Средната заплата в София е 1183 евро, в Берн - 5700 евро

В Букурещ получават по около в 1034 евро, в Атина пък по 990 евро
127
Средната заплата в София е 1183 евро, в Берн - 5700 евро
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Как вървят заплатите в различни европейски столици и къде се намира София.

Средната заплата в София към момента е 2300 лева или 1183 евро. Средната заплата в Букурещ е по-ниска от тази в нашата столица. Там тя е 1034 евро или 2060 лева, сочи проверка на  businessnovinite.bg.

Малко по-висока от софийската е заплатата в Загреб- 1350 евро или 2700 лева. Изненадващо е, че Атина има с 400 лева по-ниска средна заплата от София. Там тя е 990 евро или 1900 лева, показва справка в сайта  Numbeo. 

В Будапеща минималната заплата е 1070 евро или 2140 лева, малко под тази в София.

Държавата с най-високи заплати е Швейцария. В столицата Берн средната заплата е 5700 евро или 11 400 лева. В Цюрих пък средно взимат 7100 евро или 14 200 лева.

В Рим средно взимат 1700 евро или 3400 лева. Парижани имат средна заплата от 2800 евро или 5600 лева.

Средната заплата в Копенхаген е 3600 евро или 7200 лева. В Стокхолм и Осло взимат средно 3000-3200 евро.

В Мадрид получават средно 2400 евро, а във Виена 2690 евро.

Във Варшава средната заплата е 1680 евро или 3200 лева. Това е повече от София, Букурещ и Загреб.
В латвийската столица Рига работниците взимат средно колкото в София. Толкова е средната заплата и в Москва.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: Софиязаплата
Още от За да се разбираме
6 добри насоки как да преговаряте за заплата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
6
 
! Отговори
До 72 преди 3 седмици
Много предпочитат да живеят в САЩ и ЕС но не и да работят в САЩ и ЕС! Социалните помощи за бежанци са огромни! Можеш да живееш на широко и без да работиш - питай милионите бежанци!
73
0
 
8
 
! Отговори
михаил преди 3 седмици
Мало....умен *** в Швейцария в Цюрих м2 на метър на апартамент е около 18-20 .000 хиляди франка (1 Франк 1.16 Евро). Скъпотия те повечето които живеят горе--- северната част пазаруват в Германия а южната част в Франция и Италия. Когато ги казваш тези работи като първокласник съпоставяш заплатите а не покупателната способност.
72
1
 
6
 
! Отговори
До 72 преди 3 седмици
А защо никой не пледпочита да живее и работи в България? Ние не сме ли в Европа ;)
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За Швейцария работи цял свят.:)) World Economic Forum,/и мн. др./, със седалище Женева /Швейцария/ - Създадена през 1971 г. от професора по икономика Клаус Шваб/германец/, организацията е най-популярна със свикваните ежегодно в Давос (планински курорт в Граубюнден, Алпите) срещи на световни икономически и политически лидери, интелектуалци и журналисти, решаващи съдбините и пътят на човечеството. Бг с тях ли ще се сравнява. А всичко да се решава с референдуми.
70
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"ПеПерутке, не е важно само колко е заплатата, а и колко са разходите! Цени на храна, ток, отопление итн;)" --Точно така пропаднала кАпейко. Понеже като винаги ви е трудно четенето с разбиране то ти се обявни къде хората предпочитат да ходят да живеят и работят, Европа и САЩ!Даже и вие като пропаднали капейки възхваляващи самая могучия нещете там в мизерията и робията. Що така ве кАпейки пропаднали идете бе
69
0
 
4
 
! Отговори
До 61 преди 3 седмици
За кан Аспарух не позна. Западът ни е дишал прахта и преди Средновековието, и по времето на този период. Нещата се объркват, когато тук пристигат огромни пълчища гладници от Анадол и улучват момента след чyмнaтa епидемия. Хем населението ни е намаляло, хем сме държавно разпокъсани, което е характерно за Европа през Късното Средновековие, хем татарският народ е почти унищожен от чyмaтa, а ние винаги по време на война сме наемали тяхната конница. На това се дължи "победата" на окъсаните гладници.
68
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Къде са тия средни заплати които НИКОЙ НИКОГА не е виждал??
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз пък съм веган!
66
0
 
13
 
! Отговори
Берлин преди 3 седмици
Това колко и заплатата само не е никакъв показател..например тук в Берлин заплатата ми е 3500 евро..изглежда много, но само наема е 1000-2000 евро..за медицинска застраховка, ток, отопление и храна да не говорим! Цените скочиха много..
65
1
 
