Клисарова се чуди как ще дадат стипендии и заплати в СУ

Над 600 студенти са се разписали против окупацията
Обновена: 12 ное 2013 07:29 | 11 ное 2013 19:47, Анисия Иванова
80
Клисарова се чуди как ще дадат стипендии и заплати в СУ
"Ранобудните" заключиха днес вратите на СУ. Снимка: Булфото

Ако не работи администрацията, не знам как ще разпише стипендиите и заплатите, каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова пред БТА. Тази сутрин „ранобудните" обявиха пълна и ефективна окупация на Ректората. Вериги и катинари заключиха двора на ВУЗ-а, а администрация и преподаватели вече не се допускат.

Поради продължаващата акция на студентите и заради прекратения напълно достъп до сградата на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" днес и утре администрацията в сградата на Ректората няма да работи, съобщи висшето училище на сайта си. Поради тоталната окупация студенти днес не успяха да си получат стипендиите.

Още по темата

Въпреки продължаващата блокада министърът се надява да не бъде допусната нулева година. "Знаете ли какво е да учиш три месеца за държавен изпит и да не можеш да се явиш. Ако сме демократични, трябва да се съобразяваме с желанието и мнението и на останалите", каза още Клисарова.

Утре в Ректората трябва да се проведе държавният устен изпит по наказателно-правни науки за студентите от Юридическия факултет на Софийския университет. Поради блокадата изпитът ще се състои от 8.00 ч. в сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация на ул. "Московска" 49, като информация за допуснатите и за явяващите се на изпита студенти ще бъде публикувана в интернет-страницата на Юридическия факултет.

Клисарова каза, че е учудена от това, че вече никой не говори за образование и не пита какъв е бюджетът за него, или за това как ще бъдат разпределени допълнителните 100 млн. лв., определени за образование.

По думите й образованието е приоритет на управляващите, а това според нея трябвало да мотивира младите хора и техните преподаватели. "Ако не се обединим, няма да има успех образованието, а оттам и икономиката и цялата нация. Затова съм оставила вратите на министерството отворени", допълни министърът.

Паралелно с окупацията от няколко дни представители на Студентско-ученическото движение "Призив за образование" събират подписка, в която над 600 студенти и преподаватели са се подписали срещу блокирането на Ректората, съобщи Александър Николов - докторант в Историческия факултет на СУ и член на движението.

Подписката се събира пред сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация, както и пред сградите на други факултети на СУ.

Николов съобщи, че студенти, които са против окупацията и искат да се учи в Ректората, са се събрали спонтанно пред входа на СУ - откъм университетската библиотека. По думите му представители на "ранобудните студенти",  които са окупирали Ректората, след като са ги видели, са се прибрали в сградата на висшето училище.
Нашата подписка е озаглавена "В защита на академичната автономия и против окупацията на Софийския университет", каза Николов. 

По повод коментара за нулева година Ивайло Динев от "ранобудните" заяви, че нулева година няма да има, ще има просто удължаване - или на срока, или на сесията, или намаляване на сесията, което според него не е нещо фатално.

Той направи изказването си, след като беше попитан за това, че по правилник остава месец и половина до обявяване на нулева академична година и готови ли са "ранобудните студенти" да стоят толкова време в Ректората и да поемат този риск. "Фатално ще е, ако студентите в този момент си мислят за сесията, за лекциите си, а не мислят за бъдещето си", коментира Динев.

