Езикът в учебниците е буре с динамит, върху което стоим!

Средното образование сякаш е висше, смята просветният министър
Обновена: 24 ное 2014 10:04 | 24 ное 2014 10:04,
130
Езикът в учебниците е буре с динамит, върху което стоим!
Тодор Танев Снимка: архив Булфото

Просветният министър Тодор Танев разкритикува езика, на който са написани учебниците у нас. Според него в тях има ненужни формули и конкретни научни знания. Министърът даде да се разбере, че това ще се промени и на първо време ще бъдат предприети законови поправки.

Още по темата
„Това е буре с динамит, върху който стоим“, каза Танев пред bTV. Той призна, че се напластява огромно обществено недоволство „срещу вкарването с обувалка на някакви формули, множество и съвсем конкретни научни знания с тотално скъсване на технологията на мисленето“.

„Едно е да знаеш дати по история, друго е да преценяваш какви са историческите процеси“, каза още професорът.

Според министъра през последните 30-40 години средното образование сякаш се е превърнало във висше. „Фораминифери“ бе една от неразбираемите думи в учебниците, които Танев цитира.

Най-непосредственото нещо, което според министъра трябва да се направи, за да се промени сложният език в учебниците, е да се направят промени в закона. Той не уточни какви ще са те, но обясни, че след това ще бъдат предприети и други стъпки.

Професор Танев коментира и внесените от ГЕРБ промени в закона за предучилищното и училищното образование. Той припомни, че министерството му е част от изпълнителната власт и затова ще изпълнява предложенията на депутатите. Министърът защити някои от измененията, като това държавата да финансира част от разходите на частните училища и градини.

„Логиката е, че родителите, независимо дали са пратили децата в частни или не училища, плащат данъци“, каза Танев. Той припомни, че държавното финансиране ще покрива минимална част от разходите на частните учебни заведения, а за другите си услуги те ще трябва да търсят собствено финансиране.

Просветният министър обясни и че ще се работи по отстраняване на проблемите в помощните училища. Той припомни, че в училището, в което се заговори, че има насилие над дете с аутизъм, са открити нарушения и още предшественичката му Румяна Коларова е предприела дисциплинарни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
7
 
! Отговори
Flex преди 9 години
Съвсем нормално, език се учи докато си малък най-лесно, познавам момче и момиче, които се самонаучиха на английски от телевизията само, на 6 години говореха свободно и можеха да започнат изречение на бг и да го довършат на английски, и 2-та им бяха "майчини". На 7 момиченцето правеше симултантен превод на филм, аз не мога да го направя това например...Сега въпросните са на 13-14 години и учат китайски че ги кефи :)
30
4
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ВЬРНЕТЕ УЧЕБНИЦИТЕ ДО 11 КЛАС ДО 1989 година 25 ГОДИНИ стигат ЗА ЕКСПЕРИМЕНТИ
29
0
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
и да учат за христо стоичков ???моля ви се не пренебрегвайте учениците и тяхното обучение!!! като висше било - поредния *** май май на този пост!!!
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статуквото няма интерес от качествено образование.По-зле няма накъде,щом вече масово в училищата са махнати дръжките от прозорците на горните етажи - смятайте каква дисциплина има в училище!Учителите са звероукротители първо,после се мисли за някакъв учебен процес.Ще се демонстрират някакви напъни за реформи.ще се симулира нещо си и до там.Щом Милена Дамянова ще ги прави - пази,Боже!И оная змия Ваня Кастрева...
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера на спирката на трамвай 7 една майка помагаше на 4 годишноо си дете да срича английската азбука. А аз съм сигурен, че детето не знае и българската като хората. Какво се случва в тази държава?
26
0
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 9 години
Учи се."свят и личност" се нарича предметът.Друг е въпросът кой учи,въобще присъстват ли в часовете или висят по кафенетата.
25
1
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 9 години
Правилата за пълен и непълен член се учат в час по Български език при това до 8 клас трябва да се знаят. Не може човек на 15 години да не може да общува правилно на собственият си език а в това време да е научил вече поне един западен. А при 52 държавни университета и 20-тина частни бройките, които се отварят за студенти всяка година са повече от всички завършващи и критерия " знания" за приемане не играе - важна е бройката а на какво са научени и какво ще научат кой го е грижа.
24
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Успоредно със сриването на авторитета на учителя,усложниха учебните програми и учебниците.Смъртоносният удар върху образованието нанесе другарят Вълчев с неговите делегирани бюджети.Училището стана зависимо от учениците.Кой луд тийнейджър ще учи и ще се държи възпитано и уважително към околните,след като може да не го прави и пак ще вземе диплома.Учат деца,в чиито семейства образованието е приоритет.Останалото е ***(болшинството).Българските ученици са просто бройка.Децата ни не са личности.
23
2
 
