Темата на матурата за 12-и клас била доста философска

Клисарова: Който е учил, ще се представи добре
25
 Темата на матурата за 12-и клас била доста философска
Анелия Клисароа. Снимка: БТА

Според министъра на образоването Анелия Клисарова темата "Животът и изкуството" върху стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров, по която днес пишат зрелостниците на матурата по български език и литература /БЕЛ/, е доста философска, но ако те са учили достатъчно, биха могли да се представят добре на матурата.

По този въпрос учениците трябва да напишат интерпретативно съчинение или есе.

Още по темата
Попитана дали не се притеснява, че на матурата днес се падна тема за Вапцаров, след като за него писаха и кандидат-студентите в Софийския университет и там нямаше много високи оценки, тя посочи, че затова е много важно скалата за преобразуването на точките в оценки да бъде обявена предварително, както стана за първи път днес.

Вапцаров е сред авторите, които се изучават и е включен в учебно-изпитната програма, заявиха експертите от МОН, цитирани от БТА.

От образователното министерство допълниха, че това е случайният избор на темата и той не се определя от това какво ще е трудно и какво ще е лесно на зрелостниците, а от авторите и творбите, които се изучават.

От заявените за участие днес в матурата по български език и литература около 2000 зрелостници не са се явили на нея, съобщи министър Клисарова. Тя допълни, че по данни към 9.00 ч. от днес зрелостниците, които се очаква да се явят на матурата по БЕЛ, са 54 086.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
4
 
! Отговори
и. преди 9 години
до 21хубаво, че си против комунистите. ама е странно, при условие, че за една матура се вайкате, че не може да се справяте, а пък толкова лесно сте изградили и осъзнали политическите си възгледи.
22
1
 
4
 
! Отговори
студент преди 9 години
проблемът е, че цялото провеждане на матурите, особено тази по Бел, е пълна пародия. въпросите са елементарни, става въпрос за правопис на думи, който се учи още в 7-ми клас. оценяването не е на ниво, защото голяма част от явилите се кандидат-студенти, които нямат елементарни поЗнания за правопис, изкарват тройка и са горди от този факт. тъй че, докато не се стартира някакво отсяване на по- можещите от неучилите, не виждам защо се обсъжда лесна ли е темата или не. А Вапцаров е добър вариант!
21
1
 
30
 
! Отговори
555 преди 9 години
До АнонименМи като не си учил, така става
20
46
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо не можах да напиша за тоя мръсен комунист! Плюя на гроба му
19
3
 
2
 
! Отговори
до 18 преди 9 години
То целта на цялата работа е да пишеш клишета,което според мен е безсмислено,и не само при Вапцаров,а като цяло ..4 години се учи само литература(никакъв български и граматика) заради глупавата матура,която е направена за бавноразвиващи се...
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
siguren sum che i ministurkata nqma da moje da napishe poveche
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
az napalno razbiram vapcarov kakvo iska da kaje v stihotvorenieto obache ne mislq che moga da napisha poveche ot polovin stranica bez da raztqgam lukumi i klisheta... mislq che ne e podhodqshta tema za matura
16
0
 
12
 
! Отговори
... преди 9 години
Абе след като сте виждали капацитета на младежите и за нищо не стават,то да попитам тогава - тези младежи ли ви управляват или избират управниците ви 25 години?Тези младежи ли са ви виновни,че вие сте овце и така сте ги възпитали?
15
5
 
9
 
! Отговори
* преди 9 години
Мъка , голяма мъка как се пишат цели 2 листа с химикалка : ще ги заболят ръчичките
14
5
 
13
 
! Отговори
versaux преди 9 години
Клисарката пак ръси бисери...... 90% от "абитурентите" не мога да вържат две думи на кръст, тя седнала да ми говори за философия.... Ба си философията....
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моля, коментарът ми да не се разбира като подкрепа за това престъпно и изменническо правителство, но...каквато и да е темата, недоволни винаги ще има.На едни ще е много философска, на други ще прекалено лесна.Трети ще недоволстват, че пак се паднал Вапцаров, четвърти, че частната им учителка не им го е преподавала.Каквато и да е темата, тя е еднаква за всички.А и не е зле да има по-различни и съвременни теми. Навремето темите бяха около 60 и всеки ги наизустяваше и се явяваше.
12
2
 
21
 
! Отговори
Каварналиев преди 9 години
Ами това прекрасно стихотворение описва и сегашния ни глуповат живот, в който някак си се забавляваме на измислени истории от екрана и забравяме, колко недостойно е нашето съществуване.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТи си един от малкото хора на тая планета, които бих ошамарил без всякакви огризения на съвестта!
10
1
 
15
 
! Отговори
Даола преди 9 години
" Интерпретативно съчинение" - кой измисли тази глупава формулировка? Иначе онзи, който се е научил да мисли, може да напише много върху " Кино" от Вапцаров.
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вапцаров все пише за машини и индустрия, а другарите все ни обясняват, че по времето на вапцаров у нас е имало само селско стопанство.
8
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато е писано стихотворението Кино, БЪЛГАРИТЕ са имали национален идеал - обединението на земите населени с БЪЛГАРИ от тракия и македония. Защо "великия" поет Вапцаров е пропуснал да пише за това?
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Който е учил, ще се представи добре"...е*ати клишето. Не можа ли като министър да измисли нещо по-различно?!?
6
2
 
3
 
! Отговори
проф.Преображенски преди 9 години
Няма нищо случайно; нали някой умник е съчинил тази толкова философска тема? Като им гледам професорите, се чудя какви ще да са доцентите и асистентите! Сигурно могат да напишат десетина изречения без (груби) правописни и пунктуационни грешки ... Къде ги продават тези професури и как са днес цените, че мисля да си сложа на вратата табела с проф.? Ех, дети Шарикова ... Везде одни евреи!
5
1
 
1
 
! Отговори
Smeshna dyjrava преди 9 години
Glupavoto e che podavah signali za izmami na maturite 2 dni predi 21.05.2014 i nikoi ne obyrna vnimanie... Bahti smeshnata dyrjava
4
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вапцаров освен поет е и терорист, което подхожда много добре на хунтата която е на власт.