По думите му въпросът за "нулева година е един абсурд, който се коментира не от хора, свързани с образованието, а от хора, свързани с политиката".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: окупациястуденти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
8
 
48
 
! Отговори
до 11 ти преди 10 години
Протестиращите заявяват че не искат никакви отговори, камоли смислени, искат си оставката без оглед на последиците...на това му се казва ... някой може и да го нарече окупатори-терористиИ никой не може да даде смислен отговор КЪДЕ спахте при предишното правителство, което беше олицетворение на всичко ГНУСНО от прехода, на цялото задкулисие управлявано от ББ,КЪДЕ СПАХТЕ ОКУПАТОРИ?
18
5
 
35
 
! Отговори
BGN преди 10 години
Тия петтимата, на които постояно им взимат интервюта, едни рошасали, в парламета ли искат да влизат ??
17
8
 
42
 
! Отговори
отвратен преди 10 години
Никакво плащане - не съм съгласен с моите данъци да се плаща за анархията в учебно заведение - нито за отопление, нито за заплати, нито за нищо, а тези разюздани, продажни, незнаещи какво искат индивиди трябва да бъдат изритани оттам! Университетът не е място за политагитации и утоляване жаждата за власт на неовластените на последните избори!
16
29
 
6
 
! Отговори
11 ноември преди 10 години
А бе този с тъпата маска докога ще ръси глупости. Къде са и колко са тези другите студенти? Ако са толкова повече защо досега не са се появили пред ректората да ги видим? Защото истината е друга и огромната част от академичната общност е на страната на протестиращите (не окупатори-терористи, както пише това зомби). Май работата е като онези, които контрапротестират за правителството и не са повече от 100-150. Значи ли това, че всички останали са против правителството - айде чакам смислен отговор
15
3
 
17
 
! Отговори
България преди 10 години
Ми много лесно. Разкарвате бежанците на които бутате и със двете ръце пари също така намалявате на 50% помощите на *** и да видите как ще има пари и за старите хора и за стипендиите и за много неща.
14
6
 
32
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
НИКАКВИ ПАРИ ЗА СУ ТО НЕ РАБОТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
13
5
 
25
 
! Отговори
син боклук преди 10 години
кви заплати бе клисарова-няма резултат няма заплащанекога ще схванеш основния принцип на капитализма(резултата=заплащането)стипендиите са също на база положен трудпази парите защото скоро ще те заринат наказателни дела от граждански характер.....
12
24
 
11
 
! Отговори
never mind преди 10 години
Аман от глупости в тия статии. Какви стипендии не могли да получат студентите??? Стипендиите се получават по банков път и на съвсем различна дата от днешната. В момента тече кампания за събиране на молби за получаване на стипендия, но не виждам какъв е проблемът срока да се удължи. Нищо фатално не се случва в момента със стипендиите.
11
1
 
10
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
До makedonski 7Е утре вече ще има тумба-лумба. Ще видите ...що е маке все е юнак...!
10
9
 
20
 
! Отговори
bgsoldier преди 10 години
Ами, спрете им ги бе, спрете им заплатите да видим кво подкрепят. Защото и на даскалите не им се ходи, това е истината. Иначе вие, че трябва да си ходите е ясно!!!
9
8
 
15
 
! Отговори
съвет преди 10 години
Г-жо Клисарова,присъединете се към седянкаджиите и вдигайте гълъбите
8
26
 
20
 
! Отговори
цък преди 10 години
Така се протестира, като се развалят удобствата на всички, за да се стреснат и...събудят.
7
9
 
21
 
! Отговори
otnesenite преди 10 години
Годината е НУЛЕВА, честито! Събудете се!!! Не може да излъжете никого-както няма да има стипендии, така и годината си е нулева
6
16
 
19
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
Утре (12.11.2013) окупацията на парламента започва в 10:30 часа.
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До m.CоциалистА ти твоите кога ще ги вземеш?Нали сте на власт вечем,гледам скочи ли сте по форумите,само дето не си давате сметка какво подкрепяте.
4
5
 
12
 
! Отговори
мапсианец преди 10 години
хубуу де, все някой иска нестабилност в БългарияКОЙЗАЩОЦЕЛ
3
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А вярно ли е, че Ивайло Динев дори не е студент, а е завършил тази година? Пълна медийна порнография!
2
16
 
9
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
То и поддръжниците на правителството са горе-долу същия процент
1
14
 
45
 
! Отговори
m.Cоциалист преди 10 години
Не се тревожете! Поне "Укопаторите" вече са взели пари