
3
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Украйнците да започвет и те да екзекутират! Война е!
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Загубите на Украйна само за тази година вече са над 31 000. Зеленски вероятно това е искал да каже с тези бройки.
97
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това са глупости. Екзекутирали са много повече. Украинците загубиха там са над 10 000.