ВУЗ-овете като търговски дружества

Законът за висшето образование трябва да е готов до септември
Обновена: 7 юни 2011 15:36 | 7 юни 2011 14:44,
82
ВУЗ-овете като търговски дружества
Снимка: БТА

Законът за висшето образование (ЗВО) трябва да е готов до септември.

„Искаме бързо да влязат поправките в Закона за висшето образование, за да хванем новата учебна година, а министърът на образованието Сергей Игнатов има политически ангажимент през септември да предложи новия закон.“

Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред участниците в дискусията, посветена на поправките в закона за висшето образование.

На общественото обсъждане присъстваха вицепремиерът Симеон Дянков, образователният министър Сергей Игнатов, ректорите на всички висши училища в страната и членовете на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание.

„В момента проекта за промени в ЗВО е готов да бъде внесен в Министерския съвет“, обяви министър Сергей Игнатов и представи новите моменти в него.

Още по темата

Три са основните промени:

1. С промените се дава правото на всяко висшe училище при прием на студенти самò да признава документите им за предходно образование. При съмнения университетът ще може да сверява информацията с Националния център за акредитация.

По този начин ще се създадат по-добри условия за обучение на чуждестранни студенти, уточни Сергей Игнатов, защото се очаква 2015 г. - 2020 г. да са най-тежките години за българското висше образование, заради ниското ниво на раждаемост.

2. Университетите получават правото да се сдружават с образователни институции на територията на страната и в чужбина. Това е така нареченото право на франчайз, обясни Игнатов.

„След като в България може да има чужди филиали и факултети, защо да не направят това и наши университети“, разясни министър Игнатов.

По думите му в основата на промените е осигуряването на равен достъп до образование за българите.

„Франчайзингът дори образователен, по същество е търговска операция и е добре да е ясно каква е процедурата, която следва едно такова сдружаване“, коментира депутатът Валентина Богданова, член на образователната комисия. 

3. Трета поправка предвижда премахваме на ограниченията в платеното обучение при магистърската степен.

Доц. Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, заяви, че трябва да се помисли повече по формулата "парите да следват студента".

Вицепремиерът Симеон Дянков одобри предложенията за промени в ЗВО. Според него те ще позволят на страната да има по-квалифицирана работна ръка и ще привлече чуждестранни студенти.

„Това са част от предпоставките за привличане на потенциални чуждестранни инвеститори в България от средите на хора, учили и опознали България. От друга страна това ще осигури по-добър финансов ресурс на висшите училища да разработват образователната и научната си дейност“, коментира вицепремиера.

„В която и да е държава, когато се попитат големите чуждестранни инвеститори кое е най-важно при решението им да инвестират в определена държава, те посочват - ниските данъци, стабилната фискална политика, добрата инфраструктура и образованието, и квалифицираната работна ръка“, отбеляза Дянков.

Промените в закона срещнаха одобрение и от ректорите на държавни и частни университети, участвали в кръглата маса.

Те предложиха да се помисли и в посока повече правомощия за Съвета на ректорите.

Проф. Стоян Денчев, ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, поиска Съветът да бъде помощник на министерството, да има сграда, в която ректорите да се събират.

„Това ще е гарантирано в новия закон“, заяви премиерът Бойко Борисов и добави: „Престижът идва от вас, ние трябва да създадем условията."

Министър-председателят поиска от ректорите да уточнят какви предложения имат и да ги внесат в Министерството на образованието.

Министър Игнатов заяви, че до края на юни очаква още промени в текстовете на закона, следствие на широката дискусия по промените на ЗВО, която тепърва започва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В ТАЗИ *** ДЪРЖАВА НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО ПРОСТО НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ОПИТА НА ДРУГИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ, КОЙТО Е ВЕЧЕ ИЗПИТАН И РАБОТИ! АМИ ДА ЗАЩОТО ИНЪЧЕ НЯМА ДА МОГАТ РАЗНИ ПРИЯТЕЛСКИ ФИРМИ И *** "УЧЕНИ" ДА ИЗКАРВАТ ЛУДИ ПАРИ ОТ НЕНУЖНИ УЧЕБНИЦИ И НЕСКОПОСАНИ ПРОГРАМИ, НАТОВАРВАНЕ КОЕТО ДОВЕДЕ БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА ДО ВИСОКО КРЪВНО, ПРОБЛЕМИ С УЧИТЕ И АБСОЛЮТНО НЕЖЕЛАНИЕ ДА ПОСЕЩАВАТ УЧИЛИЩЕ! ТОЛКОВА Е ПРОСТО, АМА НЕ ТРЯБВА ОТ ДЕВЕТ КЛАДЕНЕЦА ВОДА ДА СЕ ДОНЕСЕ! А КОЛКО ПАРИ ИМА ОТ ЕС ЗА УСВОЯВАНЕ..
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За профил Фармация до 1989год. завършваха като магистри,а защо сега карат завършилите да си плащат магистратурата и защо след като си бакалавър -завършил колеж в Мед. Университет в дипломата пише висше,но не могат да работят без магистър като учат едни и същи дисциплини,технологията е една за лек.медикаменти,но не им дават и да доучват.Много сбъркана образователна система.
78
2
 
