Пълна промяна: Ще пренаписват учебниците

Започва се от помагалата на най-малките
Обновена: 23 апр 2015 07:31 | 6 апр 2015 11:53,
76
Пълна промяна: Ще пренаписват учебниците
Снимка: архив Булфото

Просветното министерство се захваща с пренаписване на учебниците, за да се отстранят проблеми и грешки. Промяната ще започне от помагалата за най-малките – от първи до четвърти клас.

Това обяви министърът на образованието Тодор Танев. Той обеща, че до две седмици ще съобщи кои учебници ще бъдат променени най-напред. Министърът беше категоричен, че обновяването се е забавило с десетилетия.

Още по темата

Хартиените учебници на този етап няма да отпаднат, макар и да се върви към електронно съдържание, каза още Танев.

Той съобщи, че министерство на образованието вече има План за развитие на информационните технологии, който днес ще бъде поместен на страницата на министерството. Проектът на този план за достъп до Единната електронна съобщителна мрежа /ЕЕСМ/ е подготвен в края на миналата седмица и днес е обсъден от политическия кабинет на МОН.

Планът е на индикативна стойност 135 милиона лева.

Зам.-транспортният министър Валери Борисов обяви, че ще бъде осигурен достъп до широколентов интернет за 29 слабонаселени места с общо 58 училища. България е сред първите десет държави по достъп до широколентов интернет в големите градове. Не можем да оставим обаче хората в по-малките градове и в селата без бърз достъп до световната мрежа, каза Борисов.

-----------

Медийна група Bulgaria ON AIR, финансовият сайт Investor.bg и Bloomberg TV оргнизират конференция от поредицата Образование и бизнес на 11 май 2015 в София на тема: Финансово образование за устойчива икономика. Допълнителна информация за лекторите, програмата и регистрацията за събитието ще намерите в специалния ни сайт - http://edu-business.info/

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/bulgaria/2015-04-22/vrazkata-mezhdu-biznesa-i-obrazovanieto-e-vazmozhna

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Учебниците по история, по които се учи ( или се учеше доскоро) са написани изключително в стила на социализЪма, застъпена е главно руската гледна точка. Моментите, в които руснаците са ни прецаквали кофти са удобно пропуснати, няма нито една лоша дума срещу комунистическия режим и т.н. и т.н.
20
5
 
27
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 9 години
Ще пренаписват учебниците по история. Ще обясняват за "злия" социализъм за "прекрасната" демокрация. Ще изчезнат всички руски учени и ще натъпчат здраво с американски.Нали знаете - Ломоносов е пълна дупка.Само че няма да успеете - прекалено много хора си спомнят социализма и знаят много добре как навряхте България в *** г..
19
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-добре е да се върнат и леко преработят учебниците от преди 1989 г.те се пишеха от истински учени на базата на съветски. Ясно, точно, разбрано. В гимназията получих двойка по математика - голям срам.Намерих руски сборник и два дни решавах задачите - от най-прости до най-сложни.На следващото контролно излязох на 15-тата минута - готови задачи, първо на чернова, после белова Частник да напише свестен учебник е илюзия.Копира се някое по-евтино западно издание и пълно объркаве мозъците на децата
18
2
 
17
 
! Отговори
До Й преди 9 години
Добре си го казал - "Никакви електронни глупости и увреждане на зрението". Ще се натиска за електронен вариант на учебници здраво - през очите електромагнитната енергия влиза най-лесно и отива право в мозъка нанася невъобразими поражения. Няма как първолак да учи азбуката разхвърляно съгласни, гласни и т.н. А безумните стихчета, които ги карат да четат и учат да се чудиш как може да се мислят за деца, които едвам прохождат. Няма случайни неща. целта е затруднение и ... неучене, после е лесно
17
4
 