5
 
! Отговори
GFR преди 9 години
ДОГОДИНА БАНКЯ С ТРИУМФАЛНА АРКА ! И КЕМБРИЖ !И АИФЕЛОВА КУЛА У СОФЕТО !МЕЖУ ДОНДУК 1 И ДОНДУК 2 !
22
1
 
19
 
! Отговори
родител преди 9 години
Средното образование не дава елементарни юридически познания. Младите хора не познават законите, държавното устройство, държавните органи с техните отговорности и правомощия. Младите хора нямат гражданско съзнание, не познават своите права и задължения. Има хиляди професии, но всички сме граждани. Да не се учи това в училище означава, че държавата отглежда рая,гоя, или по "български" казано електорат
21
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност истинското буре с барут, върху което стоим е фактът, че на повече от половината първолаци майчиният език не е български. До кога ще ги развъждате?! Какво бъдеще я чака България?
20
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилата за употреба на пълен и кратък член също трябва да се изучават чак в университета. За какво им е на учениците да учат глупости.
19
4
 
6
 
! Отговори
GFR преди 9 години
БОРИСОФ Е ДОКТУР *** ?ПО ПОЖАРНО ДЕЛО !НАЧИ Е ГУУЛЕМ МОЗАК !ПОЖЕЛАВАМЕ ОСПЕХ У ОБРАЗОВАНИЕТО !ТАМ Е СИЛАТА НА ГЕРП !
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Езикът в учебниците е буре с динамит, върху което стоим!Средното образование сякаш е висше, смята просветният министър--------Заради такива умници, като този министър (главно неговите предшественици) нашето висше образование не отговаря дори на критериите за средно.Масово средно образование завършват неграмотници, които дори да четат като хората не могат! Това е нарочно така.На нашите управници им трябва *** народ, за да може да се управлява лесно.Да може да го будалкат и да им вярва.
17
0
 
17
 
! Отговори
... преди 9 години
Наистина часовете по музика и изобразително изкуство бяха за почивка (сега съм на 27г.). 2-3 пъти ни водиха на изложба на местни творци(от малък град съм), а по музика учихме малко за някои от композиторите, но през повечето време ни караха да пеем и подобни неща.На запад редовно виждам групи ученици по музеите(било то исторически,природонаучни, на изкуствата и т.н.) и преподавателят им разказва различни неща за експонатите,за живота на автора или епохата, в която е живял.
16
0
 
7
 
! Отговори
На долу преди 9 години
Според министъра през последните 30-40 години средното образование сякаш се е превърнало във висше.Друг е въпроса, че нашето висше образование е на нивото на средното на запад. Явно сме избрали правилната посока на развитие във всички сфери на образованието...
15
0
 
6
 
! Отговори
GFR преди 9 години
Фораминифери Е МАРКА ПОЖАРОГАСИТЕЛИ !
14
6
 
5
 
! Отговори
GFR преди 9 години
5 МИЛЬОНА КИТАИЦИ СА АРЕСАЛИ БАНКЯ !ИДАТ !БАЦО ГО ПРААТ МАНДАРИН !ПОДНЕБЕСНА БАНКЯ ШЕЕ ДИСНИЛЕНД !А ЛУЛИН ШЕЕ Х0Н КОНГ !АМБИЦИОЗНО !
13
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредния министър, който се е захванал с важната задача да разруши образованието ни. За какво им е на децата да знаят. *** народ лесно се управлява
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-важнато министерство за окупатора не е на финансите или полицията , а на Образованието..Най-цення ресурс за циониските банкери не е залатото или парите , а глупаците.. Тях винаги можеш да измамиш и поробиш..