Абитуриенти пишат за "Кино" на Вапцаров на матурата

23 точки са нужни за оценка среден (3)
Обновена: 21 май 2014 13:59 | 21 май 2014 09:38,
87
Абитуриенти пишат за "Кино" на Вапцаров на матурата
Снимка: архив, Булфото

Зрелостниците на националния държавен изпит по български език и литература ще трябва да пишат аргументативен текст на тема "Животът и изкуството" върху стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров, пише БТА.

Днес се провеждат матури по български език и литература за 7 и 12 клас. Изпитът на зрелостниците започна в  8.00 ч. и е с продължителност 4 астрономически часа, а изпитът на седмокласниците започва в 10.00 ч.

Още по темата
Държавният зрелостен изпит по български език и литература включва 41 тестови задачи, като от тях 40 носят максимален брой от 70 точки. Последната - 41-ва задача, е за създаването на аргументативен текст и носи 30 точки. Общият сбор точки от матурата по БЕЛ е 100.

На 23 май от 8.00 ч. е втората матура по избор за 12-и клас, а от 10.00 ч. - външното оценяване по математика след 7-ми клас.

По-рано днес министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова в присъствието на представители на медиите утвърди заповедта за провеждане на държавните зрелостни изпити за учебната 2013/2014 година, както и скалата за преобразуване на точките в оценки.

Оценка среден (3) ще получат зрелостниците, ако изкарат от 23 точки до 40,5 включително. За добър (4) за нужни между 41 и 58,5 точки включително.

За оценка много добър (5) абитуриентите трябва да изкарат между 59 и 76,5 точки включително. А за отличниците нужните точки са от 77 до 94,5 точки включително. За пълна отлична оценка (6,00) зрелостниците трябва да имат 95-100 точки. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: Матури
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
5
 
! Отговори
84, преди 9 години
Едва ли изобщо нещо си чел, тогава.
79
15
 
2
 
! Отговори
SS преди 9 години
А не мислите ли, че любимата ни родина е на тоя хал в момента защото примерно един полуграмотен огняр, разстрелян за държавна измяна още се пробутва за голям поет защото на изтрещелите лелки които управляват образованието в България просто така им е втълпявано в *** чутури??? Тоя огняро - интелигент използва всичко на всичко не повече от десет-дванадесет думи, които повтаря до втръсване във всичките си драсканици, които според съвременниците му са били и доста неграмотни.
78
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е ЛИТЕРАТУРА, стихотворението трябва да се чете и в хуманитарен план, не само в идеологически. Конфликт между бедните и богатите винаги ще има, независимо дали това са съответно капиталистите и комунистите, или комунистите и хората без власт. Освен това темата на съчинението е "Живот и изкуство", т.е. нужно е да се направи съпоставка между измислицата, създадена от киното, и жестоката реалност, никой никъде не ви е казал да сравнявате политически режими.
77
0
 
10
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Младежи,пожелавам на всички успешен изпит ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.ТОЗИ ЕЗИК И БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ, СА ФЕНОМЕН НА ОБЩОЧОВЕШДАТА ПИСМЕНОСТ. дА НИ Е ЧЕСТИТ ЕДИНСВЕНИЯ ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ В СВЕТА- ,,24 МАЙ-ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ И СЛАВЯНСКА КУЛТУРА.тОВА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ НАШ ПРИНОС В СВЕТОВНТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ.ЗАЩО- ГЛЕДАЙТЕ ЧРЕЗ ,,ГУУУУГЪЛ,, ФИЛМА ,,ТРАКИЙСКА КУЛТУРА, ПИСМЕНОСТ И ИСТОРИЯ С ГЕОРГИ БЯЛКОВ,, КЛИП ОТ ПЛАМЕН ПАСКОВ.
76
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като гледам теста за учениците от 7-ми клас, малко се съмнявам, че някой от депутатите ни би изкарал максимален брой точки. С изключение на Лютви Местан, може би....:)
75
4
 
22
 
! Отговори
Завършващ випуск 201 преди 9 години
За всички които плют комунистите и Вапцаров, вземете прочетете "Тютюн" та да разберете:Първо: За каква идея са се борили младите комунисти тогава.Второ: Че Вапцаров с пълно право е казал:"Къде е тука нашата съдба?Къде е драмата?Къде съм аз? Кажете!"И аз това питам всеки ден като гледам депутатите със свинските им мутри нахранени..Защото говорите, че завиждал а на всеки по-богат самите вие зад гърба му плюете и завиждате... Как не осъзнахте че положението е същото и не се е променило?!
74
1
 
