Скандал около СУ: Докторант или мияч на чинии?

Магистър по право и преподавател влязоха в публичен сблъсък
20 мар 2015 17:39,
173
Скандал около СУ: Докторант или мияч на чинии?
Снимка: архив Булфото

Софийският университет попадна в окото на сериозен скандал. Магистър по право обвини ВУЗ-а, че го къса три пъти за докторантура, а преподавател му обяснил, че нивото на интелигентност му е ниска. Младежът твърди, че въпреки това е успял от тази година да стане докторант по гражданско право…, но в Кеймбридж. Преподавателят пък отвърнал, че Англия има нужда от миячи на чинии.

Още по темата
От Софийския университет не отрекоха непремерените думи на преподавателя, но обясниха, че той е бил провокиран от провокативно поведение на младия мъж. Освен това от Алма Матер изразяват съмнение, че той е именно докторант в Кеймбридж.

Ето и подробностите от историята:

Скандалът гръмна от страниците на в. „Труд”. Там Златин Златев разказва историята си.  Преди да стигне до Кеймбридж, Златин завършва магистратура по право в СУ. След това завършва магистратура в Quееn Mary University of London (ВУЗ-ът е трети по рейтинг). Отличник е на випуска, а дипломната му работа е с най-висок успех за последните 10 г. за университета.

Иска да прави докторантура в СУ, но през 2008, 2009 и 2011 г. го късат. Последния път подава жалба. „В отговор проф. Иван Русчев ми обясни, че съм се представил много зле на писмената работа, но и като цяло нивото ми на интелигентност не е на нивото на СУ “, разказа Златев.

Преди дни той написал в имейл до бившите си преподаватели, че им благодари, че са го амбицирали да търси докторантура другаде и ги обвинява, че заради такива като тях България е на такова ниво.

В отговор получил следното писмо от имейл с адреса на проф. Русчев: „Радвам се за Вас, г-н Златев, Великобритания е велика страна, именно защото може да си позволи лукса да приеме и посредствените хора от цял свят, вкл. и желаещите да мият чинии. В България е доста по-тесничко, има места наистина само за най-добрите”. 

От СУ днес излязоха със специални пояснения, в които обясняват, че Златев е късан три пъти от различни изпитни комисии.

„Г-н Златев е отправил до няколко преподаватели от Юридическия факултет писмо, в което изразява недоволство от неуспешното си явяване. Провокиран от тона на писмото на г-н Златев, проф. Иван Русчев му е отговорил непремерено. В отговор на писмото на проф. Русчев г-н Златев му изпраща по електронната поща покана за доброволно изпълнение, в която настоява да получи неимуществени вреди в размер на сто двадесет и осем хиляди британски лири”, се казва още в позицията на СУ.
 
От Университета уточняват и че сертификатът, който Златев е показал в медиите като удостоверяващ докторантурата му в Кеймбридж, е всъщност сертификат, който потвърждава приемането на Златев за подготвителен курс в университета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТъжноGARANTIRAM TI CE OT CU ZNAIAT ISTINATA,NO TOVA SA MOSHENNIZI PROF.I ZIALOTO RAKOVODSTO.NAREGDAT SE KATO KATADGII NA OPASHKA ZA PODKUPI.
12
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смешно е, че един професор по право си позволява да използва такива обидни думи. Като е професор по право, би трябвало да е наясно, какви ще бъдат последствията от подобно изказване. Самичък се е злепоставил и е показал, че незаслужава титлата, която притежава.
11
27
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Нашата правна система е харесвана и уважавана в целия световен правен мир,някакво докторанче от Кембридж иска това да се промени.Да ама не
10
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мияч на чинии, овчар, садач на картофи...
9
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наздраве, професоре!!!
8
1
 
49
 
! Отговори
Тъжно преди 9 години
Некомпетентността на СУ е потресаваща:"От Университета уточняват и че сертификатът, който Златев е показал в медиите като удостоверяващ докторантурата му в Кеймбридж, е всъщност сертификат, който потвърждава приемането на Златев за подготвителен курс в университета."Отне ми по-малко от 1 минута, за да намеря необходимата информация за "CPGS in Legal Studies" на сайта на Кембридж.Става въпрос наистина за докторантура в рамките на 3 или 4 години, 1вата от които е именно този задължителен курс.
7
3
 
35
 
! Отговори
екс преди 9 години
Като цяло изключително комплексарско изказване/поведение, щото освен всичко друго СУ-то не може да стъпи и на кирта под нокътя на Кембридж, във ВСЕКИ един аспект - тиня за локално ползване... Демонстрация единствено и само на изключително ниското морално, а защо не и интерелктуално, ниво, на другаря професор...А що се отнася до миенето на чинии, уверявам другаря професор, че като абсолвент на немски университет (даже не с PHD), със сигурносъ имам доооооооооооооооста по-висок стандарт от него.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KOI E TOZI RUSCEV,S KAKVO E DOPRINESAL ZA NAUKATA,ATESTIRAN OT KOMUN. VAK.PREZ SOZA ZA PREPODAVATELI ILI ZA PROFESORI SE PRIEMAHA AGENTI NA DS--DONOSNIZI ILI SAMO CLENOVE NA BKP.POZNAVAME I KOMUNETO-PIANDETO DRAGANOV I KOMPANIA.DNES SOF.UNIVERSITET E GNEZDO NA STARI GLUPAZI I PO- MLADI MOSHENNIZI.
5
11
 
10
 
! Отговори
Частна немска езиков преди 9 години
Мили хора, дано повече от вас прочетат това - никога, никога не си записвайте детето в частно немско училище "Ерих Кестнер" в Люлин. Това, което преживя детето на сестра ми там е повече от чудовищно. Въпреки високата такса и усмихнатия директор - за цялото ни семейство настъпи истински ад. Малките деца са без надзор. След приключване на часовете има около 15 минути преди пристигането на бусчетата, които ги карат по домовете, а учителка не ги придружава в буса - просто си тръгват след часовете и ги оставят на произвола на съдбата и на агресията на по-големите. Взимат ти пари за обед в стола, хр
4
0
 
50
 
! Отговори
ПВБС преди 9 години
Проблемът е, че в университетът е препълнен с такива псевдо професори и доценти, които не дават път за изява на младите и в голяма степен по- кадърни от тях кадри. Сакън някой да не им вземе стола. В желанието си да се издигнеш в академичната йерархия трябва да бъдеш готов да станеш личен *** на професора или доцента. Тъжната действителност е това.
3
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алкохолизираните преподаватели в СУ да не ми се лигавят. Подобно имейлче ако получа и аз ще го съдя. Егати неуважението!
2
4
 
46
 
! Отговори
Млад преди 9 години
Феодални старчета. Затова България е на този хал! Да се махат оттук младите и кадърните. А в България щото е "доста по-тесничко, има места наистина само за най-добрите. Направо ме разбиват тия "професори", живеят в собствен свят...свят застинал преди 25 години. Боже пази България!
1
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
голяма работа, че е "само" приет ... в Кеймбридж

Спонсорирани публикации