Украйна извика посланика на Ватикана след изказването на папата

Киев крайно разочарован от думите на главата на католическата църква
11 мар 2024 23:10, Красимир Ангелов
96
Украйна извика посланика на Ватикана след изказването на папата
Снимка: БГНЕС

Украйна извика във външното си министерство посланика на Ватикана в страната след думите на папа Франциск, приканващи Киев да "вдигне бялото знаме", предаде Франс прес.

Пратеникът Висвалдас Кулбокас е бил информиран, че Украйна е разочарована от думите на папата относно бялото знаме и необходимостта да се прояви кураж и да се преговаря с агресора, се казва в изявление на украинското външно министерство.

Украинската дипломация обвини папата, че дава легитимност на правото на по-силния и насърчава по-силните да продължават да игнорират международното право.

"Ръководителят на Светия престол трябваше да изпрати сигнали на международната общност относно необходимостта за незабавно обединение на силите, за да се гарантира победата на доброто над злото и да отправи призив към агресора, а не към жертвата", се казва още в текста.

Украинският президент Володимир Зеленски вече реагира остро още вчера на думите на папата, като увери, че неговата страна никога няма да вдигне бялото знаме пред Москва.

Това изявление папата направи в интервю за швейцарската телевизия РТС, заснето през февруари и разпространено в събота. Още същия ден Ватиканът се опита да внесе яснота в изказването на папата и че понятието "вдигане на бяло знаме" означава прекратяване на военните действия - едно примирие, постигнато чрез куража да се преговаря, отколкото предаване.

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че вижда в думите на папата не призив към Украйна да капитулира, а да по-скоро призив за преговори, предаде ДПА, като се позова на руски медии. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: ВатиканаУкрайна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Asan преди 1 месец
Абе мащайте ги тия укри бе
79
1
 
11
 
! Отговори
Руя преди 1 месец
Тия украински бокл...и много си позволяват.Тоя Зеленски и тия около него няма ли кой да гръмне.
78
1
 
9
 
! Отговори
От малкото (2ра час) преди 1 месец
Всъщност дали Русия е единствената виновна страна в случая? Дали тя е чист агресор, или е била провокирана? ТОВА НЕ ОПРАВДАВА ДОРИ И ЕДИН УБИТ ВОЙНИК, но мисля, че е редно да погледнем по-глобално, а не да говорим заучени фрази. Аз лично се смятам за широкоскроен човек,но вече ми се повръща от изказванията на ЕС и повечето от "добрата страна". И моля ви, не ме наричайте русофил,защото не съм. Точка. Погледайте, прочетете, информирайте се не само от Нова и БТВ. Тази война трябва да спре веднага.
77
1
 
9
 
! Отговори
Явно един от малкото преди 1 месец
Абе господин Зеленски луд ли е? Какво значение има кой е прав, крив, лош, добър, мислите ли наистина,че нещата са или бели, или черни само и че подобно изявление "ще се бием до край" е нормално? Много ми е интересно, ако той или неговото семейство беше на фронтовата линия, дали щеше да каже същото.бас ловя, че не само бяло знаме ще има, Ами и .... И сега ще бъда изкаран вероятно Путинофил, и всичко зло. Човек трябва наитина да е сляп, за да не вижда как се стигна до това положение и дали всъщнос
76
2
 
12
 
! Отговори
Международно право? преди 1 месец
Международното право значи нещо само ако важи за всички, а не избирателно. Крим и Донбас с референдуми се отделиха от Украйна и се присъединиха към Русия. Стандартният отговор от Киев е, че това е станало в присъствието на руски военни части, и затова референдумите не са валидни. Но да си припомним, че Косово се отдели от Сърбия в присъствието на военни части от НАТО и то без никакъв референдум. И САЩ и съюзниците им признаха това. Нека сега го признаят и за Крим и Донбас.
75
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А бе тия няма да спрат! Евреина няма респект ни пред папа,ни пред патриарха!
74
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Tия щoм и cpeщy nanaтa тpъrнaxa ga ce penчaт, знaчи xenтeн ca изтpeщeли...
73
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 83 "... само да не им пращат още от нашите пари" какво си ревнал бе, про'с'так неграмотен? Нали на 2 Април 85% гласувахте да плащате за Украйна?!
72
0
 
26
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Всеки който иска мир; където и да е по света, е враг на Запада. Факт.
71
3
 
25
 
! Отговори
Дам... преди 1 месец
Всеки разумен човек знае, че папата е сред най-информираните хора на планетата, ако не и най-информираният! Какво се други Зеленко? Явно папа знае неща, които нашите уж свободни и независими медии не ни казват.
70
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Столтенбекрг, който седи на поне два стола, се опита да замаже неприятната за щатите ситуация и каза, че сега не бил момента да се преговаря. Веднъж да се съглася! Първо руснаците да отрежат достъпа на украта към море и после още от първия ден Джонсанюк каза, че украинците трябва да се бият, докато не бъде гътнат и последния хохъл. Рашките имат работа за довършване.
69
2
 
25
 
! Отговори
Чери00 преди 1 месец
Ами то от истината винаги боли и тоя дето го бият най много е против! Абе ЗАПАДНА работа!!!
68
2
 
32
 
! Отговори
Хмм... преди 1 месец
Папата има право на собствено мнение, дори и то да не се нрави на Украйна. Никой не е длъжен да застава единствено на страната на киевската власт, и далеч не всички подкрепят просяка на оръжие! Обаче пропагандната машина прави опит да внуши, че целият свят подкрепя и е на страната на зеления.
67
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
думата га=щи защо е забранен тук ?
66
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Укрите съвсем се вживяха в ролята на някакъв световен ментор, който да обяснява на всички какво даправят или говорят. Абсолютно загубиха срам. Само дето не е добре да се опитват да унижават и поучават точно папата. Това не е някакъв си старец, а има огромно влияние и зад него стоят определени доста мощни финансови и всякакви кръгове. Поне в моя живот нямам спомен някой да си е позволявал да мъмри папа.
65
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бяло знаме няма ама бели *** може.
64
3
 
28
 
! Отговори
Официално преди 1 месец
На руски Зеленски вече се пише с ер малък, за да се подчертае коренната дума зелье. Допустим е и псевдонимът Травкин.
63
35
 
5
 
! Отговори
Morski преди 1 месец
Рано сутрин много робофили са преизпълнили плана за няколко копейки! Страскайте се робофили тази година е последна за Руската Ферментация! Тук, так, тик, так!
62
4
 
33
 
! Отговори
И тъй като преди 1 месец
Папата е наместник на Бог, Зеленски се опитва да управлява не само света, но и Творението. Очевидно е, че мястото на такива превъртели субекти е в лygницата. При дъpmuя мapaзматик от Белия дом. На когото са отпуснати още 10 месеца да тормози Европа.
61
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ус-райн вписали Папито Римско в сайта миротворец че смъртен враг на фашистка ус-райна ! Ще му пръднат на грездея