Вечните замърсители – все по-вероятно да намерим PFAS в чинията си

Нарастват пестицидите в плодовете и зеленчуците в Европа
28 фев 2024 08:23, Елка Василева
10
Вечните замърсители – все по-вероятно да намерим PFAS в чинията си
Снимка: архив, БГНЕС

Вечните замърсители (пер- и полифлуороалкиловите вещества, съкр. PFAS) се откриват все повече в храната, съобщи АФП. Според Световната здравна организация (СЗО) съдържанието на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците, консумирани в Европа, е нараснало между 2011 и 2021 г.

Анализ на официалните данни от национални програми, свързани с контрола на пестицидите в храните в страните членове на ЕС на база 278 516 проби от плодове и зеленчуци показва, че обемът на PFAS в плодовете е нараснал с 220 процента от 2011 до 2021 г. През този период средно 11,2 процента от изследваните плодове са съдържали следи от поне един замърсител. През 2021 г. средно една четвърт от плодовете, отглеждани на национално ниво, са били засегнати от замърсяване с PFAS.

Най-засегнати са летните плодове - ягоди (37 процента замърсени през 2021 г.), праскови (35 процента) и кайсии (31 процента), показва доклад, публикуван във вторник от няколко асоциации, сред които Generations Futures и Pesticide Action Network (PAN) Europe. Двете неправителствени организации публикуваха първото си изследване по темата през ноември 2023 г., което разкри неподозираното присъствие на замърсители в използваните пестициди, както и утрояването на продажбите на химически суровини, съдържащи PFAS, от 2008 г. досега.

Зеленчуците са по-малко засегнати от замърсяване - следи се откриват средно в 5,5 процента от пробите, а увеличението е 247 процента между 2011 г. и 2021 г. Като най-засегнати през 2021 г. са установени горчиволистните зеленчуци (42 процента) и краставиците (30 процента).

PFAS са много слабо разградими в околната среда. Употребяват се в промишлеността, селското стопанство, в здравни продукти, както и в покрития на тигани. Според цитирания доклад най-разпространените PFAS за селскостопанска употреба между 2011 г. и 2021 г. са били фунгицидът флуопирам, инсектицидът флоникамид и фунгицидът трифлоксистробин.

Изследвания, направени на проби в 20 държави, показват, че плодовете и зеленчуците, отглеждани в Нидерландия (27 процента), Белгия (27 процента), Австрия (25 процента), Испания (22 процента), Португалия (21 процента), Гърция (18 процента) и Франция (17 процента), са тези с най-много следи от PFAS.

Във Франция 12,2 процента от изследваните плодове и 8 процента от зеленчуците съдържат следи от минимум един PFAS за периода 2011-2021 г.

Тенденцията е към увеличаване на средното съдържание на замърсители в пробите от плодове - увеличението е 617 процента за период от 10 години, се казва в доклада на неправителствените организации. При зеленчуците ръстът е 262 процента.

Вероятността да намерим PFAS в чинията си е все по-голяма и това създава хроничен риск за околната среда и здравето ни, подчертаха неправителствените организации. Тези вещества се натрупват в човешкото тяло.

През миналата година Европейският съюз (ЕС) направи първа стъпка към ограничаване на употребата на PFAS. Но пестицидите, класифицирани като PFAS, са изключени от обхвата на ограничението заради отделната регулация на фитосанитарните продукти.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
Дrд, уважаеми клиенти на лидл. Аз моите ягоди сам си ги произвеждам или купувам от пазарджишките села.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
е как нарастват - нали земеделците ни уверяват че тяхната продукция е най-чистата и спазват нормите на ЕС, а украинската продикция била бъкана с незнам си кво
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние ядем пластмаса вече, всеки го знае, но се прави на ударен :))) Нагъват макдоналдс със съставката спартан, която е петрол, и си мислят, че се хранят нещо... :)))
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Европа поне има контрол ама за турския внос казвам мама мия - изключително много химикали и отрови в турските храни, и не само в текстила, обувките, турските прахове ми развалиха доста качествени дрехи - вече первол унгарски , супер доволен съм
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В ТУРЦИЯ СА В ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ЕВРОПА И ПЕСТИЦИДИ И КАНЦЕРОГЕНИ И ХИМИКАЛИ В ХРАНИТЕ - НЕСЛУЧАЙНО ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТА В ТУРЦИЯ И БГ Е ЕДНАКВА - УЖ В ТУРЦИЯ ЗДРАВЕОПАЗВНЕТО ПО-ДОБРО, УЖ ХРАНИТЕ ПО-ДОБРИ, УЖ НЕ ЯДАТ СВИНСКО. ЛЪЖАТ ВИ ***, НЕ ХОДЕТЕ В ТУРЦИЯ, НЕ КУПУВАЙТЕ ТУРСКО, ТРОВЯТ ВИ
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, че в България не правят много проби, иначе процента много ще скочки
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в ЕС поне има регулации, ами в другите страни, да не говорим за Турция, е страшно...
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма изненади. Те не се посвениха да разсипят сърцата на хората с ваксини, та от храните да очакваме да са чисти. Покварени същества.
1
0
 
14
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 месец
ЕС са много бързи да ни налагат какви ли не еко-такси, но като става въпрос за здравето на хората не са се разбързали особено.Парата е важна, не хората...