Клисарова се чуди как ще дадат стипендии и заплати в СУ

Над 600 студенти са се разписали против окупацията
Обновена: 12 ное 2013 07:29 | 11 ное 2013 19:47, Анисия Иванова
80
Клисарова се чуди как ще дадат стипендии и заплати в СУ
"Ранобудните" заключиха днес вратите на СУ. Снимка: Булфото

Ако не работи администрацията, не знам как ще разпише стипендиите и заплатите, каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова пред БТА. Тази сутрин „ранобудните" обявиха пълна и ефективна окупация на Ректората. Вериги и катинари заключиха двора на ВУЗ-а, а администрация и преподаватели вече не се допускат.

Поради продължаващата акция на студентите и заради прекратения напълно достъп до сградата на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" днес и утре администрацията в сградата на Ректората няма да работи, съобщи висшето училище на сайта си. Поради тоталната окупация студенти днес не успяха да си получат стипендиите.

Още по темата

Въпреки продължаващата блокада министърът се надява да не бъде допусната нулева година. "Знаете ли какво е да учиш три месеца за държавен изпит и да не можеш да се явиш. Ако сме демократични, трябва да се съобразяваме с желанието и мнението и на останалите", каза още Клисарова.

Утре в Ректората трябва да се проведе държавният устен изпит по наказателно-правни науки за студентите от Юридическия факултет на Софийския университет. Поради блокадата изпитът ще се състои от 8.00 ч. в сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация на ул. "Московска" 49, като информация за допуснатите и за явяващите се на изпита студенти ще бъде публикувана в интернет-страницата на Юридическия факултет.

Клисарова каза, че е учудена от това, че вече никой не говори за образование и не пита какъв е бюджетът за него, или за това как ще бъдат разпределени допълнителните 100 млн. лв., определени за образование.

По думите й образованието е приоритет на управляващите, а това според нея трябвало да мотивира младите хора и техните преподаватели. "Ако не се обединим, няма да има успех образованието, а оттам и икономиката и цялата нация. Затова съм оставила вратите на министерството отворени", допълни министърът.

Паралелно с окупацията от няколко дни представители на Студентско-ученическото движение "Призив за образование" събират подписка, в която над 600 студенти и преподаватели са се подписали срещу блокирането на Ректората, съобщи Александър Николов - докторант в Историческия факултет на СУ и член на движението.

Подписката се събира пред сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация, както и пред сградите на други факултети на СУ.

Николов съобщи, че студенти, които са против окупацията и искат да се учи в Ректората, са се събрали спонтанно пред входа на СУ - откъм университетската библиотека. По думите му представители на "ранобудните студенти",  които са окупирали Ректората, след като са ги видели, са се прибрали в сградата на висшето училище.
Нашата подписка е озаглавена "В защита на академичната автономия и против окупацията на Софийския университет", каза Николов. 

По повод коментара за нулева година Ивайло Динев от "ранобудните" заяви, че нулева година няма да има, ще има просто удължаване - или на срока, или на сесията, или намаляване на сесията, което според него не е нещо фатално.

Той направи изказването си, след като беше попитан за това, че по правилник остава месец и половина до обявяване на нулева академична година и готови ли са "ранобудните студенти" да стоят толкова време в Ректората и да поемат този риск. "Фатално ще е, ако студентите в този момент си мислят за сесията, за лекциите си, а не мислят за бъдещето си", коментира Динев.

По думите му въпросът за "нулева година е един абсурд, който се коментира не от хора, свързани с образованието, а от хора, свързани с политиката".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: окупациястуденти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
11
 
13
 
! Отговори
Негодна министърка преди 10 години
Тоспожо Клисарова, Вие *** ли сте или министър, след като неможете да издадете една заповед за нулева година на тези протестъри, ако разбира се са студенти, в което много се съмнявам. Решението е просто: Разбийте вратите, осигурете свободен проход, а тези мърльовци оставете на колегите им. Вие сте преставител на собственоста и сте задължена със съдействието на прокуратурата и полицията да възстановите първоначалното състояние на нивирситета. Иначи, означава че сте с тях за заблуда на народа.
38
8
 
