ФУНИС: Лишаването на университети от пари застрашава съществуването им

Според Федерацията на университетските синдикати (ФУНИС) по-малкото средства биха се отразили пагубно на държавните университети
24 ное 2005 16:02,
Държавата да осигури всички средства за държавните висши училища по бюджета за 2005 година, а не само 93 на сто от тях, настояват от Федерацията на университетските синдикати /ФУНИС/.

На пресконференция днес университетските преподаватели се мотивираха с вече направените разходи по програмите на обучение, които университетите няма да могат да покрият.

Предвиденият бюджет на висшите държавни училища за следващата година не е съобразен с процента на очакваната инфлация и увеличението на горивата и това предварително обрича нормалното съществуване на учебните заведения, предупредиха от синдикалната организация.

Синдикатите поискаха още да се увеличи поне с 50 на сто базовият минимум за възнаграждение на преподавателите във висшите държавни училища, определен в постановление на Министерски съвет от 4 юли тази година. Според тях посоченият в постановлението минимум е крайно недостатъчен и е една от причините за постоянното пътуване университетски преподавател в различни учебни заведения в страната.

Възнагражденията за докторска степен също трябва да се увеличат, смятат от федерацията. Според тях то трябва да се увеличи от 9 лева на една минимална работна заплата, а за степен доктор на науките - от 15 лева на една и половина минимални заплати.

Необходими са правила за прилагане на изискването в Закона за висшето образование да се уеднаквят таксите на чуждестранните и българските студенти, подчертаха представителите на висшите учебни заведения. Студентите от страната и от чужбина не са поставени при еднакви условия, обясниха искането си преподавателите. По думите им това ще повлияе отрицателно на бюджета на висшите училища.

Спонсорирано съдържание