10
 
! Отговори
До 66 преди 3 седмици
ПеПерутке, не е важно само колко е заплатата, а и колко са разходите! Цени на храна, ток, отопление итн;)
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А, и кАпейки за София град средната бруто заплата е 3000лв. можете да го проверите в НСИ. Реално е и по-голяма заряди сивата икономика и парите под масата. То за това и ни една кАпейка даже не си и помисля да иде в мизерията при путинарко. Държава с толкова ресурси и тия колхозници да живеят в мизерията ..пффф заслужават си го напълно
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Швейцария е парламентарна република с правителство,излъчвано от парламента,като всеки кантон има свое правителство,парламент и конституция.Швейцария се слави още с полупряката си демокрация на управление.Поне няколко избора се провеждат в рамките на една година,под формата на допитване/РЕФЕРЕНДУМ/дори за данъци,за приемане или отхвърляне на особено важни за страната позиции в национален или международен план.Хартиени рецепти.В Бг /РЕФЕРЕНДУМ/йок,чува ли се глас народа.:
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До образования от СУ, кой те е карал да записваш философия?
61
2
 
12
 
! Отговори
До рОснак преди 3 седмици
И като са толкова неудобни тия въпроси що и кАпейките предпочитат да вият от дивана в ЕС? По скоро защо в самая могучия с толкова ресурси и град поне 10 пъти по-голям от София заплатите са като в София? Доста неудобно се получава за колхозниците май? Ама то само с пиене и робство не става ве кАпейки. Що ни една кАпейка неще да иде там а над 2 мил българи предпочетоха да идат да работят в Европа и САЩ?Що ония чебурашките драпат като мачки по ламарина да купят имоти в Европа? И тъжно вече стана а?
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То хубаво сте ги написали държавите и заплатите. Ама напишете какви професии ги вземат тия заплати. И после. Цените на стоките, за които си харчат тия пари. Запада е ясен, те са 100-200 напред още преди Аспарух да дойде тук. И са го измислили, цените ли да са високи или заплатите. Преди още да бъде измислен бензина, нафтата и елток. "Имам възможност да си купя коза, но нямам желание. Имам желание да си купя Ферари, но нямам възможност. Да пием, когато желания и възможности са равни." Тост замаса
59
1
 
21
 
! Отговори
Софиянец преди 3 седмици
Докога ще спрягат тези брутни заплати. Трябва да се посочва реалната (нето) заплата, тази след данъците. В София и много пари да взимаш не се живее добре. Задръстен, прашен, презастроен и вреден за живота град е столицата.
58
2
 
2
 
! Отговори
aa1820 преди 3 седмици
Доста глупаво е да се обобщава така - трябва да се каже бруто или нето, за колко години опит, при какво образование, за кой бранш....Мога да кажа за Виена - 40 000 год./нето с висше образование, 20 години опит, проектиране на сгради.
57
2
 
4
 
! Отговори
НемецО преди 3 седмици
Нещо много мазно е подмината Германия. Пишете за който и да е град (Мюнхен, Берлин, Манхайм, Хамбург...) и дайте сравнение и на цените в магазините, аптеките, даже на мобилните оператори! Например в някои от големите вериги, които ги има и в БГ и в ДЕ и искам сравнение за едни и същи стоки за една и съща разфасовка - цени в Евро или приравнени в Лева. Жокер - наемите са близки до тези в София, но останалите разходи за живот? Сега се радвайте на празниците, който иска да рови, ако знае немски.
56
3
 
18
 
! Отговори
До 36 преди 3 седмици
Защо пропускаш Царство България? Тогава произвеждаме 10 вида самолети, автобуси, линейки, а храната, която България ежегодно произвежда е била достатъчна за 2.5 по-многочислено население. През любимия ти соц внасяхме зеле и картофи от Полша и чесън от Испания, а великите ни мотокари Япония купуваше от нас, за да използва не тях, а метала, от който са направени. Когато нашите се изхитриха да правят мотокари с определен сегмент за тежест, направен от бетон, а не от стомана, японците се отказаха.
55
4
 
5
 
! Отговори
рОснак преди 3 седмици
До Анонимен 46 за въпроса за Москва, написано е, чети последното изречение. И имам един въпрос, колко струва литър бензин в Москва, колко е парното за един месец зимата (там тя е истинска, а не 20 градуса на Коледа), какви са останалите разходи за живот като цена на един хляб, кутия цигари, аспирин в аптеката... щом взимат същите пари като в софето. Доста неудобни въпроси, нали?