0
 
! Отговори
edu преди 12 години
В момента университетите приличат не на търговски, а на феодални дружества,вътре са разделени на отделни факултети, катедри, департаменти и се управляват като феодална структура . Тоест затворени за света, подбират се само хора, които ще преподават по приятелски или семеен принцип, определени студенти се толерират, отпускат степендии, раздават дипломи и оценки, засметкана други,които са на заден план.Много отдициплините и програмите са изостанали от световните стандарти или са напълно измислени
77
1
 
2
 
! Отговори
до 77 преди 12 години
Предния 77 е явно недоучил. Учените и преподавателите ги няма. Имаме хора в пенсионна възраст които се мъчат да правят нещо. Заплащането там е *** ниско 400-500лв. Кой нормален човек ще стане учен или преподавател. Ами такъв който иска да поработи някоя друга годинка до пенсия. Така че предния *** явно не живее в България.
76
3
 
2
 
! Отговори
krum преди 12 години
kakvo praviha dosega tesi u4eni i nedou4eni visoki specialisti i nau4ni rabotnici i instituti - tonove imate ot tqh - s traktori da gi rinete- ta o6te ne sa napravili plan za po-dobro proizvodstvo i upravlemnie na kadri ??? i vse da gi 4akame - tesi perverzii gi 4uvam ot bg lideri 20 godini ...tesi jalovi u4eni prosto gi izhvarlete - barso i neotlojno... ili rabotqt i pe4elqt ili vanka...aman ot ohluvi bavni i bg patent " 4akai malko"
75
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
абе катили с вас катили...обърнахте всичко в тази държава в пари и цифри..то за това няма и никакво качество...кое е качеството в здравеопазването примерно...никакво...просто гонят парата белите манти и това е ...а в образованието? същата работа..в хранително вкусовата "частна промишленност гаражна" ? изобщо всичко е ***...преследва се парата и това е
74
1
 
5
 
! Отговори
алъш-вериш и дрън преди 12 години
ХАЙДЕ ПАК-ЩЕ ТОВА ,ЩЕ ОНОВА.КАТО ЧЕ ЛИ АКО ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА СТАНАТ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА НЕЩО ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ.ИМА ЕДНО ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ТОПКАТА,ЕДНО НАДЛЪГВАНЕ И КАКВОТО И ДА НАПРАВЯТ ПОТЪРПЕВШИ ЩЕ СА СТУДЕНТИТЕ. И С КОИ УНИВЕРСИТЕТИ ЩЕ СЕ СДРУЖАВАТ НАШИТЕ.И КАК УНИВЕРСИТЕТА ОТ ГОРНО НАНАДОЛНИЩЕ ЩЕ СТЪПИ В ГЕРМАНИЯ,ЩАТИТЕ,ФРАНЦИЯ.ПУБЛИЧНА ТАЙНА Е КАЧЕСТВОТО НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ.ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ САМО МИСЛЯТ ЗА ДЖОБА СИ.ВЕЧЕ В РЕНОМИРАНИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ СЕ УЧИ 5 ЗА 4.ТЕ ВЕЧЕ СА ТЪРГОВЦИ В ТОЗИ СМИСЪЛ.
73
2
 
1
 
! Отговори
младеж преди 12 години
Нито уча, нито искам да уча и незнам защо е така.А трябва да се прави нещо ,ега ти хората!
72
2
 