29
 
! Отговори
Сашо преди 10 години
0 година, студентите да се прибират по селата и да помагат на родителите си с прасето и картофите .
37
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НУЛЕВА ГОДИНА!
36
5
 
25
 
! Отговори
ДА преди 10 години
НУЛЕВА ГОДИНА!!!Това заслужават!
35
6
 
27
 
! Отговори
Асенов преди 10 години
Правителството най-после да вземе мерки протов безчинстващите хулигани! Да бъдат разгонени и бити!
34
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Клисарова, когато карахте студентите на бригади до ноември месец, не се притеснявахте за учебната година !?!?!
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До акудПарите не се раздават срещу подпис, но те не тръгват сами към банката- някой трябва да обработи документите! И ТОЗИ НЯКОЙ Е АДМИНИСТРАЦИЯТА!!!
32
2
 
27
 
! Отговори
Димитър преди 10 години
СУ е старо здание - има нужда от основен ремонт по всички инсталации. Да започне този ремонт сега! Тва предполага изключване на тока, водата, парното - просто всичко е много старо и трябва да се подмени веднага. Аргумент има и още един- напролет цените ще се вдигнат! Щом МВР не може да се справи с шайка-терористи, то си има строителни бригади - даже и доброволци- които биха сторили това.
31
6
 
6
 
! Отговори
акуд преди 10 години
клисарова се прави на остроумна, те парите срещу подпис се раздават като едно време или минават по банковите карти ?????
30
9
 
7
 
! Отговори
анаЛиз преди 10 години
Значи по логиката на другарите , сега трябва да приемем , че всички останали са за окупацията.Само 600 са се подписали против , трябва да смятаме че останалите двадесет и няколко хиляди са ЗА ....Нали така разсъждавате и разделяте хората , София не била България и така нататък
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
прекалено много студенти.може би една трета са достатъчни за да може да се развива България и то ако има идея какви специалности са необходими.при толкова много висшисти има опасност да се получи дисбаланс в обществото и непредвидими ситуации.
28
3
 
5
 
! Отговори
Автор преди 10 години
За съжаление този универиситет и другите не направиха нищо за да се спре оскатаяването на учебното съдържание в средните училища. Науката не може да има друга основа в една държава, освен от училище. Няма автономия. Децата ни учат в 1-10 клас по ужасни учебници. Кои са автори, няма ли във всеки "коелктив" някои от СУ или друг университет и не са ли там тези, преподаватели, които да протестират и да питат КОЙ НАПИСА УЧЕБНИКА ПО ...?ОКУПАЦИЯА!
27
11
 
7
 
! Отговори
неутрален преди 10 години
За да бъде шоуто пълно очаквам в най-скоро време Мишо Шамара и онази противната с бенката да контраокупират някой друг ВУЗ и тогава сеирът ще е голям :)
26
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво госпожо! Отворете дума за пари има реална възможност продаващите се за по 5-10лв и порция кюфтета да се надигнат да ви защитават. Стара изпитана практика :)))
25
10
 
32
 
! Отговори
1 преди 10 години
МАСКАРИ С МАСКАРИ!!! ВЗЕМЕТЕ ДА УЧИТЕ ДОКАТО ИМАТЕ ВРЕМЕ И ВЪЗМОЖНОСТ! А ТЕЗИ, КОИТО ВИ ПОДКУКУРОСВАТ - БЯЛ ДЕН ДА НЕ ВИДЯТ!!!!
24
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има само един вид добри комунисти........
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тихо мъртвият казал, не комунист!!!!!
22
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aз ако Укопирам някое СОУ или Уни, след 5 минути дойде жандармерията и ще ме нашамари. А тези вече цял месец ги толерират... нали МВР все още го държи цецо шлифера
21
13
 
1
 
! Отговори
ОКУПАТОР преди 10 години
До ком 21 СПАХМЕ МЕЖДУ ВДИГНАТИТЕ НОГИ НА МАИКА ТИ
20
5
 
39
 
! Отговори
коко преди 10 години
Добре че завърших преди 10 години УНИВЕРСИТЕТА когато все още имаше качествено образование !