5
 
! Отговори
. преди 9 години
До ИзуменИзумяваш с ниската си култура и неразбиране на един не чак толкова сложен текст.
73
6
 
0
 
! Отговори
без комунисте преди 9 години
До мдааФакт!
72
10
 
4
 
! Отговори
без комунисте преди 9 години
Това ,че се падна това стихотворение е и хубаво-лошите оценки ще покажат ,че по-голямата част ,ако не всички от учениците ,не ги еня за комунистическата пропаганда,просто не са го чели и не се интересуват от злобната му ,пропагандна литература.Най -много в лимузините да припознаят съвременните герои от нашата действителност,а в леглото родителите си-но все пак ни управляват комунисти и те правят настоящето.
71
3
 
7
 
! Отговори
аз преди 9 години
темата беше много лесна !
70
27
 
12
 
! Отговори
мдаа преди 9 години
Вапцаров не само става член на терористична организация получаваща пари от Русия ,но част от доларите (Получавали са долари-не рубли защото комунистите обичат доларите .Даже и сега.) са проследени и намерени у него. Това е причината да ги разкрият .Проследяват обменените долари . Между другото той се отрича от българската си принадлежност и се провзгласява за "македонец" съгласно Коминтерновските указания. Защо се изучава македонски поет пишещ на български е неясно.
69
0
 
15
 
! Отговори
До 47 от Златина :) преди 9 години
За съжаление има много консервативни преподаватели, там е проблемът - не допускат по-различното мнение. Моите бяха невероятни и вдъхновяващи, караха ни да си изразяваме мислите, колкото и абсурдни да са те, стига само да може да кажеш какво точно те навежда на съответната мисъл. И затова мога да оценя литературата, да се изразявам добре и с това да си вадя хляба. Това е богатство, до което никой ученик няма да се докосне, ако знае, че ще пише просто есе.
68
0
 
3
 
! Отговори
Банско преди 9 години
Надя, личи си, че си свестен човек, но е добре да имаш малко по-развито чувство за хумор.
67
1
 
2
 
! Отговори
Do 48 преди 9 години
Ти колко стихотворения на Вапцаров си прочел/а изобщо?
66
8
 
16
 
! Отговори
Надя преди 9 години
...Жалко за тези, които са толкова плиткоумни и повърхностни, че да заклеймят творчеството на един изключителен поет, само защото по някакъв начин то им напомня за част от историята, от която се срамуват. Наистина се надявам вие или вашите деца да бъдете скъсани на матурите. Макар че се съмнявам, че това ще се случи при тези ниски критерии.
65
7
 
26
 
! Отговори
Надя преди 9 години
Срам ме е от хората, които в коментарите си по-долу са изразили пренебрежение към големия поет Вапцаров, защото е "комунистически писател", както и от тези, които се опитват да политизират всичко и да търсят конспирация навсякъде. Да, Вапцаров е бил с комунистически убеждения, но той е живял по едно друго време, при едни други обстоятелства. Лично мое мнение е, че ако беше живял и творил по времето на комунизма, Вапцаров нямаше да бъде комунист, но това е друга тема...
64
18
 
13
 
! Отговори
Банско преди 9 години
Вапцаров! Ей, *** завзеха даже и темата за матурата. :)
63
4
 
13
 
! Отговори
Аси преди 9 години
Чудото, което отново не се случи. Един министър не посмя да предприеме решителната крачка за показване на истинското ниво на завършващите. При тези изключително ниски критерии, как ще накараме учениците да положат изобщо някакво усилие и ще имаме и грамотни студенти не е ясно. Питам, кой работодател ще търпи служител с 23% ефективност?! Защото цели поколения научихме, че могат да получават без труд, при пълно безразличие. Тежко й на България. Защото и тези ще се множат и ще "възпитават" деца.
62
7
 
21
 
! Отговори
извинение преди 9 години
Какво ще каже министърът на културата г-н Петър Стоянович,който се прочу със странното желание да изтрие Вапцаров от учебниците.Няма ли да се извини на хората за идиотитята си ?
61
0
 
10
 
! Отговори
Монтен преди 9 години
До Анонимен 39Есе(essai) или опит е особен жанр, създаден или утвърден от Монтен. Опитът е върху разума, т. е. , разумът се самопознава; сл. елементЪт на анализ не само не се губи, ами е в самата същност на есето! Анонимни мислителю, запази си плитките съждения за себе си и се учѝ, ако искаш да се изказваш за каквото и да било! Есе не е ученическо разтягане на словесни локуми, когато не знаеш какво и как да напишеш...