25
 
! Отговори
учебника по история преди 9 години
Османската делегация пристига на официална визита в България през 1393-та година за 500 годишен културен обмен, но събитието е прекъснато от Ботев и Левски, членове на крайнодясна екстремистка групировка, подклаждащи сеператистки настроения, подпомагани от неназована източна държава.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата ще тегжли заем, после честен конкурс , печели ..Познахте - Боко Асфалт паша и фирмите му!
15
13
 
6
 
! Отговори
До Бъдещето днес преди 9 години
Проблема е че ако учебниците са в електронен вариант само, биха могли да се променят съвсем незабелязано с един клик. Иначе съм на мнение че трябва да се започне от учебниците по история, защото Руснаците прекалено дълго пишеха учебниците ни по история. Има случаи на изумително промити мозъци и за съжаление всред учители по история и литература, които учат децата на такива глупости че сега се изчервявам от срам като си ги помисля.
14
3
 
21
 
! Отговори
Анили преди 9 години
Кои грешки ще отстраняват? Ще заменят турско робство с чуждо управление ли? Или напълно ще премахнат текстовете от учебника по история за Калоян, Симеон и Иван Асен, за да има достатъчно място за двата мандата управление на Борисов?
13
1
 
16
 
! Отговори
й преди 9 години
Никакви електронни глупости и увреждане на зрението - книгата е много по-добра от електронните простотии.
12
1
 
22
 
! Отговори
й преди 9 години
Родители - проверявайте по какви учебници учат децата ви. Слугите на колонизаторите работят за промиването на мозъците им.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайдеееее....да ни е честит поредния експеримент с децата! И после защо децата масово били неграмотни? Ми то през последните 25 години то не бяха експерименти, то не бяха нови методи на преподаване, то не бяха матури, че и след 7-ми клас, то не бяха чудесии. Ми всички луднаха накрая и децата и учителите.
10
1
 
15
 
! Отговори
й преди 9 години
ей ти ислямизация
9
1
 
15
 
! Отговори
нищо не става преди 9 години
Когато от някой нищо не става, той става просветен министър. Като някой си Тодор Танев.
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тошко, ние които раждаме деца сме чели по старите учебници, а в тях Левски, Ботев, Раковски, Ломоносов, Златаров и Кюри бяха значими, а децата слушат родителите си, а не и.д. министри на образованието.
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Досега май не е падало правителство заради министерство на образванието.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бъдещето днес--------никой не е протв промяна---но да е справедлива и истинска история.......
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди няколко дни срещнах позната която държеше учебник в ръцете си - познах го на мига Биология за 10 клас --- завършил съм през далечната 1998 година та сами си правете изводите.От друга страна учейки в момента от едни чуждоземни учебници странно за мен намирам в тях факти и въпроси за последната олимпиада. Не е лошо да се обновява съдържанието но с мярка и не на кило а там където има нужда където нещата са се развили.... и без политически коректности истината за всичко.
4
2
 
30
 
! Отговори
знаем преди 9 години
И резултата от това пренаписване ще е един----Турско присъствие-вместо робство....а Ботев и Левски са бандити и сепаратисти........Знаем как ни убивате историята на България---знаем как затривате народът ни....
3
14
 
5
 
! Отговори
Бъдещето днес преди 9 години
Пак недоволни... Учебният материял е много остарял и скучен, на учениците въобще не им е интересно. Има наистина нужда от осъвременяване.Приветствам идеята учебниците да станат в електронен формат. Вместо децата да мъкнат раници по 10-15 кг. ще ходят на училище с таблет или киндъл.
2
1
 
35
 
! Отговори
Тодор Танев преди 9 години
"Промяната ще започне от помагалата за най-малките от първи до четвърти клас."Това обяви министърът на образованието Тодор Танев.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Танев, из учебника за първи клас: И да се знае, Ломоносов нищо не е направил особено, а Асен Златаров, не е нищо особено като учен, а за Фредерик Жолио Кюри - пълна нула като учен.