6
 
! Отговори
петрол преди 12 години
ЧЕ то според слуховете, те и досега бяха търговски дружества? Говори се, за секс с преподаватели, пачка за вземане на изпит, даже тарифи за това, връщане на поправка за да си платиш още веднъж? Какво ли не се говори в публичното пространство? Даже и частица от това да е вярно като явление, те са си направо търговски дружества? Ако не бях балък да си обичам родината, щях да се махна в друга държава още преди 20 години. Ама тука си ме тегли и затова тегля.
71
0
 
7
 
! Отговори
Борисов ли ? преди 12 години
Реформите на тези .... внесоха страхотен хаос в системата на висшето образование. Закриването на ВАК просто и новия закон за академичните длъжности просто затвори университетите за млади хора, даде още власт на феодалните старци и направи правилата пожелателни. Например в ТУ-София с 1 статия в западно списание се става професор !!! Ето токаива работи твори Борисов :)
70
2
 
8
 
! Отговори
до 56 не си прав преди 12 години
Даскалите не са *** , а студентите са *** ! На *** човек колкото и да се стремиш да му наливаш в главата , не става ! На студентите им дай да пиянстват и да си купуват дипломите , а на студентките им дай да пиянстват и да се ч-у-к-а-т с преподавателите си за да вземат дипломата!
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И за какво му е на закона да хваща началото на учебната година? Кандидатстудентската кампания започва СЕГА, а не през септември. Нови правила са нужни СЕГА, ама откъде ще ти го знае това правителство, в което ключовите фигури не са кандидатствали... По-скоро законът просто трябва да побърза, за да може Тиквата и с-ие да вземат по някоя професорска титла преди да бъде изгонен от поста.
68
0
 
7
 
! Отговори
алъш вериш далавера преди 12 години
ВКАРВАТ АЛЪШ-ВЕРИША И В ОБРАЗОВАНИЕТО,ЗА ДА НЕ ПЛАЩА ДЪРЖАВАТА,КОЕТО И Е ЗАДЪЛЖЕНИЕ ПО КОНСТИТУЦИЯ.ПРЕХВЪРЛЯТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА Й ВЪРХУ СТУДЕНТИТЕ И СЕМЕЙСТВАТА ИМ.ВСИЧКО Е ТЪРГОВИЯ,А УЖ ТЪРГОВЦИТЕ СА ИЗГОНЕНИ ОТ ХРАМА И ОТ ХРАМА НА НАУКАТА В ТОВА ЧИСЛО.НО КАКВО ТИ РАЗБИРА ТЪПАТА ТИКВА ОТ НАУКА.РАЗБИРА ОТ ДАЛАВЕРИ.НА ИГНАТОВ БАЩА МУ Е В УПРАВЛЕНИЕТО НА АКТИВНИТЕ БОРЦИ И ЗА ДА НЯМА ПРОБЛЕМИ С ГЕРБ-ЩАБС ФЮРЕРА МУ СЕ ПОДЧИНЯВА НА ТЪПОТИИТЕ,ЗАЩОТО ПАРИТЕ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО ПРЕЛИВАТ КЪМ БОКОВИТЕ МАГИСТРАЛИ.
67
1
 
9
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Образованието е основата на едно модерно общество, а като гледам и тези няма да направят нищо!Как пък само некадърници слагат там, или нарочно никой не го е*е!
66
0
 
6
 
! Отговори
Гарабедчо преди 12 години
Ще го доосерат и образованието , като всичко с което се захванаха.
65
0
 
12
 
! Отговори
мекичарници преди 12 години
ВУЗ-овете като търговски дружества - нещо като мекичарници и кебабчийници!
64
11
 
1
 
! Отговори
Крис преди 12 години
Висшето образование трябва да е платено. Не може всеки да влиза студент и да излиза лесно. В момента учим неща, които са лишени от смисъл.
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами те са си търговски дружества - плащаш,пишат диплома.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
48-ми, теб кой те е образовал?След гласна се пише йо, а след съгласна - ьо.Знаеш ли кои са гласни и кои съгласни звукове?България Българи ЙО Разбра ли?
61
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е сега вече съвсем се убедих, че няма да позволя децата ми да се обучават в България. Очаквали да 'завалят' чужди студенти - хахахаах, блажени са вярващите!Абе Игнатов, с тези 50 и кусур университети в България за какво качество на образование може да става дума, от къде толкова квалифицирани преподаватели? Или ти се имаш за преподавател?! Толкова си жалък !

Спонсорирани публикации